Tračak svjetlosti za udrugu Svjetlo

Slika korisnika admin
Klub Tim rodjendan, predsjednica Udruge Svjetlo Irena Palcic
Vedran SITNICA
Irena Palčić, predsjednica udruge Svjetlo

Humanitarna uskrsna akcija Novog radija ove godine će donijeti tračak svjetlosti u udrugu Svjetlo. Sav prihod od prodaje pisanica na tradicionalnoj uskrnoj akciji Novog radija, koja se održava sutra na Narodnom trgu, ove godine su namijenjeni upravo zadarskoj udruzi za pomoć osobama s mentalnom retardacijom i autizmom Svjetlo.

Za klub TIM

Ispred Gradske lože od 10 do 13 sati javne osobe iz grada i djelatnici Novog radija prodavat će uskrsne pisanice i čestitke koje ovih dana u prostore radija donose razni kreativci.

Nekolicina članova udruge Svjetlo zaposlena je u Baumax centru u Zadru pa se akcija nastavlja i u subotu od 9 do 13 sati ispred Baumaxa.

- Uključite se u akciju i darujte tračak svjetlosti onima kojima je naša pomoć najpotrebnija, pozivaju s Novog radija.

Udruga Svjetlo okuplja osobe s mentalnom retardacijom i autizmom, njihove roditelje i prijatelje i nastoji im život učiniti što potpunijim i sretnijim. Pritom su Udruzi potrebna novčana sredstva kojih je sve manje.

- U ovoj krizi je donacija sve manje i zato je lijepo što Novi radio pomaže udruzi, a posebno su dobre ovakve akcije jer doprinose promidžbi Udruge i potreba osoba s mentalnom retardacijom. Sredstva su potrebna za razne izdatke Udruge. Potrebno je platiti djelatnike, defektologa, mentora koji radi s našim članovima u Baumaxu... A posebno su nam važna sredstva za klub TIM, rekla je Irena Palčić, predsjednica Udruge.

Natječaj za asistenta

Klub TIM članovima pruža mogućnost druženja, radionica i raznih sadržaja kojih nakon 21 godine i izlaska iz obrazovnog sustava više nemaju. To im puno znači jer obično nemaju neko društvo i ispunjen život i cijeli dan ovise o vlastitoj obitelji. Zato bi bila velika šteta, ističe Palčić, da to sada propadne zbog nedostatka novca.

U skučenim prostorima Caritasa njih preko 20 se svakodnevno druži, imaju kreativne radionice, kuharske radionice, uče se samostalnom životu...

- Za to je potrebno plaćati ljude koji s njima rade i potrebne materijale. Udruga se financira iz proračuna Grada Zadra, Zadarske županije i iz projekata preko nadležnog ministarstva. Samo što Grad u proračunu uvijek predvidi 100 do 110 tisuća kuna za udrugu Svjetlo, a lani smo jedva dobili 50 tisuća. U ovogodišnjem proračunu je opet predviđeno 110 tisuća kuna, još uvijek nismo dobili ni lipe. Županija uvijek predvidi i plati 10 tisuća kuna, a projekti su nam u ministarstvu uvijek bili prihvaćeni, oni su plaćeni do zadnje kune, kao što svaku kunu moramo i opravdati. To nama odgovara. Najispravnije je i voljela bih kada bi i u Gradu tako funkcioniralo, kaže Palčić.

Udruga upravo preko Zavoda za zapošljavanje traži još jednog djelatnika, asistenta u radu. Natječaj je otvoren do 13. travnja.

- Voljeli bismo da to bude osoba s invaliditetom jer posao nije zahtjevan, a to bi išlo na obostrano zadovoljstvo, rekla je Palčić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno