Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bit će to najmasovnija noćna utrka Zadrom

04.04.2017. 22:00
Bit će to najmasovnija noćna utrka Zadrom


Treći po redu Zadar Night Run održava se 20. travnja i bit će najmasovniji do sad. Očekuje se oko osamstotinjak prijavljenih, no ukoliko bude više interesa, ta brojka moći će ići do tisuću, rekao je Jure Šango iz Škole trčanja na jučerašnjoj konferenciji za medije u Gradskoj knjižnici Zadar. Organizatori jedinstvene zadarske utrke su Škola trčanja i Triatlon klub Zadar, među glavnim pokretačima vala ove sportske aktivnosti među rekreativcima posljednjih godina.
– Iza nas je nekoliko uspješnih projekata. Tu je City run utrka, a Zadar Night Run bit će ove godine najmasovniji, ali i najbolje organiziran, najavio je Šango.
Radi se inače o jedinstvenoj utrci, koja ima tri utrke u jednoj. Sve tri počinju istovremeno s jednog mjesta, nakon čega trkači trče duljine od 2,5, 5 i 10 kilometara, odnosno različit broj krugova.
– Ovisno o tome što su trkači odabrali trče jedan, dva ili četiri kruga oko grada. To je jedini način na koji je moguće da i trkači koji nisu toliko ‘utrenirani’ osjete čari utrkivanja i masovnog starta. Utrke na pet kilometara vrlo su slabo posjećene, a dionice od 2,5 kilometara praktički ni ne postoje kao zasebne. Na ovaj način uspjeli smo privući veliki broj ljudi koji inače ne bi trčali duže dionice. Sada je već prijavljeno preko 600 natjecatelja, od čega je u najkraćoj dionici preko dvjesto prijavljenih. Posebno smo ponosni jer smo uspjeli i među populacijom koja nije toliko u trčanju popularizirati ovaj lijepi sport, istaknuo je Šango.
U Zadru imaju, kaže, tu sreću što je krug oko Poluotoka upravo dva i pol kilometra, a i trči se uz noćni ugođaj (utrka započinje u 21 sat), čime se dodatno dobiva na jedinstvenosti utrke. Start je ove godine u Foši, a uz njega će ići glazbena i vizualna kulisa.
– Cilj nije samo trčanje, već i sve ono što ide uz to, zajedničko druženje, kazao je Šango.
I ove godine Zadar Night Run utrci priključuju se različite generacije, ali i nacionalnosti. Najmlađi dosadašnji sudionik imao je sedam godina te je s roditeljima trčao utrku od 2,5 kilometara, a bilo je i trkača starijih od 70 godina.
– Pozivamo roditelje da dođu na utrku, pa iako se ne bave aktivno trčanjem, neka djeci svojim primjerom pokažu da je rekreacija bitna, poručio je Šango.
Ivan Gobin, predsjednik Triatlon kluba Zadar dodao je, pak, kako su pozive suradnje poslali i prema zadarskim školama. Utrku će tako trčati i podržavati učenici Pomorske škole Zadar. Također, svi oni koji je na utrku prijave do 10. travnja (i uplate kotizaciju) u svome poklon paketu dobit će majicu i buff maramu, kao i finišersku medalju nakon što završe utrku. Oni koji se prijave nakon tog datuma, u svojem poklon paketu dobit će samo buff maramu, kao i medalju po završetku utrke. Finalne prijave i uplate za utrku moguće su do 20. travnja u 21 sat. Prijave za utrku vrše se putem stranice www.zadarnightrun.hr.