Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Isključeni im telefon i internet, prijeti im blokada računa

04.04.2012. 22:00
Isključeni im telefon i internet, prijeti im blokada računa


Obveze koje Grad Zadar ima prema našoj udruzi trebao bi ispunjavati na vrijeme, kako bismo ih i mi mogli ispunjavati, poručuje Gatara


Udruga umirovljenika “Poluotok-Zadar” poslala je priopćenje u kojem tvrde da im je zbog neisplate novca koji je predviđen za umirovljenike u Gradskom proračunu onemogućen rad, a dio njihovih članova zatražio je hitan sastanak s gradonačelnikom Vrančićem i Mariom Pešutom, pročelnikom ureda za zdravstvo i socijalnu skrb.
– Trenutno nam je isključen telefon, internet, TV, a svaki čas očekujemo da nam HEP operator distribucijskog sustava d.o.o. – Elektra Zadar dođe isključiti struju, a Čistoća stavi ovrhu nad računom, koji je u ovom trenutku prazan, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik udruge Josip Gatara.
Dug 14 tisuća kuna
Udruga umirovljenika “Poluotok-Zadar” trenutno za račune prema HEP-u, B-netu, T-Com-u, Čistoći, Vodovodu i za najam prostora MORH-u duguju više od 8 tisuća kuna, kao i 6 tisuća kuna za dohotke domaćici čajne kuhinje.
Smatraju da nema opravdanja za to što još uvijek nije isplaćen barem dio od 100 tisuća kuna koji je namjenjen za Udruge umirovljenika predviđen u Gradskom proračunu. Napominju i kako su najbrojnija udruga koja svakodnevno radi na programima za umirovljenike.
“Savjesno ispunjavamo obveze”
– Obveze koje Grad Zadar ima prema našoj udruzi trebao bi ispunjavati na vrijeme, kako bismo i mi mogli svoje obveze ispunjavati na vrijeme i u zakonskim rokovima. Vjerujemo da ovo treba što prije riješiti, jer sigurno je da smo mi jedina Udruga umirovljenika, koja savjesno ispunjava obveze prema svojim članovima i provodi program rada za 2011/12, u trenutačno mogućim okvirima, tvrdi Gatara.
Najavili su i sastanak Izvršnog odbora Udruge uz sudjelovanje svih članova te predstavnika medija, a namjeravaju sazvati i javnu tribinu na Narodnom trgu na koju će pozvati predstavnike Gradske uprave, sve gradske umirovljenike i predstavnike političkih stranaka. “Vjerojatno će svatko imati nešto za kazati!”, poručuju.
Isplate ovise o punjenju gradskog proračuna
Problem s Udrugama umirovljenika na području Grada Zadra pojavio se prije nekoliko godina kada se dio umirovljenika zbog nezadovoljstva odvojio iz tadašnje Udruge umirovljenika Grada Zadra. Danas je u Zadru nekoliko takvih udruga a pitanje oko njihova financiranja bilo je postavljeno na Gradskom vijeću te je gradonačelnik rekao da to treba riješiti Mario Pešut, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb. Uz Udrugu umirovljenika Grada Zadra, koja je promjenila ime u Matica umirovljenika, osnovane su i udruge “Poluotok-Zadar” i “Brodarica”.
– Poluotok i Brodarica počeli su podnositi zamolbe za financiranjem i mi smo predviđeni novac u proračunu preraspodijeljivali te dio “kolača” dajemo svakoj od njih. Prošle godine planirana sredstva u proračunu za udruge umirovljenika bile su 100 tisuća kuna, ali je kasnijim rebalansom proračuna njima namjenjeno 82 tisuće kuna, od kojih je udruga “Poluotok-Zadar” dobila 26 tisuća. Ove godine planirana sredstva ponovno su 100 tisuća kuna, no dođe li do pojačane krize, to ćemo morati smanjiti, dobili smo informaciju iz UO za zdravstvo i socijalnu skrb.
Grozdana Perić, pročelnica Upravnog odjela za financije, kazala nam je kako nemaju naloga prema Udruzi umirovljenika “Poluotok-Zadar” te da su sve dosadašnje naloge poštivali i isplaćivali. Saznajemo da će iz Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb poslati nalog, ako još nije išao, a sredstva umirovljenicima bit će uplaćena ovisno o stanju proračunu Grada Zadra.