Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Banić: Nismo razočarali ali mogli smo do finala

Autor: Roman Morović

04.04.2009. 22:00
Banić: Nismo razočarali ali mogli smo do finala

Foto: Zvonko KUCELIN



Nije bilo lako Marku Baniću igrati protiv svog matičnog kluba u četvrtfinalu Eurokupa. Ne samo zbog sentimentalne povezanosti sa rodnim gradom nego i zbog zdravstvenih problema koji su ga onemogućili da na terenu pruži svoj maksimum. Banić je na terenu proveo svega nešto više od 12 minuta uz učinak od dva poena i dvije izgubljene lopte, te pet prekršaja što je rezultiralo negativnom valorizacijom -6. Ipak, unatoč slabom učinku svog ponajboljeg igrača Baski su uspjeli proći prvu prepreku na Final Eight-u u Torinu.
– Dobro smo otvorili utakmicu i mislili smo tada da će utakmica biti puno lakša nego što se u konačnici pokazala. Zadar se uspio vratiti nakon tog vrlo lošeg starta i stvoriti nam dosta problema ali u završnici smo pokazali da smo u mi ovom trenutku ipak bolja momčad i na kraju smo zasluženo pobijedili. Na ovom turniru sam stvarno imao taj peh da sam pokupio neki virus i nisam mogao dati sve od sebe. Cijelu sezonu sam radio i pripremao se kako bi što spremniji došao na jedan tako veliki turnir, a na kraju zbog spleta nesretnih okolnosti nisam mogao pružiti svoj maksimum. Znam da su neki možda i pomislili da sam odigralo lošije zbog Zadra ali tko me poznaje zna da nisam takav i o nečem takvom nema govora. Moje zdravstveno stanje mi jednostavno nije dopustilo da odigram malo bolju utakmicu, no najvažnije je da smo unatoč tome uspjeli pobijediti – kaže Banić.
Zadrani nisu puhali u isto jedro
Stanje u zadarskoj košarci neizbježna je tema gotovo svih razgovora o sportu u Donatovu gradu. Zadar je na Final Eight-u Eurokupa sasvim sigurno mogao otići i korak dalje ali unatoč porazu od Bilbaa Zadrani u Torinu nisu razočarali. Ipak, kada se u konačnici sve zbroji (bez obzira na ishod prvenstva Hrvatske) zaključna ocjena ove sezona imati će predznak minus.
– Zadar je, kao i mi, ostavio dojam da može pružiti puno više, no zbog svega toga što se događalo u klubu ove sezone, to očito nisu uspjeli. Žao mi je što u jednoj tako važnoj sezoni nisu svi u klubu puhali u isto jedro jer bi tada igračima bilo puno lakše funkcionirati. Iduće sezone treba ponovno krenuti od nule, bolje posložiti stvari u klubu i ja Zadru od srca želim sve najbolje.
Što se Bilbaa tiče, u subotnjem polufinalu ruski Khimki je ipak bio prejak, a reakcija Baska (nešto slično kao ona Zadrova pred kraj četvrtfinalnog susreta) nedovoljno jaka za potpuni preokret. Na uvodnih 2-0 Bilbaa (Banić), Rusi su odgovorili serijom 13-0, a nakon toga Baski više nisu došli na manje od tri poena zaostatka. U drugom su se poluvremenu dvaput uspjeli približiti na -4, no kvaliteta je ipak bila na strani Khimkija koji se na koncu potpuno zasluženo plasirao u finale.
Polufinale veliki uspjeh
– Ostaje nam gorak okus jer imam dojam da smo mogli pružiti više i možda otići još korak dalje. Vjerujem da smo mogli pobijediti ali loše smo otvorili utakmicu i onda se, protiv tako iskusne momčadi kao što je Khimki, bilo vrlo teško vraćati i stizati rezultat. Cijelu utakmicu su bili u prednosti, a sve naše pogreške oni su jako dobro koristili i jednostavno se nismo mogli vratiti u igru.  Završnica Eurokupa je za nas bila jedno zaista lijepo iskustvo i velika stvar za Bilbao. Naši navijači su i na kraju pokazali da to cijene i ja im se mogu samo zahvaliti što su nas došli bodriti u Torino u ovako velikom broju. Bilo mi je pravo zadovoljsvo igrati u takvoj atmosferi. Nažalost, ispali smo u polufinalu, no i mi i naši navijači moramo cijeniti ovaj rezultat jer je to veliki uspjeh za klub. Sada se moramo okrenuti domaćem prvenstvu i pokušati dohvatiti osmu poziciju koja vodi u doigravanje.
