Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadar wine festival omogućio sklapanje nekoliko poslova

04.04.2017. 22:00
Zadar wine festival omogućio sklapanje nekoliko poslova


Prvi Zadar wine festival održan prošlog vikenda u Arsenalu pokazao kao vrlo dobro organizirana smotra hrvatskog vinarstva. Na Festivalu koji nije zamišljen kao priredba za široku publiku, nego smotra kojoj je cilj povezati proizvođače vina s ugostiteljima, čak 82 izlagača i 200 sudionika prezentiralo je preko 400 vinskih i likerskih etiketa. Na dva Arsenalova kraka upriličena je i mala gastro ponuda, koja nije bila dominanta vinskoj ponudi, niti je stršala iz okvira festivala. Paška sirana, Tartufi Matak te suhomesnati proizvodi od crne slavonske svinje, uz malo slanih inćuna, bili su tek mala, ali efikasna, nadogradnja festivalu.
– Cilj nam je bio napraviti posao i zato smo crpili iskustva sličnih manifestacija u Hrvatskoj. Vidjeli smo da toj našoj nakani ne ide u prilog masovna posjećenost, nego smo išli na ciljanu ponudu. Emitirali smo preko 2.000 besplatnih ulaznica u zadarskim hotelima, restoranima i marinama, uveli plaćanje ulaznica, ali nismo dopustili da Arsenal zakrče tzv. turisti u prolazu. Na drugim vinskim smotrama upravo smo tu gužvu detektirali kao nešto što nije baš dobro. Na kraju smo vidjeli da smo pogodili. Sklopili su se i neki poslovi, ali najvažnije je bilo povezati zadarske proizvođače i restoratere, rekao nam je organizator festivala Danijel Peroš.
Možda je najbolje dojmove opisao direktor WFR-a Renato Bekavac, koji je rekao kako je sajam ispunio svoj cilj, tim više što je primijećen solidan broj sklopljenih poslova.
– Meni bi trebali sati i dani da obiđem sve ove potencijalne kupce svojih proizvoda, a evo u Zadru sam na jednom mjestu upoznao nekoliko budućih partnera, rekao je Bekavac.
Organizatori su se pobrinuli za besplatni parking i promotivne cijene smještaja, što su izlagači najviše zamjerali nekim drugim vinskim manifestacijama. Četiri stručne radionice bile su rasprodane, a mali kontinentalni proizvođači odličnih hrvatskih vina pronašli su distributere za područje Dalmacije i priobalja. Zadarski proizvođači pak su sklopili nove aranžmane s domaćim ugostiteljima.
Nakon svega, Danijel Peroš i za sljedeću godinu najavljuje 2. Wine Festival Zadar koji će pola dana biti priređen za struku, a pola dana za posjetitelje.