Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pehar: Sedamdeset posto odlikaša čitalački nepismeno

04.04.2011. 22:00
Pehar: Sedamdeset posto odlikaša čitalački nepismeno


Poznata hrvatska jezikoslovka dr. sc. Nives Opačić prva je gošća trećeg izdanja sada već “kultne” kulturne manifestacije “Zadar čita” u organizaciji Gradske knjižnice Zadar. Dobrodošlicu gošći, brojnim posjetiteljima te voditeljima književnih večeri, Goranu Bujiću i Anti Mihiću, sinoć je na otvaranju trećeg izdanja manifestacije “Zadar čita” poželio Ivan Pehar, ravnatelj knjižnice.
– Iako smo zahvaljujući sve brojnijim i prisutnijim novim medijima svakodnevno zasuti golemom količinom tekstova, činjenica je da nikada nismo manje čitali. Nažalost, u nas se tim podacima nitko ne bavi, a nemamo ni strategije promicanja čitanja i promicanja knjige. Poražavajući je podatak da je polovica, od oko 70 posto naših odlikaša, čitalački nepismena. Učlanjenost u knjižnice na razini države je oko 11 posto stanovništva. U Zadru i našoj knjižnici je stanje nešto bolje. Oko jedne četvrtine Zadrana učlanjeno je u našu knjižnicu. No, unatoč tome što smo bolji od prosjeka, mi smo prije tri godine odlučili pokrenuti ovo kulturno događanje kojim bismo promicali knjigu i čitanje. Želja nam je bila da čitanje postane društvena navika, kazao je Pehar.
Uslijedilo je zanimljivo druženje s profesoricom Opačić, poznatoj po svojim jezičnim savjetnicima, ali i znanstvenom djelovanju koje nije “vezano” uz neku od postojećih institucija.
Tako smo zahvaljujući voditeljima Mihiću i Bujiću mogli čuti što profesorica misli o sve učestalijoj upotrebi tuđica, posebice anglizama, drži li da nam je potreban zakon o jeziku, što misli o razlikovanju glasova “č” i “ć”, o standardnom jeziku i medijima, o tome kako gleda na inozemne pokušaje da izjednače hrvatski i srpski jezik kako bi snizili cijenu educiranja svoje administracije….
Odgovarajući na pitanja profesorica Opačić je kazala kako se u medijima govori i piše lošim standardnim jezikom te kako će, sudeći po trendovima, stanje biti još i gore, kako se ne bismo trebali previše obazirati na nastojanja stranaca kada bismo imali jasno i stručno oblikovanu vlastitu jezičnu politiku…


 MANIFESTACIJA U SVIM OGRANCIMA


Prvi dan književne manifestacije “Zadar čita” protekao je u brojnim događanjima u središnjoj knjižnici i njezinim ograncima. Dio čitalačke atmosfere u ranim popodnevnim satima imali su priliku osjetiti i učenici Osnovne škole Zadarski otoci, koji su se okupili u prostorijama Ogranka Bili brig gdje je za njih održano druženje uz knjigu. Ulomke iz “Gričke vještice” Marije Jurić Zagorke za tu prigodu učenicima je čitala novinarka i glasnogovornica KK Zadra Slavica Vulin.