Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Proširenje “Bokanjca” i uređenje zgrade u Banini

Autor: Teuta Babajko Jamičić

04.04.2010. 22:00
Proširenje “Bokanjca” i uređenje zgrade u Banini

Foto: Vedran SITNICA



Uređenjem i proširenjem ova dva objekta dobit će se mjesta za još 140-ero djece te zaposliti 20-ak ljudi. Proširenje Dječjeg vrtića “Bokanjac” je nužno jer su postojeće prostorije pretijesne u odnosu na broj djece koji se godišnje prijavi za upis. Planirana je izgradnja nova dva dnevna boravka kojima će se riješiti problem tzv. jasličke skupine


U rujnu kada počinje nova 2010./2011. pedagoška godina u Zadru bi se trebao smanjiti rastući broj djece koja se zbog nedostatka kapaciteta ne uspijevaju upisati u gradske dječje vrtiće. Naime, Grad Zadar do tada planira obnoviti, odnosno proširiti Dječji vrtić “Bokanjac”, koji pripada gradskoj odgojno-obrazovnoj ustanovi “Radost” i urediti prostorije u zgradi u krugu nekadašnje vojarne Ante Banine te prenamijeniti ih za novi dječji vrtić. Uređenjem i proširenjem ova dva objekta dobit će se mjesta za još 140-ero djece te zaposliti 20-ak ljudi.
Proširenje Dječjeg vrtića “Bokanjac” je nužno jer su postojeće prostorije pretijesne u odnosu na broj djece koji se godišnje prijavi za upis. Planirana je izgradnja nova dva dnevna boravka kojima će se riješiti problem tzv. jasličke skupine, djece u dobi od prve do treće godine, koja su ujedno i glavni razlog proširenja.
Olakotna okolnost proširenja “Bokanjca” jest što je parcela na kojoj se vrtić nalazi dovoljno velika za ovakav građevinski zahvat, a da se time ne umanji prostor dvorišta namijenjenog za igru i zabavu djece. Kako se od prošle godine radi po novim državnim pedagoškim standardima koji nalažu da smanji broj djece po skupinama i time poboljšamo kvalitetu rada, “Bokanjcu” su potrebne dodatne dvije prostorije koje bi omogućile da se radi s četiri skupine djece.
Inače, vrtić “Bokanjac” radi još od 1996. godine i do danas uspješno skrbi o sedamdesetak djece. Boravak djece u spomenutim mješovitim skupinama pokazao se kao najbolji za djecu vrtićke dobi jer su djeca zajedničkim odrastanjem u mogućnosti mnogo toga naučiti jedna od drugih te međusobno si pomagati. Zasigurno će se proširenje vrtića pozitivno odraziti na odgoj djece, kojima je vrtićko razdoblje vrlo bitno razdoblje života i ujedno prva stepenica obrazovanja.
Radovi na proširenju “Bokanjca” trebali bi početi na ljeto, kao i oni u zgradi u krugu nekadašnje vojarne Ante Banine. U tijeku je sređivanje potrebne dokumentacije za uređenje zgrade, a kad se to riješi, kako pojašnjava Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo u Gradu Zadru, raspisat će se natječaj za izvođača radova. Tamo će se najvjerojatnije urediti samo prizemlje zgrade gdje će se napraviti pet dnevnih boravaka u kojima bi bilo mjesta za stotinjak djece.
Novi vrtić u krugu vojarne Ante Banine najvjerojatnije će biti gotov do mjeseca rujna ili najdalje do kraja tekuće godine.