Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zadrani među svjetskom maslinarskom elitom

Autor: Damir Maričić

04.04.2009. 22:00
Zadrani među svjetskom maslinarskom elitom

Foto: Vedran SITNICA



Ulazi i prilazi gradu gotovo su paralizirani. Otvaranje sajma u četvrtak donijelo je 21.000 posjetitelja, ali pod kišom koja 24 sata nije prestajala pljuštati. Očekuje se da će uz podršku ljepšeg vremena koje se ipak u petak najavilo, do ponedjeljka kada se zatvara, sajam vidjeti preko 160.000 posjetitelja


Jedan do tri najveća sajma na svijetu, Vinitaly koji se održava po 43. put u Veroni, osnažen s 15. sajmom ekstradjevičanskih maslinovih ulja i dijelom tradicionalnog sajma Agrifood, održava se u Veroni pod svojevrsnom opsadom. Ulazi i prilazi gradu gotovo su paralizirani. Otvaranje sajma u četvrtak donijelo je 21.000 posjetitelja, ali pod kišom koja 24 sata nije prestajala pljuštati. Očekuje se da će uz podršku ljepšeg vremena koje se ipak u petak najavilo, do ponedjeljka kada se zatvara, sajam (sajmove) vidjeti preko 160.000 posjetitelja.
Zadrani su odlučili iskoračiti i pojaviti se na sajmu u segmentu Međunarodnog sajma maslinovih ulja ekstradjevičanske kvalitete. Naime, Hrvatska gospodarska komora, Županijska komora Zadar zajedno s komorama Rijeke i Splita ima štand na kojem nas predstavlja Petar Pedišić i sam pred završetkom prvog zadarskog panela degustatora maslinovih ulja koje već mjesecima dorađuju sa stručnjacima i kolegama iz Italije. Tu je i Ina Sikirić iz TZ Zadarske županije koja je procijenila da je uz nastup kolega iz komore, a pred ljubiteljima vrhunskih vina i maslinovih ulja iz Italije i svijeta vrijedno ponuditi i ovdašnji turizam.
Njihovi su dojmovi impresivni, kao i dojmovi svakoga tko pogleda osnovni sajam Vinitaly. Ovdje se, naime, vino nudi gospodi kao doživljaj i kao pratitelj dostojanstvenog i vrhunskog načina života. Uglavnom, sve prije od onog što bi primitivnije vinopije očekivale.
Hrvatski izlagači
Hrvatski proizvođači maslinovog ulja i to Agrolaguna Porec, Agroprodkt Pula, Fanito Vela Luka, Ipsa Livade, PZ Cres, Uljara Dujela Zadar i Uljara Vrsaljko Nadin predstavili su se vrhuncu svjetske proizvodnje ekstradjevičanskim maslinovim uljem u paviljonu C s 10.000 četvornih metara.
Kazali smo kako se Verona nalazi pod svojevrsnom opsadom desetaka tisuća posjetitelja. Hoteli s normalnim cijenama do 100 eura ovog su trenutka na preko 250 eura, a za sve se mora čekati u redovima unatoč vrhunskoj organizaciji i ponudi. Podatak da je cijena ulaznice na sajam 40 eura, najveća koju je vaš reporter ikad vidio (naravno, akreditacija Zadarskog nas je tog troška lišila) govori za sebe. No, koliko vrhunskih maslinovih ulja, kao i vina te proizvoda naprednih seoskih domaćinstava za te novce možete degustirati nemoguće je nabrojati i ovise samo o vašoj izdržljivosti. Degustacija nije priča, ali ovdje nema nikog tko vam neće znati ispričati o svemu što nudi, vinima posebno i to više nego što su sposobni šefovi sala u boljim hrvatskim restoranima. Dobro je da je Zadarska gospodarska komora s kolegama, došla ovdje. Znamo kako su Zadrani posljednjih godina posadili najviše površina novih maslinika u Hrvatskoj, govori se o više od 700 hektara. Uz edukaciju o degustaciji i kvaliteti koja se provodi, svakako nam je neophodno da isti ljudi nauče što je to trgovina uljem (ili vinima). To ovdje mogu vidjeti bolje nego bilo gdje drugdje.
– Vjerujem u napredak našeg kraja kada je u pitanju maslinarstvo, kao i proizvodnja i plasman vrhunskih ulja, kazao nam je Pedišić koji na tome i radi. Ina Sikirić dodala je tome:
– Ovo je kraj na kojem smo tradicionalno prisutni i čiji nas ljudi poznaju, a vjerujem da je ova naša turistička pozivnica u atmosferi i u vrhunskim gastronomskim i enološkim proizvodima pogođena.
Ovdje smo već susreli nekoliko autobusa ljudi iz raznih krajeva Hrvatske, a moramo kazati da su među vinarima rijetki oni koji se usude ovdje pojaviti kao izlagači. Očekuje se da se sljedećih dana iz Zadarske županije pridruži dio posjetitelja kojima ovo može biti vrijedna škola. Ovdje treba vidjeti i naučiti koliko je proizvodnja i plasman vina otmjen i profinjen posao.
U 12 velikih hala na 100.000 metara, dakle više hektara, na ponudi je preko 4.300 izlagača, od Oceanije do zadnjeg mjesta u Italiji. Među posjetiteljima registrirani su oni iz 110 zemalja. Za ovaj sajam bilo je akreditirano 2.418 talijanskih kolega te 470 novinara iz svijeta.
O utiscima koje odavde nosimo nakon razgovora i lekcija vrhunskih enologa iz područja kojima nismo mogli odoljeti, od Puglie, Marche, Lombardije, Sardinije, od desetaka i desetaka maslinovih ulja, onih tradicionalnih miješanih do onih jednosortnih pričat ćemo kad se vratimo.