U Iliriji plus, Turisthotelu (blaži) minus

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
U «najgoroj turističkoj godini« u povijesti, prema ocijeni Svjetske turističke organizacije pri UN-u (UNWTO)
Najveća ovdašnja turistička tvrtka Turisthotel, i redovno najveći dobitaš, sezonalniji, zbog koncentracije na TN Zaton, trebao je naizgled proći lakše, jer se srpanj i kolovoza radilo.
Dino STANIN/PIXELL
Biogradska Ilirija bit će, vjerojatno, makar sa milijun kuna dobiti, fenomen i za Hrvatsku i svijet

Gotovo je nejvjerojatan rezultat poslovanja Ilirije, dijelom i Turisthotela (nekonsolidirani), dviju ovdašnjih turističkih perjanica koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi, u »najgoroj godini u turističkoj povijesti«.

Jedinstvena Ilirija sa milijun kuna dobiti

Iako sa 97,7 umjesto 167,8 milijuna prihoda, Ilirija d.d. ostvarila je milijun kuna dobiti! Besmisleno je to uspoređivati sa 31,3 milijuna kuna dobiti u 2019. Svakako je tome doprinijelo i smanjenje rashoda sa 136,5 na 96,7 milijuna. Posebnost Ilirije da u sebi objedinjuje sve segmente turističkog posla, od hotelijerstva, preko nautike i kampinga do DMK agencije, te i Citty Centar Galeriju, je osim muke upravljanja složenim sustavom (a unutra su i Arsenal, brodovi, Ville, baštinski hotel i kompleks agroturizma,..) omogućilo da se, zahvaljujući nautici i kampingu, ali i drugim segmentima, i u ovoj godini upiše, makar simbolično u - dobitaše. Biti će to jedinstveno u hrvatskom i širem turizmu.

Turisthotel sa sedam (tri) milijuna kuna gubitka

Najveća ovdašnja turistička tvrtka Turisthotel, i redovno najveći dobitaš, sezonalniji, zbog koncentracije na TN Zaton, trebao je naizgled proći lakše, jer se srpanj i kolovoza radilo. No, kao, posebno u kampingu, prepoznat kao vrhunac kvalitete u Europi, nekad je odrađivao jaku pred i posezonu, koje nije bilo. Tako je umjesto 313 milijuna prihoda ostvareno 157 milijuna, a rekordnih 80,5 milijuna dobiti zamijenio gubitak od 6,7 milijuna kuna. Pri tome je Turisthotel bez praonice Plat ipak prošao sa »blaga« tri milijuna kuna gubitka.

Usporedbe radi

Valamar Rivijera umjesto 2,2 milijarde je na 670 milijuna kuna prihoda, a 305 milijuna dobiti sada je 359 milijuna kuna gubitka. Rovinjska Maistra umjesto 1,2 milijarde, na 0,6 milijardi, a 149 milijuna kuna dobiti sada je 147 milijuna kuna gubitka. Plava laguna umjesto 1,2 milijarde na 480 milijuna prihoda, i nakon 240 milijuna dobiti u gubitku od 175 milijuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno