Pehar: Sedamdeset posto odlikaša čitalački nepismeno

Slika korisnika admin
Filip BRALA
Ravnatelj Gradske knjižnice Ivan Pehar otvara manifestaciju Zadar čita

Poznata hrvatska jezikoslovka dr. sc. Nives Opačić prva je gošća trećeg izdanja sada već "kultne" kulturne manifestacije "Zadar čita" u organizaciji Gradske knjižnice Zadar. Dobrodošlicu gošći, brojnim posjetiteljima te voditeljima književnih večeri, Goranu Bujiću i Anti Mihiću, sinoć je na otvaranju trećeg izdanja manifestacije "Zadar čita" poželio Ivan Pehar, ravnatelj knjižnice.

- Iako smo zahvaljujući sve brojnijim i prisutnijim novim medijima svakodnevno zasuti golemom količinom tekstova, činjenica je da nikada nismo manje čitali. Nažalost, u nas se tim podacima nitko ne bavi, a nemamo ni strategije promicanja čitanja i promicanja knjige. Poražavajući je podatak da je polovica, od oko 70 posto naših odlikaša, čitalački nepismena. Učlanjenost u knjižnice na razini države je oko 11 posto stanovništva. U Zadru i našoj knjižnici je stanje nešto bolje. Oko jedne četvrtine Zadrana učlanjeno je u našu knjižnicu. No, unatoč tome što smo bolji od prosjeka, mi smo prije tri godine odlučili pokrenuti ovo kulturno događanje kojim bismo promicali knjigu i čitanje. Želja nam je bila da čitanje postane društvena navika, kazao je Pehar.

Uslijedilo je zanimljivo druženje s profesoricom Opačić, poznatoj po svojim jezičnim savjetnicima, ali i znanstvenom djelovanju koje nije "vezano" uz neku od postojećih institucija.

Tako smo zahvaljujući voditeljima Mihiću i Bujiću mogli čuti što profesorica misli o sve učestalijoj upotrebi tuđica, posebice anglizama, drži li da nam je potreban zakon o jeziku, što misli o razlikovanju glasova "č" i "ć", o standardnom jeziku i medijima, o tome kako gleda na inozemne pokušaje da izjednače hrvatski i srpski jezik kako bi snizili cijenu educiranja svoje administracije....

Odgovarajući na pitanja profesorica Opačić je kazala kako se u medijima govori i piše lošim standardnim jezikom te kako će, sudeći po trendovima, stanje biti još i gore, kako se ne bismo trebali previše obazirati na nastojanja stranaca kada bismo imali jasno i stručno oblikovanu vlastitu jezičnu politiku...

 MANIFESTACIJA U SVIM OGRANCIMA
Prvi dan književne manifestacije "Zadar čita" protekao je u brojnim događanjima u središnjoj knjižnici i njezinim ograncima. Dio čitalačke atmosfere u ranim popodnevnim satima imali su priliku osjetiti i učenici Osnovne škole Zadarski otoci, koji su se okupili u prostorijama Ogranka Bili brig gdje je za njih održano druženje uz knjigu. Ulomke iz "Gričke vještice" Marije Jurić Zagorke za tu prigodu učenicima je čitala novinarka i glasnogovornica KK Zadra Slavica Vulin.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno