17 neisplaćenih plaća - najveći dug prema radnicima u Hrvatskoj

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ

Tvrtka "Kemoplast" d.o.o. od jučer je u stečaju, a službena obavijest o tome trebala bi se pojaviti na internetskim stranicama FINA-e danas tijekom dana.

Radnici, njih dvadeset i dvoje, koliko ih je još ostalo raditi u pogonu u poslovnoj zoni Grabi u Poličniku, jučer se okupilo ispred sjedišta tvrtke gdje su zajedno sa sindikalnim predstavnicima organizirali prosvjed.

- Dug se, vjerovali ili ne, nakupio na oko dva milijuna kuna, odnosno čak 17 neisplaćenih plaća. To je ujedno i najveći dug prema radnicima u Hrvatskoj, pa možemo reći kako Kemoplast nosi neslavan rekord najvećeg dužnika prema radnicima u državi - izjavio je Vedran Uranija, pravni zastupnik SSSH u Zadarskoj županiji. Usprkos tako velikom dugovanju radnici su uredno dolazili na posao i bili strpljivi, a Uranija ističe kako je to stoga što su bili u dobroj vjeri da će vlasnik riješiti poslovne probleme i pokrenuti kontinuiranu proizvodnju.

No osim na poslodavce, slovensko-srpske partnere, radnici su ogorčeni i na lokalne vlasti. Njih drže odgovornima za sustavno uništavanje i propadanje tvrtke.

- Mi imamo iza sebe 70 godina tradicije proizvodnje i trenutačno jedini u Hrvatskoj proizvodimo PVC cijevi. Na području Zadarske županije položeno ih je na kilometre, no niti jedna iz naše proizvodnje, iako smo konkurentni s cijenom. Primjerice, u Bibinjama su slovenske cijevi, a one Diklu uvezene su iz Srbije - kaže Branko Kokić, sindikalni povjerenik.

Vedran Uranija najavio je nastavak borbe za očuvanje radnih mjesta i nakon proglašenja stečaja kao i žestoku borbu zajedno sa stečajnim upraviteljem koji tek treba biti imenovan, za spas tvrtke i pronalazak novog ulagača koji će biti spreman ponovno pokrenuti strojeve u pogonu Kemoplasta u Poličniku.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno