Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mali projekt velikog značenja

04.04.2011. 22:00
Mali projekt velikog značenja


Važna korist koju ćemo dobiti ovim projektom je da će “slijepe” ulice koje idu prema potoku Ričina, odnosno Lišanska, Paljuvska i Raštanska biti spojene na uređaj čime će se smanjiti broj crnih jama i to ukupno 60 jama, a vjerojatno isto toliko jama će nestati i s priključkom spomenutog dijela Zagrebačke ceste na uređaj, kazao je Peronja
Grad Zadar je pokrenuo postupak javne nabave za izgradnju glavnog kolektora uz potok Ričinu i sekundarnih kolektora na dijelu okolnih ulica na području Mjesnog odbora Smiljevac. Natječaj je bio objavljen do 28. ožujka, a trenutačno je u tijeku 15-dnevni žalbeni rok.
Kako je navedeno u natječaju, ova građevina obuhvaća izgradnju glavnog kolektora uz potok Ričina i sekundarnih kolektora na dijelu područja MO Smiljevac, odnosno Paljuvsku, Lišansku, Raštansku i dio Ulice kneza Krbavskog te rekonstrukciju vodovodne mreže u ovim ulicama. Kako navodi Grgo Peronja, direktor Odvodnje, riječ je malom projektu velikog značenja, jer njegovom će se realizacijom veliki broj objekata i kućanstava spojiti na uređaj Centar, a što će smanjiti broj crnih jama.
– Ovaj projekt obuhvaća područje uz potok Ričinu, od uređaja Centar do ceste D8, odnosno Zagrebačke ceste. Izgradit će se prihvatni kolektor, koji će na sebe primiti već postojeće cijevi četverotračne ceste, odnosno Zagrebačke i to potez od potoka Ričina do Opel Mitrovića. Na ovaj će se način dati spojevi svim objektima i kućama koje su obuhvaćene tim potezom, kazao je Peronja, istaknuvši da će se realizacijom ovog projekta ostvariti i brojne druge koristi, odnosno spajanjem Zagrebačke ceste na sustav odvodnje stvorit će se preduvjeti za spajanje četvrti Crvene kuće, a što bi se trebalo realizirati u dogledno vrijeme.
– Ovih su dana započeli radovi u Ulici Frane Kršinića odakle će se cijevi također spojiti na Zagrebačku cestu, a čime ćemo dobiti izuzetno bitan drugi smjer prema uređaju Centar. Treća korist koju ćemo dobiti ovim projektom je da će ‘slijepe’ ulice koje idu prema potoku Ričina, odnosno Lišanska, Paljuvska i Raštanska biti spojene na uređaj čime će se smanjiti broj crnih jama i to ukupno 60 jama, a vjerojatno isto toliko jama će nestati i priključkom spomenutog dijela Zagrebačke ceste na uređaj, kazao je Peronja, naglasivši da će upravo ovim spojnim cjevovodima do uređaja “doputovati” i kanalizacijski sustav Gospodarske zone Crno.
Sve su ovo, kako kaže Peronja, tri konkretne koristi koje će Zadar dobiti realizacijom ovog projekta, a osim toga stvorit će se i vrlo važni preduvjeti za spajanje Crvenih kuća na sustav odvodnje.