Naiva u Kneževoj Palači

Slika korisnika valentinam
OTVORENA IZLOŽBA „HLEBINSKA ŠKOLA U ZADRU“
Helena Kušanić, kustosica Muzeja grada Koprivnice, istaknula je kako se na izložbi mogu vidjeti radovi nastali od 1930. do danas te da je naivna umjetnost i nastala u tridesetima kada je u Hlebinama boravio akademski slikar Krsto Hegedušić
Arif SITNICA
Već samo otvorenje privuklo je brojne posjetitelje

Ovaj prostor odiše poviješću, a Hlebine su donijele svoju povijest, kazala je Božica Trnski, načelnica Općine Hlebine otvarajući izložbu Hlebinska škola u Zadru, koja je postavljena u Kneževoj palači.

Helena Kušanić, kustosica Muzeja grada Koprivnice, istaknula je kako se na izložbi mogu vidjeti radovi nastali od 1930. do danas te da je naivna umjetnost i nastala u tridesetima kada je u Hlebinama boravio akademski slikar Krsto Hegedušić.

- Hegedušić je ljetne mjesece provodio u Hlebinama, s obzirom da mu je otac iz Hlebina. Važno je da je bio član udruženja „Zemlja“, udruženja umjetnika koji su smatrali da moramo živjeti u skladu sa svojim vremenom i stvarati u njegovu duhu i na taj način pokušati popraviti svoj položaj u društvu. Svi, pa tako i najmanji, seljaci koje je susretao u Hlebinama. Tada će susresti jako mlade Ivana Generalića i Franju Mraza te ih upućuje da slikaju ono što vide oko sebe. To je seoska svakodnevica koja je prilično arhaična i zato na prvim slikama susrećemo svakodnevne poslove ili razonodu ljudi sa sela, a već na prvoj izložbi '31. radovi Ivana Generalića su prepoznati od kritike i tako je sve krenulo, kazala je Kušanić dodajući kako je Hegedušić toj prvoj generaciji davao savjete o tehnikama, akvarelu, ulju na platnu, a nakon toga i na staklu što je ono što čini Hlebinsku školu posebnom.

Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, pozdravljajući okupljene na otvorenju izložbe napomenula je kako gostima želi dobrodošlicu u „hram kulture u Zadru“.

Izložba ostaje otvorena do 6. svibnja 2018. godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)