Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Večeras u hotelu Kolovare predstavljanje Bilosnićeve knjige o Bušiću

04.04.2011. 22:00
Večeras u hotelu Kolovare predstavljanje Bilosnićeve knjige o Bušiću


Knjiga Tomislava Marijana Bilosnića «Zvonko Bušić«, u izdanju Matice hrvatske Grude i Udruge 3000 godina Za dar, ne prestaje plijeniti interes široke čitalačke publike. Nakon brojnih predstavljanja po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ovih se dana najavljuju nove promocije «Kronike o povratku Zvonka Bušića u domovinu», kako je inače podnaslovljena knjiga dokumenata o čovjeku, koji je zbog ideje nacionalnog oslobođenja, u tamnici proveo 32 godine, praktički cijelu svoju mladost.
Prvo predstavljanje knjige «Zvonko Bušić» u Zadru bit će upriličeno u utorak 5. travnja 2011. godine s početkom u 19 sati u hotelu «Kolovare». Već sutradan, 6. travnja, također s početkom u 19 sati, Tomislav Marijan Bilosnić i Zvonko Bušić knjigu će predstaviti u Gradskoj knjižnici u Benkovcu. U četvrtak 7. travnja knjiga će se predstaviti pred publikom u Ljubuškom u Hercegovini, a u organizaciji tamošnje Matice hrvatske. Uz Bilosnića i Bušića o knjizi će govoriti i recenzentica dr.Mirna Brkić.
Da podsjetimo, Riječ je o kronici o otmici i otmičarima američkog putničkog zrakoplova Boeinga 727, 10. rujna 1976. godine, koju je izvela skupina Hrvata i jedna Amerikanka – Zvonko Bušič, Frane Pešut, Petar Matanić, Marko Vlašić i Julienne Eden Bušić. Nisu to učinili kako bi zahtijevali veliku otkupninu, ili iz bilo kakvog drugog koristoljublja, već iz ideala o slobodnoj domovini, nastojanja da se svijetu ispriča priča o porobljenoj i obespravljenoj Hrvatskoj u ondašnjem jugoslavenskom komunističkom režimu.
Knjiga dokumenata Tomislava Marijana Bilosnića dokazuje istinu kako Zvonko Bušić nije terorist već domoljub koji je u vrijeme hrvatske šutnje, u očaju, učinio ono što je bilo jedino moguće. Borci za prava drugih naroda, koji su u ono doba, u ondašnjem svijetu, na sličan način postupili boreći se za oslobođenje i samostalnost svojih naroda, danas su slavljeni junaci sa spomenicima i trgovima u središtima svojih metropola. Istina o slučaju Bušić, zbog sustavnog trovanja medijskog prostora, pred anacionalnim snagama mora se braniti vrhunskom dokumentarnom publicistikom, kakva je knjiga Tomislava Marijana Bilosnića.
Zvonko Bušić, kao i ostali otmičari osuđen je zbog otmice američkoga zrakoplova, kao i nesretne pogibije američkog policajca. Bušić je izdržao najveću moguću kaznu, veću nego li što je predviđa američki zakon, pa je tako postao i Hrvat s najdužim uzničkim stažom u povijesti. Međutim, ostaje činjenica, kako je američki sudac, koji mu je izrekao kaznu, svoj završni govor završio ovim riječima: “Ovo je bolni i mučni zadatak, koji sud mora obaviti. Bilo bi nepravedno i nepošteno ako ne bih najprije rekao da Zvonka Bušića i njegovu suprugu, kao i njihove drugove, ne smatram ratnim zločincima niti teroristima”.