Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nadbiskup oprao noge dvanaestorici predstavnika gradskih župa

04.04.2012. 22:00
Nadbiskup oprao noge dvanaestorici predstavnika gradskih župa


Nadbiskup je oprao noge dvanaestorici predstavnika gradskih župa, po uzoru na Krista koji je to učinio svojim učenicima prije nego je bio predan i osuđen na smrt


Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić predvodio je misu Večere Gospodnje u katedrali Sv. Stošije u Zadru, na spomen ustanovljenja euharistije i svećeništva. Nadbiskup je oprao noge dvanaestorici predstavnika gradskih župa, po uzoru na Krista koji je to učinio svojim učenicima prije nego je bio predan i osuđen na smrt. Sveto Otajstvo je nakon svete mise preneseno u “Božji grob” gdje su vjernici neko vrijeme ostali u molitvi i klanjanju uz pjevanje Gospinog plača. 
 Mons. Puljić je u uvodnim riječima kazao da se u ovoj liturgiji prisjećamo velikog otajstva kojega je Isus u dvorani Posljednje večere ostavio kada je ustanovio sveti svećenički red i utemeljio euharistiju.
– To dvoje ide zajedno. Svećenici slave euharistiju. Narod se hrani euharistijom, jer ona izgrađuje Crkvu, a Crkva slavi euharistiju. S tim osjećajem i zahvalnošću što nam je Gospodin ostavio samoga sebe želimo to otajstvo doživjeti i osjetiti, rekao je mons. Želimir Puljić.