Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Srpska policija uhitila dubrovačkog krvnika

04.04.2011. 22:00
Srpska policija uhitila dubrovačkog krvnika


Hrvatska je 2008. godine za Vučurevićem raspisala međunarodnu tjeralicu zbog ratnih zločina protiv civila te uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika
Vijest o uhićenju Božidara Vučurevića nije me osobito iznenadila, jer sam u kontaktima s nekim ljudima iz BiH prije više mjeseci doznao da se obruč oko njega steže. Dobro je da je uhićen, a bilo bi još bolje kad bi bio izručen Hrvatskoj. Vučurevića pak smatram jednim od najodgovornijih za brutalne napade i bombardiranja Dubrovnika od 1991. do 1995. godine i bilo bi pravedno da se nađe pred sudom za sve što je pod njegovim zapovjedništvom i uz njegovu suglasnost počinjeno u tzv. operaciji oslobađanja Dubrovnika.
Kazao nam je to, među ostalim, ratni gradonačelnik Dubrovnika Petar Poljanić koji je uoči napada na jug Hrvatske s Vučurevićem u rujnu 1991. imao “radni sastanak” kako bi se izbjegao rat.
– Uvjeravao me tada da do rata neće doći, a od Ivanice do Trebinja sve je bilo prepuno vojske i opreme. On jest primitivan i lažac, ali nije glup. Upravo je takav jedan egzemplarni primitivac i mogao provoditi Garašaninovu, kasnije Miloševićevu i Karadžićevu politiku koja je dovela do brojnih ratnih zločina na dubrovačkom i na mnogim drugim područjima, ističe Petar Poljanić.
Vučurevića su, kako su javili beogradski mediji, jučer oko 13 sati na graničnom prijelazu Karakaj između Malog i Velikog Zvornika uhitili pripadnici MUP-a Srbije temeljem međunarodne tjeralice koju je za ratnim predsjednikom Skupštine općine Trebinje raspisala Hrvatska u listopadu 2008. godine. U poslijepodnevnim satima Vučurević je priveden istražnom sucu u Šapcu koji treba odlučiti o mogućem određivanju pritvora.
Vučurević je u telefonskoj izjavi BiH državnoj televiziji BHT 1 rekao da je “baš dobro” što je uhićen u Srbiji jer će imati priliku dokazati da nije odgovoran za ratne zločine počinjene na području Dubrovnika.
– Nema problema, baš fino da raščistimo sve te stvari i razmrsimo te dubrovačke laži, kazao je Vučurević, dodajući da su optužbe protiv njega “insinuirali srbomsrci”.
– Imam se ja čime braniti, poručio je Vučurević
Ratnog trebinjskog čelnika, predsjednika tamošnjeg Ratnog predsjedništva, kriznog štaba i predsjednika tzv. SAO Hercegovina, Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku u jesen 2008. godine optužilo je za ratne zločine počinjene protiv civilnog stanovništva te uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika. U listopadu te godine raspisana je i tjeralica za njim, a on se u svom stilu, povijest će ga pamtiti po izjavi da će “sagraditi još ljepši i stariji Dubrovnik”, sprdao s tim rješenjem govoreći da “ne pridaje nikakvu važnost optužnici”.
– Sačuvao sam cjelokupnu dokumentaciju iz ratnog vremena, sve postoji, sve sam spremio. Pokazao sam to i haškim istražiteljima prije šest godina i svoje dokazao. Prema tome, nikakvom sudu se ja neću niti se trebam odazvati, naglasio je Vučurević u listopadu 2008. godine.


 GRANATIRAO I OKUPIRAO JUG HRVATSKE


Vučureviću se stavlja na teret da je od 1991. do 29. listopada 1995. godine, individualno te u suradnji s Radovanom Karadžićem, radio na stvaranju velike Srbije. Naredio je mobilizaciju trebinjske Teritorijalne obrane i formirao jedinice specijalne policije koje su zajedno s JNA 1. listpopada 1991. godine s područja Hercegovine i Crne Gore napale jug Hrvatske, okupiravši područje od Prevlake do Stona, a Dubrovnik držale u potpunoj blokadi. U tim su napadima bezobzirno granatirale civilne objekte i spomenike kulture, pri čemu je poginuo 91 civil, a 200 njih je ranjeno. I nakon povlačenja JNA s okupiranih područja od jeseni 1992. do jeseni 1995. godine Vučurević je sa zapovjedništvom Hercegovačkog korpusa naredio nastavak daljnjih granatiranja Dubrovnika te civilnih i gospodarskih objekata, posebice Zračne luke u Čilipima.