Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Osamostaliti se i imati svoju obitelj!

Autor: Dragana Glavočić

04.04.2010. 22:00
Osamostaliti se i imati svoju obitelj!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Djelatnici Doma izvrsno se brinu o nama na svim područjima. Smještaj, hrana i sve ostalo je za pet. Tijekom boravka stekao sam dosta prijatelja te mi je najvažnije da sa svim štićenicima budem u dobrim odnosima, kazao je Nikola


Život u Domu za odgoj djece i mladeži, daleko od obitelji, teško da može biti sretan. Trenutačno se u zadarskom Domu na institucionalnom tretmanu nalazi dvadesetak mladića starih do 18 godina. Riječ je o djeci koja su zbog neodgovarajuće roditeljske skrbi ili, pak, zbog neprihvatljiva ponašanja smještena u Dom.
O životu i odrastanju u Domu otvoreno su progovorila četiri mladića.
Sedamnaestogodišnji Nikola iz Šibenika u Dom je došao prije tri godine. O životu u Domu Nikola ima samo riječi hvale.
Bolje nego kod kuće
– Djelatnici Doma izvrsno se brinu o nama na svim područjima. Smještaj, hrana i sve ostalo je za pet. Tijekom boravka stekao sam dosta prijatelja te mi je najvažnije da sa svim štićenicima budem u dobrim odnosima, kazao je Nikola. Ipak, ovaj mladi sugovornik ističe da je jedina mana života u domu što je daleko od svoje obitelji koja mu nedostaje. O svojim planovima za budućnost Nikola ističe da mu je na prvom mjestu da se po završetku srednjoškolskog obrazovanja zaposli i u potpunosti osamostali te osnuje svoju obitelj.
Kristijan iz Knina tri godine živi u domu. O životu u ovoj instituciji kaže da se bitno razlikuje od onog s obitelji.
– Mislim da je tu bolje nego kod kuće. Ako stvaraš probleme i ako si neposlušan, tad ćeš ili biti preseljen u drugi dom ili ćeš završiti u zatvoru, ističe petnaestogodišnji Kristijan.
Ovaj štićenik doma je vrlodobar učenik Pomorske škole te bi želio jednog dana otići na brod i raditi kao brodostrojar. No Kristijan ima još jednu ljubav. To je košarka te bi se želio ozbiljno posvetiti ovom sportu i jednog dana profesionalno igrati.
S Lastova u Zadar došao je petnaestogodišnji Marko, učenik 8. razreda osnovne škole. O životu u domu i Marko ima dobro mišljenje.
– Nažalost, naša djeca često lutaju u tim njihovim pravim izborima. Marko se nada da će se u rujnu upisati u Hotelijersko-ugostiteljsku školu, smjer kuhari, kazala je ravnateljica Doma Tatjana Vukman.
Osamnaestogodišnji Franjo iz Benkovca, po struci automehaničar, u stambenoj jedinici u domu živi godinu i pol dana.
Nedostatak samopoštovanja
– Osnovnu školu i prva dva razreda srednje škole završio sam u Benkovcu, a treći u Rijeci. Trenutačno nemam posao. Ipak, povremeno radim na bauštelu. U Domu u Rijeci iz kojeg sam prebačen u ovaj zadarski, bio sam smješten zbog obiteljskih razloga, kazuje Franjo te dodaje da je život u oba doma izvrstan te nema zamjerke.
– Tu ima svega što mi je potrebno. Odlična je hrana, smještaj, odgojitelji su super. Ono čega nisam imao kod kuće, dobio sam tu. No postoje pravila kojih se treba pridržavati i sve što nam savjetuju ravnateljica ili odgojitelji dobro je za nas. Priznajem da nam se to svaki put ne sviđa, kazao je Franjo. Inače, Franjo trenira kickboxing 11 godina u Benkovcu i u ovom je sportu postigao izvanredne rezultate pa je tako, između ostalog, nositelj titule svjetskog viceprvaka u kickboxingu.
U razgovoru s ravnateljicom Doma Tatjanom Vukman doznajemo da je usamljenost ono što je zajedničko svima ovima, pa i ostalim mladićima smještenima u Domu. Nemaju jasnu viziju budućeg života i želje za pripadnošću.
– Nedostaje im samokontrole, samopoštovanja te su zato i vrlo povodljivi. Ako čovjek ima samopoštovanje tada zna što želi u životu i time je manje povodljiv te će se odlučiti za dobre izbore koji će mu koristiti, kazala je Vukman.
Na pitanje kako se ovi mladi ljudi snađu kada osnuju obitelj, ravnateljica Vukman odgovara da je identifikacija s roditeljima neizbježna i vidljiva u njihovu životu.
– Život u obitelji naučio ih je štetnim navikama. Oni su usvojili određeni obrazac ponašanja koji kasnije provode u svojem obiteljskom, bračnom životu, pojasnila je Vukman.
Trenutačno se u Domu na institucionalnom tretmanu nalazi dvadesetak djece, a njih 46 je u poludnevnom boravku. Uglavnom je riječ o dečkima, a na poludnevnom tretmanu je i pet djevojčica.