Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“Pomorci” odradili esej iz engleskog

04.04.2011. 22:00
“Pomorci” odradili esej iz engleskog


Mogu reći da za mene nije bilo nikakvih iznenađenja, sve je bilo onako kao što sam i očekivao, odnosno ono za što sam se pripremao na dodatnoj nastavi. Zato očekujem dobre rezultate iz ovog dijela ispita, zadovoljan je Danijel, učenik Pomorske škole
Nakon eseja iz hrvatskog jezika druga generacija maturanata nastavila je s polaganjem ispita državne mature pa su tako jutros pristupili pisanju eseja iz engleskog jezika. S obzirom na to da se ispitom iz engleskog jezika provjerava komunikacijska jezična kompetencija u slušanju, čitanju i pisanju, važno je naglasiti da je pisanje eseja bio tek jedan dio ispita iz engleskog jezika te da će se drugi dio ispita, odnosno slušanje održati 1. lipnja. Kao i kod svih ispita državne mature i kod pisanja eseja učenici su mogli birati hoće li pristupiti višoj ili osnovnoj razini ispita.
Viša razina ispita usklađena je s nastavnim planom i programom za gimnazije te oni pristupnici koji su slušali engleski jezik prema ostalim nastavnim planovima i programima, a koji su htjeli polagati višu razinu, trebali su proširiti stečeno znanje sadržajima gimnazijskoga nastavnoga plana i programa rabeći dodatnu odobrenu literaturu. Osnovna razina ispita odgovara nastavnomu planu i programu s najmanjom satnicom u četverogodišnjim strukovnim školama. Stoga su, kako doznajemo u zadarskoj Pomorskoj školi, maturanti koji su pisali višu razinu morali napisati esej na temu službenog odijevanja te još jedan zadani tekst pročitati s razumijevanjem, dok je zadatak na osnovnoj razini bio napisati odgovor na zadani e-mail te odgovoriti na nekoliko gramatičkih pitanja. Dojmovi nakon napisanog eseja među učenicima zadarske Pomorske škole, koji su pisali osnovnu razinu, danas su bili mahom pozitivni.
– Za zadatak smo morali odgovoriti na nekoliko gramatičkih pitanja te napisati e-mail, odnosno odgovor na jedan e-mail, koji je morao imati 40 do 50 riječi. Mogu reći da za mene nije bilo nikakvih iznenađenja, sve je bilo onako kao što sam i očekivao, odnosno ono za što sam se pripremao na dodatnoj nastavi. Zato očekujem dobre rezultate iz ovog dijela ispita, zadovoljan je Danijel, učenik Pomorske škole.
Njegov školski kolega Bruno, ipak, nije zadovoljan jer, kako kaže, engleski jezik mu inače “ne ide”, pa mu je i današnji ispit bio težak.
– U engleskom jeziku nikad nisam bio baš dobar, pa mogu reći da mi je i ovo bilo teško, ali nadam se da ću zadovoljiti. Pripremao sam se nešto malo na dodatnoj nastavi, ali najviše sam vježbao sam, jer mislim da ako nismo potrebna znanja usvojili kroz sve ove godine školovanja, neće nam ni dodatna nastava pomoći, kazao je Bruno, koji je također pisao osnovnu razinu.