Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nadbiskup će oprati noge dvanaestorici

04.04.2012. 22:00
Nadbiskup će oprati noge dvanaestorici


Misu Večere Gospodnje u 19 sati u katedrali predvodi nadbiskup Puljić. Tada će oprati noge dvanaestorici predstavnika gradskih župa


Misu posvete ulja danas na Veliki četvrtak s početkom u 9 sati u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodi zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Za vrijeme misnog slavlja će posvetiti sveta ulja koja se upotrebljavaju u slavljenju sakramenata. U euharistiji sudjeluju svi svećenici djelatni u nadbiskupiji te će obnoviti svoja svećenička obećanja. Na slavlje su pozvani i ovogodišnji krizmanici i katekumeni, vjeroučitelji i župni suradnici.
Danas, na Veliki četvrtak se slavi spomen ustanovljenja euharistije i svećeničkog reda. Misu Večere Gospodnje u 19 sati u katedrali predvodi nadbiskup Puljić. Tada će oprati noge dvanaestorici predstavnika gradskih župa. Sveto Otajstvo se nakon mise prenosi u ‘Božji grob’ gdje vjernici ostaju u molitvi i klanjanju uz pjevanje Gospinog plača.
Mons. Želimir Puljić sutra na Veliki petak 6. travnja u katedrali sv. Stošije predvodi Službu Muke Gospodnje s početkom u 19 sati. Nakon obreda slijedi tradicionalna procesija s križem, Širokom ulicom, Narodnim trgom, Ulicom Elizabete Kotromanić do crkve sv. Šime. Za vrijeme procesije pjevaju se prijekori “Puče moj, što učinih tebi”.
Svečano uskrsno bdjenje s blagoslovom novog ognja na Veliku subotu 7. travnja u zadarskoj prvostolnici predvodi mons. Puljić. Bdjenje započinje u 21 sat.
Svete mise na svetkovinu Uskrsa u nedjelju 8. travnja u zadarskoj katedrali sv. Stošije su u 9 i 19 sati. Svečano koncelebrirano misno slavlje u 11 sati predvodi mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski te će podijeliti papinski blagoslov s potpunim oprostom.