Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zelena knjižnica energetske učinkovitosti

Autor: Irena Jurjević

04.04.2013. 22:00
Zelena knjižnica energetske učinkovitosti

Foto: Vedran SITNICA



Zelena knjižnica energetske učinkovitosti će u budućnosti putem različitih stručnih publikacija informirati i educirati korisnike knjižnice


Nacionalni projekt “Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj” svoje zadarsko utočište je našao u prostorima Gradske knjižnice Zadar. Zelena knjižnica energetske učinkovitosti će u budućnosti putem različitih stručnih publikacija informirati i educirati korisnike knjižnice i ostale stanovnike naše Županije.
Ivan Pehar, ravnatelj Gradske knjižnice Zadar, istaknuo je kako njihova knjižnica i svojim primjerom može pokazati što učiniti po pitanju energetske učinkovitosti:
– Njemačke knjižnice nude pakete kako štedjeti energiju pa se tako kod njih može iznajmiti monitor i aparat za mjerenje električne energije. Nadam se da će se takvo nešto moći i u Hrvatskoj, kazao je Pehar na jučerašnjem predstavljanju Zelene knjižnice energetske učinkovitosti, pete takve u Hrvatskoj.
Žana Klarić, stručna suradnica za zaštitu okoliša u UO za graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Zadra istaknula je kako Grad Zadar potiče aktivnosti za održivo upravljanje okolišem:
– U tom smjeru potpisali smo dva bitna dokumenta, Energetsku povelju i Sporazum gradonačelnika, koji potiču lokalnu samoupravu na energetsku učinkovitost. Tu je i projekt informacijskog sustava gospodarenja energijom koji je uveden u sve ustanove, kao i uvođenje sustava plinofikacije u ŠC Višnjik. Ovo je samo jedna od aktivnosti s kojima Grad želi povećati aktivnost građana u korištenju energije, zaključila je Klarić.