Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Otišli uzdignute glave

Autor: Roman Morović

04.04.2009. 22:00
Otišli uzdignute glave

Foto: Zvonko KUCELIN



Na završnom turniru Eurokupa u Torinu košarkaši Zadra posustali su već na prvoj prepreci, Bilbau. Posustali jesu ali razočarali nisu. Unatoč katastrofalnom otvaranju utakmice (0-12) Zadrani su smogli snage za veliki povratak i u posljednjih deset minuta ušli su u potpunom egalu 53-53. U završnici je ipak presudila veća koncentracija Baska i pokoja sumnjiva sudačka odluka na štetu Zadra.
Loše suđenje
– Razočaran sam. Triput smo se vraćali u utakmicu nakon zaostatka od šest, osam i deset razlike i tu smo pokazali jednu mentalnu snagu i kvalitetu ali teško je igrati kada te suci na ovakav način izbace iz utakmice. Bilo je previše grubosti. Samo ja sam dobio nekoliko vrlo neugodnih, namjernih udaraca, a suci to nisu sankcionirali. To je odvelo utakmicu u jednom drugom smjeru, prema njihovoj pobjedi. Jako loše smo otvorili utakmicu ali kasnije smo se vratili i pokazali smo da oni nisu ništa bolji od nas i da se možemo ravnopravno s njima nositi. Ipak, mislim da su na koncu sudačke odluke utjecale na ishod utakmice. Ovo je ružan način da se oprostimo od Eurokupa. Sve to sada moramo izbrisati iz glave jer budemo li puno razmišljali o tome ne možemo postići ništa dobro. Trebamo izvući pouke iz same utakmice i uvidjeti koji su bili nedostaci u našoj igri, te ih nastojati ispraviti i što prije se okrenuti Ciboni – kaže Rok Stipčević
Borili se do kraja
Trener Zadra Zmago Sagadin mogao je biti zadovoljan pristupom svojih igrača. Unatoč porazu, borili su se do krajnjih granica, no bez Gečevskog, Ružića i Stipčevića u posljednjih nekoliko minuta bilo je nerealno očekivati čudo.
– Prenervozno smo ušli u utakmicu. Dopustili smo im da se odvoje na veliku razliku i onda smo se umorili u dostizanju te razlike. Oni su pogodili prvih nekoliko šutova koji su bili izuzetno teški i tako došli do velike prednosti već na otvaranju. Inače momčad ne počinju utakmicu sa tricama, no oni su šutnuli i pogodili. Ipak, mislim da to nije presudilo. Mi smo se vratili i onda kada smo ih stigli i izjednačili tada je zapravo za mene utakmica tek počela. Bilo mi je jasno da ne možemo cijelu utakmicu tako loše šutirati kao na početku i tada nas je konačno nešto krenulo. U tom periodu smo pogodili smo i nekoliko slobodnih bacanja, no kasnije smo ponovno počeli promašivati i samo da smo bolje šutirali bacanja mislim da smo mogli biti u igri do samoga kraja. Moji igrači su u fizičkom smislu dali svoj maksimum. Borili su se svim srcem. Nekoliko njih je dobilo isključujuću petu osobnu pogrešku i zaista nikome ne mogu zamjeriti da se nije borio. Oni su se dosta koncentrirali na Roka i Geča koji su naši ključni igrači i tu je njihova obrana bila najjača – kazao je  Sagadin.
Bilbao uzeo ponuđeno
Jedan od važnih segmenata (po tko zna koji put ove sezone) bila su slobodna bacanja koja je Zadar šutirao ispod 60 posto (16/27). Osim toga, niti trica nije poslužila Zadrane i Bilbao je, unatoč sasvim prosječnoj igri, na koncu uspio doći do rezultatski prilično uvjerljive pobjede.
– Krajem treće četvrtine uspjeli smo izjednačiti, no onda smo ponovno promašili neke otvorene šutove, izgubili koncentraciju i možda su moji igrači malo previše pričali sa sucima. Naše glavno oružje, šut, zakazao je, a bez šuta teško smo mogli parirati tako dobroj momčadi kao što je Bilbao. Imali smo jako loš šut za tricu i katastrofalna slobodna bacanja i tako nismo mogli pobijediti. Objektivno, mislim da je Bilbao bolja momčad od nas – zaključio je trener Zadra.
S druge strane Bilbao je samo iskoristio ono što mu je Zadar ponudio na pladnju. Početnih 12-0, očajan šut s linije slobodnih bacanja i pokoja sudačka odluka u korist Bilbaa bile su dovoljne da se Baski bez pretjeranih šokova u završnici plasiraju u polufinale. Dakako, najveće zasluge za to pripadaju igračima Bilbaa i treneru Txusu Vidorreti koji su sve to znali iskoristiti.
– Odlično smo otvorili utakmicu. Odigrali smo odličnu, agresivnu obranu, naročito na njihovom playmakeru Stipčeviću. Krenuo nas je šut kako za dva tako i za tri poena i vrlo brzo smo se odvojili na veću razliku. Ipak, znali smo da je Zadar odlična momčad i da će kazniti svaki naš trenutak dekoncentracije. Tako je i bilo i oni su u trećoj četvrtini uspjeli izjednačiti. Nije nam bilo lako ući u posljednjih deset minuta znajući da smo prije toga ispustili petnaest poena prednosti ali moji su igrači pokazali veliku zrelost. Pokazali smo mentalnu snagu, odigrali smo točno onako kako sam htio i mislim da smo na kraju zasluženo pobijedili – kazao je Vidorreta.