A u španjolskoj ACB ligi Bilbao trenutno drži deseto mjesto s jedanaest pobjeda i petnaest poraza i u preostalih šest utakmica će s Manresom i Fuenlabradom voditi brobu za osmo mjesto koje vodi u doigravanje.
Okrenuti se domaćem prvenstvu
– Nismo daleko od playoffa. Imamo dvije pobjede manje od Manrese, a do kraja je još šest kola. Između nas je još Fuenlabrada ali vjerujem da ćemo njih prestići jer oni imaju dosta teži raspored. Mi ćemo se boriti dok god postoji šansa i dati ćemo sve od sebe da to ostvarimo što bi bio još jedan velik uspjeh za klub.
Bilbao je kao vrlo mlad klub (osnovan 2000.) tek 2004. godine prvi put ušao u elitni razred španjolske košarke i od tada je samo napredovao. Prošla sezona bila je najuspješnija u povijesti kluba, a ova je donijela i najveći europski uspjeh. Ipak, snovi o Euroligi u Baskijskoj prijestolnici još uvijek nisu toliko realni.
– Ovo je vjerojatno nekakav gornji limit Bilbaa. Izgubili smo dosta u odnosu na prošlu sezonu jer nam je otišao Marcelinho Huertas koji je puno značio našoj momčadi. On je bio naš vođa na terenu i ove sezone na njegovo mjesto nismo doveli adekvatnu zamjenu. Doveli smo Blumsa koji je više dvica nego jedinica i tek je sada počeo malo bolje igrati. Salgado je dosta puta znao iznijeti taj teret ali je često imao i problema tako da nas je ta pozicija razigravača ove sezone koštala nešto lošijih rezultata – mišljenja je Banić kojemu je ovo četvrta sezona u dresu Bilbaa.
 Četiri lijepe godine u Bilbau
 Planovi za iduću sezonu još su uvijek nepoznanica. Najvažnije je uspješno završiti ovu sezonu, a tek onda gledati u budućnost.
– Ovo mi je četvrta sezona u Bilbau i moram priznati da mi je svo ovo vrijeme u gradu i u klubu bilo zaista prekrasno. Sada želim što bolje završiti sezonu s Bilbaom, a onda ćemo na kraju razmišljati što i kako dalje. Možda je došlo vrijeme da napravim korak naprijed. Imam ugovor do kraja ove sezone s opcijom produljenja na sljedeću tako da će me oni sigurno pustiti ako bude neka dobra ponuda. Svakom igraču je želja što više napredovati u karijeri i ja bi zaista volio igrati Euroligu ali sada nije vrijeme da razmišljam o tome.
Što se reprezentacije tiče Banić neće zaigrati na Mediteranskim igrama (25.6. – 5.7. ove godine u Pescari) ali se zato očekuje u punom pogonu za Europsko prvenstvo koje će se u rujnu održati u Poljskoj.
– Razgovarao sam nedavno s izbornikom Repešom i dobit ću malo odmora tako da neći igrati na Mediteranskim igrama ali rekao mi je da računa na moje suigrače iz Bilbaa Pašalića i Markotu. Ja ću biti na raspolaganju normalno za Europsko prvenstvo- zaključio je Banić koji sa suprugom Ivanov početkom svibnja očekuje i prvu prinovu u obitelji.


 TORNADO JE JEDINSTVEN


– Navijače Zadra i Bilbaa nemoguće je usporediti jer je to jedna potpuno drugačija vrsta publike. Oni nas uvijek podržavaju ali uglavnom u dobrim trenucima, dok je Tornado uz svoju momčad četrdeset minuta punom snagom. Bilo da je Zadar gubio petnaest razlike ili bio u egalu oni su uvijek navijali istim intenzitetom i to je teško uspoređivati s navijačima Bilbaa. Moji suigrači i stručno vodstvo su bili impresionirani Tornadom – kazao ja Banić na upit da usporedi navijače u Zadru i Bilbau.




 PRVA PETORKA EUROKUPA


Marko Banić i Todor Gečevski najbolji su centarski par Eurokupa. Oni su, uz Eidsona (Lietuvos), McCartya (Khimki) i i Nachbara (Dinamo Moskva) uvršteni u prvu petorku Eurokupa ove sezone što je još jedno veliko priznanje zadarskom košarkašu.
– Velika mi je čast biti uvršten u prvo petorku Eurokupa i to mogu shvatiti kao jednu nagradu za moj dosadašnji rad, treninge i igre ali i kao dodatni poticaj da u budućnosti igram još i bolje – kaže Banić.