Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nema duga prema veledrogerijama starijeg od 175 dana

05.04.2019. 11:01
Nema duga prema veledrogerijama starijeg od 175 dana


Kako mnogi mediji izvještavaju posljednjih dana, ukupni dug bolnica prema četiri najveće veledrogerije na dan 31. prosinca 2018. iznosio je 2,2 milijarde kuna, od čega je 85 posto dospjeli dug. Uz izniman rast bolničke potrošnje nastavljen je i negativni trend plaćanja dugova, pri čemu je pokrivenost naplatom ispod 50 posto. Veledrogerije su se, kako bi osigurale redovitu opskrbu bolnica lijekovima, zadužile za dodatnih milijardu kuna, a svaki mjesec dug bolnica povećava se za dodatnih 150 milijuna kuna, pisali su mnogi nacionani mediji.


Posljednje tri godine iznos dospjelih obveza oko 50 milijuna kuna
OB Zadar, pak, nema evidentiranog duga prema veledrogerijama ni dobavljačima starijeg od 175 dana
Što se tiče Opće bolnice Zadar, prema riječima Boška Katića, rukovoditelja Službe za ekonomsko-financijske poslove OB Zadar, u poslovnim knjigama nema evidentiranog duga prema veledrogerijama ni dobavljačima potrošnog medicinskog materijala starijeg od 175 dana (od dana dospijeća). To je, tvrdi Katić, puno niže od prosjeka plaćanja ostalih bolničkih zdravstvenih ustanova RH. Sukladno tome, nastavlja Katić, OB Zadar nema pritiske od strane dobavljača koji su usmjereni na obustavu isporuke lijekova, prijetnje ovrhama, zaračunavanja kamata i slično. 
– Iznos dospjelih obveza kreće se oko 50 milijuna kuna i na toj razini je posljednje dvije do tri godine. Razlog stabilizacije poslovanja je aktivna provedba niz mjera za uklanjanje utvrđenih uzroka nastanka negativnog financijskog rezultata utvrđenih Akcijskim planom pokrića sukcesivnog manjka u financijskom poslovanju, pojašnjava Katić te dodaje kako, unatoč svim mjerama stabilizacije i racionalizacije poslovanja, ustanova zbog konstantnog porasta kvantitativnih i kvalitativnih zahtjeva u osiguranju zdravstvene zaštite od strane gravitirajućih i negravitirajućih pacijenata, promjenama u fiskalnoj politici (uvođenja PDV-a na lijekove i potrošni – uredbeni materijal), promjenama materijalnih prava zaposlenika (povećanje plaća i troškova prijevoza), većeg priljeva tuzemnih pacijenata s prebivalištem izvan Zadarske županije, znatno veće potrošnje posebno skupih terapija za onkološke pacijente, te ostalih objektivnih razloga u 2019. godini ne uspijeva s maksimalnim iznosom sredstava servisirati svoje obveze sukladno Zakonu o obveznim odnosima.


Očekuje se povećanje bolničkog limita
Zbog navedenih objektivnih razloga, a u svrhu zadržavanja temeljnih načela zdravstvenog sustava tj. dostupnosti, pravodobnosti, učinkovitosti i kvalitete pružanja zdravstvene zaštite svim pacijentima, Katić kaže kako se očekuje revizija i povećanje određenog maksimalnog iznosa sredstava od strane HZZO-a sukladno kategoriji i značaju naše ustanove, a sve temeljem jasno definiranih kriterija tj. transparentnom metodologijom koja će uvažiti navedene specifičnosti.
– Jasno je da su sredstva za zdravstvo limitirana i da OB Zadar mora participirati u općim mjerama racionalizacije i stabilizacije cijelog sustava. Međutim, ne može se od ustanove očekivati da uspješno posluje ukoliko stvarno izvršeni rad nije odgovarajuće vrednovan, zaključuje Katić.




Rendgen ponovno u kvaru
Iz neslužbenih izvora saznali smo kako je na Odjelu radiologije u OB Zadar jedan od rendgen uređaja ponovno u kvaru, te da se odrađuju samo hitnoće. I tako navodno već dva mjeseca. Upit smo poslali zamjeniku ravnatelja, dr. Ediju Karucu, te ga pitali kada će uslijediti popravak te zašto se uređaj konstantno kvari.
– Zbog svakodnevnog rada i velikog broja pretraga koje se vrše na uređajima koji služe za dijagnostičku obradu uobičajeno dolazi do kvarova. Kvarovi se putem ovlaštenih servisera otklanjaju u što je prije mogućem roku, stoji u odgovoru dr. Karuca.