Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sudbina poreza na nekretnine nakon izbora

Autor: Branko Podgornik

04.04.2013. 22:00
Sudbina poreza na nekretnine nakon izbora

Foto: s



Nakon polemika oko poreza koji bi trebao pogoditi imućnije građane, Vlada će odluku odgoditi do ljeta


Odluku od sudbini poreza na nekretnine Vlada će donijeti nakon lokalnih izbora, neslužbeno je doznao naš list iz Vladinih krugova. Nakon višemjesečnih polemika u javnosti oko poreza koji bi trebao pogoditi imućnije hrvatske građane, Vlada je odluku o tome hoće li se on uvesti – i u kojem obliku – očito odlučila odgoditi do ljeta, kad se stiša kampanja za lokalne izbore koji se održavaju 19. svibnja. Neslužbene informacije jučer je dijelom potvrdio i premijer Zoran Milanović – dok je u središtu Zagreba nazočio obilježavanju Međunarodnog dana svjesnosti o opasnosti od mina – napominjući da Vladi jako ne žuri.
– Nije stvar u tome hoćemo li podržati taj porez. Postoje stvari oko kojih ne možete raditi kompromise i stvari oko kojih su kompromisi mogući. Naši koalicijski partneri imaju određene rezerve prema tom zakonu i tom konceptu. To je, u biti, jedina stvar oko koje se u ovih godinu i pol dana nismo potpuno razumjeli i nastavit ćemo razgovarati. Ništa nije o glavu, niti nam se pretjerano žuri, kazao je Milanović.
Uvođenje poreza na nekrenine najviše zagovara Ministarstvo financija, čiji predstavnici već nekoliko mjeseci obilaze Hrvatsku i drže predavanja lokalnih dužnosnicima, nastojeći otkloniti nesproazume. Taj porez trebao bi postati prihod proračuna lokalnih vlasti u sklopu najavljenje fiskalne decentralizacije u državi. Porezu se protivi ne samo oporbeni HDZ, nego i SDP-ov koalicijski partner HNS koji smatra da u trenutku gospodarske krize Vlada ne bi trebala uvoditi dodatna porezna opterećenja, koja bi mogla škoditi gospodarskom oporavku. Da SDP i HNS još nisu usuglasili stajališta, pokazali su i jučerašnji odvojeni istupi ministra financija Slavka Linića i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.
– Tko kaže da porez na nekretnine neće ići, upitao je novinare Linić uoči sjednice Vlade odgovarajući na pitanje je li se od njega odustalo jer je koalicijski partner protiv. “Moram reći da to pitanje ne razumijem. O tome će nešto reći uži kabinet”, naglasio je Linić. Vesna Pusić nakon sjednice Vlade nije željela govoriti o tom porezu, jer nije bio na dnevnom redu. Na primjedbu da će taj porez doći na dnevni red Vlade uskoro, jer tako otprilike smatra ministar Linić, Vesna Pusić je dvaput ponovila: “Neće!”