 POLUFINALA EUROKUPA


U subotu su igrana dva polufinalna susreta Eurokupa. Kronike radi, valja spomenuti da je drugi NLB ligaš na ovoj završnici, Hemofarm bio blizu plasmana u finale, no Vršćanima je u završnici ipak nedostajalo malo više iskustva i sportske sreće kako bi savladali Lietuvos Rytas. Litavci su vodili tokom cijelog susreta, u više navrata imali su i po deset poena prednosti, no Hemofarm je na krilima raspoloženog Joksimovića (24 p, 4 as) dvije i pol minute prije kraja utakmice uspio izjednačiti na 63-63. Nakon timeouta Lukauskis (15 p, 4 as) je pogodio jednu nevjerojatnu tricu sa devet metara iz okreta, a Lietuvos je odmah došao i do +5, te je tu prednost zadržao do kraja utakmice. U drugom polufinalu Khimki je zasluženo nadigrao Iurbentiu Bilbao koja niti u jednom trenutku nije ozbiljnije ugrozila rusko vodstvo, stečeno ponajviše zahvaljujući dobrom šutu za tri poena 13/29 (Delfino 4, Garbajosa 3, Fridzon, McCarty i Wilkinson 2). Marko Banić u porazu svoje momčadi postigao je 15 poena (7/10 za dvicu) uz tri skoka za malo manje od trideset minuta provedenih na terenu.




 STIPČEVIĆ SLOMIO RUKU


Ove sezone Zadrani doista nemaju nimalo sreće. Posljednja u nizu nesreća dogodila se na utakmici protiv Bilbaa kada je razigravač Rok Stičević, nakon jednog duela sa Dragom Pašalićem nezgodno pao i pritom slomio lijevu ruku. Rok je ipak, unatoč ozljedi (tada se još nije znalo da je lom) hrabro nastavio utakmicu, a dan kasnije na pretragama je utvrđeno da se radi o nečem ozbiljnijem. Prema prvim najavama Stipčević bi se na teren mogao vratiti za desetak dana, a sasvim sigurno će propustiti iduće dvije utakmice prvenstva Hrvatske protiv Cibone i Cedevite.


 IZJAVILI SU:


Hrvoje Perić
– Nismo imali dobru šutersku večer, promašili smo previše slobodnih bacanja, a slično je bilo i sa šutom za tri poena. Bilbao je igrao vrlo agresivno. U prvom poluvremenu su im suci svirali te prekršaje, no u drugom je taj kriterij nestao što je njima izuzetno odgovaralo. U posljednjih pet minuta smo ostali bez tri vrlo bitna igrača i nismo više imali snage za preokret. Ipak, bez obzira na to mislim da je Bilbao zasluženo slavio.
Desmon Farmer
– Mislim da je presudno bilo to što je nekoliko naših igrača otpalo zbog pete osobne pogreške. Bilbao je očito vrlo dobro proučio našu igru i agresivnom igrom su nam uvelike otežali posao. Mislim da smo unatoč tome igrali dosta dobro i pokazali smo da pripadamo ovom društvu na Final Eight-u Eurokupa. Razočarani smo što nismo prošli u polufinale ali nitko od nas do sada nije igrao na ovakvom turniru i teško je bilo očekivati nekakvu senzaciju. Borili smo se, dali smo sve od sebe i otišli smo poraženi ali uzdignute glave. Mislim da je to najvažnije.
Tomislav Ružić
Razočaran sam. Vjerovao sam da imamo dobru šansu za plasman u polufinale ali nažalost, izgubili smo. Jako loše smo otvorili utakmicu tako da smo cijelo vrijeme morali stizati rezultat. U trećoj četvrtini odradili smo odličan posao i uspjeli izjednačiti ali onda smo ponovno imali dvije-tri minute dekoncentracije i oni su se vrlo brzo opet odvojili. Dali smo sve od sebe, no u završnici nam je nedostajalo koncentracije i nismo se više uspjeli vratiti. Imali smo jako loš postotak pogođenih slobodnih bacanja i to je također bio jedan važan faktor koji je utjecao na konačni ishod utakmice.
Damir Markota
– Zadar je uvijek bio neugodan protivnik. Ne smiješ si dopustiti niti sekundu opuštanja jer oni to odmah kazne i vrate se u utakmicu. To su pokazali i protiv nas nekoliko puta. Bilo je puno prekršaja, a mi smo dosta bolje pogađali slobodna bacanja i to je na kraju bio jedan važan faktor naše pobjede. Uz to, Zadar je promašio i neke otvorene šutove i mislim da smo mi na kraju zasluženo slavili.
Javi Salgado
– I nakon što smo ispustili prednost od 15 poena vjerovali smo u pobjedu i na kraju smo zasluženo došli do nje. Zadar je igrao puno bolje u drugom poluvremenu i zahvaljujući dobrom šutu uspio se vratiti u utakmicu. Ipak, slobodna bacanja su ključna u ovako neizvjesnim utakmicama, a ovoga puta smo ih mi gađali puno bolje. Bilo smo mirni u završnici i sigurno smo zadržali vodstvo u posljednjih nekoliko minuta. Ne znam da li je isto šutirati slobodna bacanja u četvrtfinalu Eurokupa ili u španjolskoj trećoj ligi ali na kraju se sve svede na isto – igrač, lopta i obruč, ništa drugo.
Drago Pašalić
– Obrana je bila ključ naše pobjede nad Zadrom. Igrali smo dobru obranu na početku i na kraju utakmice i to je bilo najvažnije. Iako smo ispustili 15 poena prednosti intenzitet igre nam nije opao i imali smo veliku želju za pobjedom. Zadar se nije predavao, igrao je maksimalno ali mislim da smo mi na kraju zasluženo pobijedili.