Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

GLADUŠA 2019. Pripremite mudante i krenite put Sali!

05.04.2019. 15:29
GLADUŠA 2019. Pripremite  mudante i krenite  put Sali!


Sutra se održava još jedna, deseta po redu, najveselija regata  na Jadranu – Gladuša.
 – Ovo je jedna od najvećih regata na Jadranu koja se već tradicionalno  održava u Salima na Dugom otoku na koju će i ove godine doći veliki  broj sudionika spremnih za jedrenje na zanimljivoj ruti oko saljskog arhipelaga, a koju im je pripremio Jedriličarski klub Guc. Ova regata privlačna je zbog raznih detalja i popratnih sadržaja koji ju čine događajem  koji pruža zaokruženo i nezaboravno iskustvo, rekla nam je Lucija Šišeta,  jedna od organizatora regate.


 Mudante kao startni brojevi
Dodala je kako su već odavno prepoznatljivi po mudantama, odnosno  muškim gaćama, koje su zamijenile uobičajene naljepnice s ispisanim  startnim brojevima. Također, svaka jedrilica je nagrađena za sudjelovanje lokalnim suvenirima, a nagrade za najbolje najčešće su simpatični  ručni radovi.
 – Dok smo muku mučili kakvi će nam biti brojevi na brodovima, da li  će to biti skupe naljepnice za kojih nismo imali novaca, na brain stormingu jedne večeri u lokalnom kafiću jedan član JK Guca, inače idejni  stručnjak kluba, bezveze je ispalio: "ma ajmo obisiti mudante na štipalicu na bandu od broda" … i tako su mudante postale zaštitni znak regate  Gladuša, pojašnjava Lucija kako su došli na ideju po kojoj su postali prepoznatljivi.
Dodala je kako uz svečanu večeru, Sajam otočkih proizvoda te puštanja lampiona u zrak posjetitelje očekuje tradicionalna Tovareća mužika  koja je sastavni dio lokalnih fešta. Tovarećom mužikom kao skupom  bučnih zvukova otočani se vesele, ali i tjeraju zle duhove. Nakon regate  sudionike i posjetitelje očekuje druženje uz ugodnu i opuštenu atmosferu, bogatu gastronomsku ponudu te glazbeno iznenađenje i nastup grupe Let 3 i Fish Factoryja. Istaknula je kako ove godine imaju i još jednu  posebnost, a to je program za najmlađe.
 – Jubilarno izdanje regate je humanitarnog karaktera, a sav prihod od  Gladuše rezreviran je za Školu jedrenja koja je vjetar u leđa malim jedriličarima u usponu. Od prikupljenih sredstava mališanima ćemo osigurati dodatnu opremu kojom će zahvatiti novi val u njihovoj jedriličarskoj  avanturi, istkanula je Šišeta.


Nagrada i zadnjima
Inače, upitali smo je kako je i kada nastala ideja o pokretanju Gladuše.
  – Davne 2009. godine krenuli smo iz Sali prema jugu na Višku regatu  na koju nas je vodio prvi predsjednik kluba. Te smo godine došli do Visa,  dobro se zabavili i nakon te ekspedicije rodila se ideja o regati… Kasnije  je dobila i ime Gladuša, rekla nam je Lucija dodavši kako je tijekom niza  godina organiziranja bilo i godina kad je bilo toliko sudionika da nisu  imali dovoljno mudanata za startne brojeve. Ipak, sve se uvijek dobro završilo, a kod ove regate čak i oni koji na cilj dođu zadnji, dobivaju uspomenu, odnosno trofej, tako da nema nezadovoljnih.
 – Stara saljska tradicija nalaže da se mora nagraditi i zadnji, kao što  imamo u Trkama tovara na Saljskim užancama. Poštujući tradiciju, tadašnje uže vodstvo JK Guca odlučilo je da će propela sa potrošenim cink  protektorom biti trofej za zadnjega tko doidri do Sali na regati Gladuša.  Potrudite se polako, pa možda i vi postanete vlasnici ovakvog unikatnog  trofeja, poručuje Lucija.
Uz boravak na moru te užitak jedrenja, Gladuša je posebna i po vrhunskoj zabavi, pa je tako u devet regata nastupilo 20 bendova i slobodnih umjetnika koji su nakon regate zabavili sudionike, ali i mještane. Iako se održava danas, još uvijek stignete u Sali, pa ako i ne odjedriti, onda  svakako uživati u dobroj zabavi na kopnu.