Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gotovina i Markač posljednju šansu imaju 14. svibnja

04.04.2012. 22:00
Gotovina i Markač posljednju šansu imaju 14. svibnja


Prema rasporedu usmenog ročišta što ga je objavio sudac Meron, rasprava će započeti obraćanjem predsjedavajućeg sudskog vijeća, nakon čega će Gotovinina obrana u jednoipolsatnom izlaganju iznijeti svoje argumente
Predsjedavajući žalbenog vijeća u predmetu protiv osuđenih hrvatskih generala Theodor Meron zakazao je jučer usmenu raspravu povodom žalbi Ante Gotovine i Mladena Markača za ponedjeljak, 14. svibnja, kako je i najavio na posljednjoj statusnoj konferenciji u žalbenom postupku, održanoj u siječnju. Predstojeća usmena rasprava posljednja je šansa obrani za pobijanje prvostupanjske presude, kojom su Gotovina i Markač osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora, zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti tijekom i nakon Oluje.
Prema rasporedu usmenog ročišta što ga je objavio sudac Meron, rasprava će započeti obraćanjem predsjedavajućeg sudskog vijeća, nakon čega će Gotovinina obrana u jednoipolsatnom izlaganju iznijeti svoje argumente. Tužiteljstvo će zatim replicirati obrani, a onda će obrana ponovo dobiti priliku odgovoriti optužbi. Cijeli će postupak biti ponovljen i za generala Markača. Na kraju ročišta predviđena je mogućnost osobnog obraćanja generala Gotovine i Markača sudu.
Žalbeno vijeće nedavno je odbacilo zahtjev 12 zapadnih pravnih slučaja za dodjelom statusa prijatelja suda, kako bi osporili optužbu za prekomjerno granatiranje, kao i sličan zahtjev hrvatske vlade, koja je željela osporavati postojanje udruženog zločinačkog pothvata. Međutim, o ključnom zahtjevu Gotovinine obrane, podnesku kojim se traži uvođenje novih dokaza, žalbeno vijeće još se nije očitovalo, no to će sigurno učiniti prije usmene rasprave u svibnju.
Gotovinina obrana traži uvođenje novih svjedoka i dokaza, među kojima su i zapisnici sjednica srpskog Vrhovnog savjeta obrane u Beogradu u vrijeme Oluje, američka diplomatska bilješka objavljena putem WikiLeaksa te ekspertna izvješća američkih časnika, za koje obrana misli da mogu promijeniti prvostupanjsku presudu. Tužiteljstvo se protivi takvom zahtjevu, tvrdeći da je većina tih dokaza bila na raspolaganju obrani tijekom suđenja, što obrana poriče. Tim dokazima obrana namjerava osporiti zaključke o progonu civila i zločinačkim namjerama hrvatskog vojno-političkog vrha u Oluji, zbog kojih su Gotovina i Markač prije skoro godinu dana proglašeni krivima za zločine nad krajinskim Srbima. Izricanje pravomoćne presude planirano je za kolovoz 2013. godine.