Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U veljači 370 obitelji na vratima Socijalne samoposluge

05.03.2021. 11:20


Socijalna samoposluga koja djeluje unutar Caritasa Zadarske nadbiskupije u ovim je teškim vremenima itekako potrebna. Pandemija je produbila siromaštvo. Potrebiti građani trebaju pomoć tijekom cijele godine, a ne samo u doba velikih blagdana, stoga smo odlučili upitati zamjenica ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije, Mirjanu Tadić, o radu socijalne samoposluge u ovo vrijeme.


Otvoreni cijelo vrijeme pandemije
– Socijalna samoposluga nije prazna, unatoč trenutnoj situaciji u kojoj se svi nalazimo, zadarska i benkovačka Pučka kuhinja nikada nisu ostale bez kvalitetnih namirnica i toplog obroka za sve svoje korisnike. Ista je situacija i sa Socijalnom samoposlugom koja uvijek na policama ima osnovne namirnice za pomoć potrebitim građanima, uvijek imamo brašna, ulja, šećera, pašte, govori Tadić dodajući kako je Socijalna samoposluga potpomognuta od strane Grada Zadra, Zadarske županije te Zadarske nadbiskupije, ali ima i veliku pomoć građana i donatora.
Pučka kuhinja, Socijalna samoposluga i Prenoćište za beskućnike otvoreni su cijelo vrijeme za trajanja epidemije, ali se epidemiološke mjere poštuju te se djelatnici i korisnici prilagođavaju situaciji. I Socijalna samoposluga i Pučka kuhinja imale su posla, a bilo je i novih korisnika.
– Veljaču smo završili s brojkom od 370 obitelji koje su koristile naše usluge. Neki od njih su naši stari korisnici, ali bilo je i nešto novih. Također, pomažemo i obiteljima iz potresom pogođenih područja, neki od njih su nam se javili za namirnice, a neki i za dovoz hrane, govori Tadić i dodaje kako se hrana i namirnice nekim korisnicima odvoze, točnije, njima 77, a neki sami dođu po njih. Paketi hrane i namirnica voze se starim, nemoćnim i teško bolesnim korisnicima koji ne mogu doći do adrese u Ulici Franje Tuđmana, svi ostali po namirnice iz Socijalne samoposluge mogu doći svaki četvrtak.


Suzbijanje siromaštva
– Hranu dijelimo jednom tjedno, pripremimo vrećicu s namirnicama te naši korisnici dolaze jedan po jedan, uzmu vrećicu te se tako ne stvaraju gužve. Što se tiče Pučke kuhinje, blagovaonica je još uvijek zatvorena, hranu pakiramo u posebne posude pa korisnici dođu po njih i odlaze bez zadržavanja i tako će ostati sve dok su na snazi ove mjere, kaže Tadić. Jedina su iznimka beskućnici koji nemaju gdje biti pa ručaju u blagovaonici, međutim, kako naglašava sugovornica, njih je trenutno devet, a blagovaonica je velika te imaju prostora pridržavati se svih mjera.
Već tri godine zaredom iz Europskog socijalnog fonda Caritas Zadarske nadbiskupije uspješno povlači sredstva, a trenutno je aktivan projekt pod nazivom – »Suzbijanje siromaštva u Zadarskoj županiji podjelom hrane i osnovne materijalne pomoći«. Korisnici primanja ove pomoći su obitelji koje žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva – višečlane obitelji, samohrani roditelji, umirovljenici bez podrške obitelji, samci čiji prihodi nisu dostatni za podmirenje svih potreba i obveza, nezaposleni, oni koji su zaposleni, ali za svoj rad ne primaju plaću koja je dovoljna za mjesečne obiteljske potrebe ili, pak, plaću ne primaju redovito, ali, kako naglašava Tadić, uvijek treba pomoći, bez diskriminiranja.
Mirijana Tadić još je jednom naglasila kako police samoposluge nikad nisu prazne te je zahvalila svim donatorima koju pomažu zadarski Caritas. Socijalna samoposluga je i u sustavu »e-doniranja« hrane te surađuje s velikim trgovačkim lancima i tako osiguravaju dodatne donacije.
Već tri godine zaredom iz Europskog socijalnog fonda Caritas Zadarske nadbiskupije uspješno povlači sredstva, a trenutno je aktivan projekt pod nazivom – »Suzbijanje siromaštva u Zadarskoj županiji podjelom hrane i osnovne materijalne pomoći«. Korisnici primanja ove pomoći su obitelji koje žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva – višečlane obitelji, samohrani roditelji, umirovljenici bez podrške obitelji, samci čiji prihodi nisu dostatni za podmirenje svih potreba i obveza, nezaposleni, oni koji su zaposleni, ali za svoj rad ne primaju plaću koja je dovoljna za mjesečne obiteljske potrebe ili, pak, plaću ne primaju redovito