Zbog dva nasrtaja na policajca automobilom u Gračacu osam godina zatvora

Slika korisnika valentinam
Vrhovni sud RH potvrdio presudu Županijskog suda u Zadru
Policajac je, kako bi izbjegao izravan udarac auta skočio u jarak kraj ceste i pri tom se lakše ozlijedio. No bez obzira na težinu ozljeda Silviju R. se sudilo za teški pokušaj ubojstva

Vrhovni sud RH potvrdio je presudu Županijskog suda u Zadru kojom je, zbog teškog pokušaja ubojstva prometnog policajca u Gračacu prije osam godina, na tri godine zatvora osuđen tada 25-godišnji Silvio R. iz Ličkog Petrovog Sela.

Mladić je prvi put na optuženičku klupu Županijskog suda u Zadru pred suca Hrvoja Viskovića sjeo 2014. godine gdje je, nakon što mu je pročitana optužnica zadarskog ŽDO-a, kazao kako nije kriv.

Na teret mu se stavljalo da je 17. listopada 2008. godine, pet minuta iza ponoći, u Gračacu pijan vozio golf gospićkih registracija te da je u trenutku kada mu je policajac Tomislav L. kontrolirajući promet svjetlećom palicom dao znak da se zaustavi, naglo ubrzao i krenuo autom na njega. Prema navodima optužnice policajac je, kako bi izbjegao jureće vozilo, skočio na drugi prometni trak, no optuženik nije odustajao već je ponovno krenuo prema njemu. Policajac je, kako bi izbjegao izravan udarac auta skočio u jarak kraj ceste i pri tom se lakše ozlijedio. No bez obzira na težinu ozljeda Silviju R. se sudilo za teški pokušaj ubojstva. Tijekom suđenja pokazalo se i kako je bio u alkoholiziranom stanju te da je upravljao vozilom u vrijeme dok mu je na snazi bila zabrana.

Na ovu presudu Silvio R. uložio je žalbu, no vijeće Vrhovnog suda odbacilo ju je kao neosnovanu i potvrdilo prvostupanjsku presudu u koju mu je uračunato vrijeme pritvora od 17. listopada do 29. prosinca 2008. Također, naloženo mu je i da plati troškove kaznenog postupka u paušalnom iznosu od 1.700,00 kuna, a oslobođen je plaćanja drugih troškova kaznenog postupka.

Optuženik se žalio na bitne povrede odredaba kaznenog postupka, povrede kaznenog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te zbog odluke o kazni i troškovima postupka, s prijedlogom da se pobijana presuda ukine i predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovni postupak ili preinači "...na blaže djelo i izreći blažu primarno uvjetnu osudu koja je dostatna sankcija za ovo kazneno djelo i ovog okrivljenika."

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno