Kirinu optužnica zbog posla s Fimi medijom

Slika korisnika admin
PIXSELL

S posljednjom optužnicom podignutom protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina iznos novca izvučen iz državne blagajne i javnih poduzeća o kojem će se uskoro raspravljati na sudu popeo se na 87,7 milijuna kuna.

Kako je jučer i službeno potvrđeno bivša uprava Hrvatskih autocesta od 2005. do 2009. godine na zahtjev Mladena Barišića i Ive Sanadera angažirala je tvrtku Fimi media za nabavu raznih roba i usluga, a uvjete poslovanja postavljala je Nevenka Jurak. Svi poslovi bili su preplaćeni te je na taj način iz HAC-a izvučeno nešto više od 7,8 milijuna kuna.

Isti scenarij odigran je od sredine 2007. do sredine 2009. godine u tvrtki Autocesta Rijeka-Zagreb. Svoje potpise na sporne ugovore s Fimi medijom, teške 1.249.074 kune stavljali su tadašnji predsjednici Uprave Jurica Prskalo i Zlatko Korpar.

Uz pomoć Vinka Mladinea iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od travnja 2008. do kraja 2009. godine za skupe poslove Fimi medie preko kojih je financiran HDZ izvučeno je 1.671.640 kuna.

Kirin je pak optužen za nezakonito plaćanje Fimi mediji promidžbene kampanje u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH iz 2007. godine. Naime, 24. travnja te godine donio je odluku o prihvaćanju ponude društva Fimi media na temelju koje je potpisan ugovor o pisanju scenarija, snimanju i emitiranju radijskih i televizijskih promidžbenih poruka, a za što je MUP platio iznos od 16.123.974,96 kuna. Tim Kirinovim potezom, tvrdi USKOK, proračun Republike Hrvatske oštećen je za 7.344.494,18 kuna.

 

 BEUK OŠTETIO HRVATSKE ŠUME ZA MILIJUN KUNA
U "istom paketu" na sud su stigle i optužbe protiv Darka Beuka, kojem se kao bivšem predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma stavlja na teret da je od rujna 2006. do prosinca 2007. godine također na Sanaderovo i Barišićevo traženje angažirao društvo Fimi media za obavljanje raznih poslova čija je cijena bila veća od tržišne. Istovremeno je znao da se tim poslovima prikupljaju novčana sredstva za financiranje HDZ-a. Na ovaj način Hrvatske šume su oštećene za 1.061.296,65 kuna.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno