Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Struja bliska gradskoj vlasti osnovala paralelnu Maticu Obrovčana

04.04.2017. 22:00
Struja bliska gradskoj vlasti osnovala paralelnu Maticu Obrovčana


U Obrovcu je početkom prošlog mjeseca osnovana nova matica pod nazivom – Matica Obrovčana Fortica Obrovac. Udruga je, navodi se u Statutu, osnovana u cilju održavanja i promicanja kulturnih i tradicijskih vrijednosti grada Obrovca, te organiziranog djelovanja za razvitak i unapređenje kulturnih i tradicijskih vrijednosti Obrovca.
Djelatnosti kojima će ostvariti svoje ciljeve su prikupljanje i prezentiranje povijesne građe o kulturi i tradiciji grada Obrovca, sukladno posebnim propisima; poticanje obnove spomenika i drugih kulturnih i tradicijskih vrijednosti u gradu Obrovcu, različite inicijative za oživljavanje kulturnog života u gradu Obrovcu i održanje njegovih tradicijskih vrijednosti, sukladno posebnim propisima; – izrada projekata u svrhu apliciranja za sredstva različitih fondova i drugih institucija u svrhu prikupljanja sredstava za aktivnosti Udruge, sukladno posebnim propisima; jačanje suradnje s drugim istovrsnim i sličnim udrugama i organizacijama u zemlji i inozemstvu, te svim organizacijama koje podupiru rad Udruge; obavljanje drugih aktivnosti koje doprinose ostvarivanju ciljeva Udruge utvrđenih Statutom sukladno Zakonu.
Za predsjednika je izabran Mile Brkić Karlo, nekadašnji gradonačelnik Obrovca. No stvar ne bi bila toliko zanimljiva da Brkić donedavno nije bio potpredsjednik jedne druge matice, Matice Obrovčana Zagreb. Razvidno je da se ovdje vide i preslagivanja u kulturi Grada Obrovca, jer se zagrebačku maticu, koju vodi Mićo Jurjević, u Obrovcu doživljava kao političku oporbu.
– Nemamo nikakvih problema s time da netko organizira neku novu Maticu Obrovčana. Samo neka se radi, neka se čuva kulturno blago i tradicija obrovačkog kraja. U ove tri godine smo dosta napravili na tome planu. Napravili smo dvije velike izložbe, predbožićno druženje, donacije za Nogometni klub, Kulturno-umjetničko društvo, Gradsku knjižnicu, DPH i još puno toga, ali s postojećom gradskom vlasti nemamo nikakvu komunikaciju. Možda nova Udruga u tome uspije, rekao je Mićo Jurjević, inače poznati financijer i savjetnik uprave Agram Investa.
Nije tajna da zagrebačka matica podržavala aktivnosti dosadašnjeg nezavisnog vijećnika u GV Obrovca Ivana Matića, koji je u međuvremenu postao članom Mosta. Matić oko sebe pokušava okupiti cjelokupnu obrovačku oporbu, što je i uvjet da mu Most dade podršku u utrci za gradonačelničku fotelju. Jurjević je vidio da dosadašnje izravne političke “konfrontacije” nisu mogle naštetiti Anti Županu, pa je odabrao mekšu inačicu kojoj je za cilj ne samo promijeniti vlast u Obrovcu, nego Obrovac izdignuti iz aktualne učmalosti. Za to je, kao političko “bojno” polje odabrao kulturu, organiziravši do sada veliku izložbu o povijesti Obrovca te susret folklornih skupina Obrovačkog kraja, Bukovice i Dinarida.
Prekaljenom političkom liscu Anti Županu sada “na mlin” ide kontra-odluka, kojom je osnovana nova matica, a njezin predsjednik je osoba koja je obnašala mnoge funkcije u Gradu Obrovcu.
– Ne bih rekao da tu ima bilo kakvog sukoba. Ja sam i dalje potpredsjednik Matice Obrovčana u Zagrebu, čija je jedna od aktivnosti bila da se osnuje podružnica u Obrovcu. Zašto do toga nije došlo, ne znam, ali znam da nije bilo sukoba, niti je zagrebačka matica bila u nekakvim lošim odnosima s aktualnom vlašću u Obrovcu. O nekim političkim uplivima ja nisam čuo, rekao nam je Mile Brkić Karlo.