Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Eko i Riko završit će Centar do kraja 2022. godine

05.04.2019. 15:47
Eko i Riko završit će Centar do kraja 2022. godine


Nakon više od desetljeća "porođajnih" muka danas je u Kneževoj palači, možda i upravo zbog toga, nakon svečanog potpisivanja Ugovora za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Centra  za gospodarenje otpadom Biljane Donje, vrijednog 368.492.963,75 kuna, zasvirala pjesma "Always look on the bright side of life" poznate iz legendarne televizijske serije Leteći cirkus Montyja Pythona. Ugovor je potpisao direktor ljubljanske tvrtke RIKO d.o.o.iz Slovenije, Janez Škrabec i direktor tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije Dino Perović, podsjećajući mnoge ugledne uzvanike na dugu kronologiju nastajanja ovog kapitalnog projekta za zadarski kraj.


Slovenci obećali da će poštivati dogovorene rokove
– Još 2006. godine počela je izrada studije utjecaja na okoliš, dvije godine nakon toga osnovali smo tvtku Eko.d.o.o., a 2009. godine je studija bila završena. Tek nakon pet, šest godina uspjeli smo riješiti i ostalu "papirologiju" kako bismo dobili lokacijsku dozvolu. Onda je krenuo proces javne nabave koji je trajao između tri i četiri godine, uz ostale potrebne ugovore koji su nas danas doveli do potpisivanja ovog Ugovora u sveukupnoj vrijednosti od oko 450 milijuna kuna bez PDV -a – podsjetio je Dino Perović, dok je Janez Škrabec iz slovenske tvrtke koja će izgraditi Centar, naglasio kako žele biti dobar partner na projektu te je obećao kako će se poštivati rokovi izgradnje kako bi Centar u cijelosti bio završen u 2022. godini.
Dubravko Ponoš direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost rekao je kako za sve one koji misle da je sve gotovo, ima dobru i lošu vijest.


Važnost Fonda i njegove financijske stabilnosti
– Nije sve gotovo, usudio bih se reći da sada sve počinje jer da bi doista i dobili novce koji su za vas rezervirani, moramo se snaći u birokraciji i u složenim procedurama EU-a. Ovo govorim zato što sam siguran da vi znate napraviti ovaj projekt jer ste puno prepreka do sada savladali. Nije bilo lako, ali sada imate iskustvo, imate i poneku ranu, ali hrabri ste i siguran sam da ćete izdržati do kraja. Ovo ne bi bilo moguće postići da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nema financijsku stabilnost- rekao je među ostalim Dubravko Ponoš, a gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić izrazio je nadu da će se izgradnjom CGO-a osim zbrinjavanja otpada, imati i dodatne "benefite" te je poručio ljudima iz slovenske tvrtke da se pridražavaju strogo potpisanog ugovora i svega onog što su čuli i dogovorili kako ne bi došlo do dodatnih korekcija i financijskog opterećenja kako Grada Benkovca, tako i Grada Zadra i Zadarske županije.




Podiže se standard zaštite i upravljanja okolišem
Gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, rekao je kako vjeruje da će sada konačno i deponija na Diklu otići u povijest.
– Projekt izgradnje CGO-a u Biljanima Donjim u skladu je s nacionalnom strategijom gospodarenja otpadom. To je svakako jedan od strateških projekata Zadra i Zadarske županije, a uskoro slijedi i onaj na izgradnji sustava odvodnje na području Grada. Upravo ovim projektima provodimo zadarsku strategiju razvoja urbanog područja do 2020. godine. Podižemo standard zaštite i upravljanja okolišem. Od danas u tom procesu imamo i novog sudionika tvrtku Riko pred kojom s našom tvrtkom Eko, stoji veliki posao i još veća odgovornost – zaključio je zadarski gradonačelnik Branko Dukić, dok je župan Božidar Longin rekao kako CGO predstavlja jedan od triju stupova cjelovitog sustava gospodarenja otpadom naše Županije. Uz samu izgradnju CGO-a, sustav uključuje i sustav za prikupljanje i recikliraranje otpada te sanaciju i zatvaranje službenih odlagališta komunalnog otpada u cijeloj Županiji.


Treći CGO u republici Hrvatskoj
– U našoj Županiji imamo gotovo 200 divljih odlagališta koje treba  sanirati. Naravno, moramo i postotak recikliranja podići barem za 50 posto. Ujedno trebamo ulagati u infrastrukturu kako bi olakšali odvojeno sakupljanje otpada. Projekt CGO-a podrazumijeva izgradnju i triju pretovarnih stanica, a to su Biograd, Gračac i Pag. To će dodatno doprinijeti učinkovitijem gospodarenju otpadom u našoj Županiji i zato nam je izrazito stalo da se ovaj projekt na vrijeme i dovrši – zaključio je župan  Longin.
Tomislav Ćorić ministar zaštite okoliša i energetike među ostalim, je naglasio kako je napravljen golem program prema cilju dovršetka i trećeg CGO-a u Republici Hrvatskoj te je dodao da Grad Zadar i Zadarska županija izgradnjom ovog Centra rješavaju dobar dio problema vezanih uz zaštitu okoliša što je iznimno važno, ako se zna da je jedna od najvažnijih gospodarskih grana – turizam.