Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

RAZGOVOR S POVODOM CGO Biljane Donje je strateški projekt zbrinjavanja otpada Zadra i Zadarske županije

05.04.2019. 11:13
RAZGOVOR S POVODOM CGO Biljane  Donje je  strateški  projekt  zbrinjavanja  otpada  Zadra i  Zadarske  županije


Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane  Donje jedan je od strateških projekata Grada Zadra i Zadarske županije i  njegova realizacija od velike je važnosti za sve njezine stanovnike, kao i  one iz južnog dijela Ličko-senjske županije.  Uoči potpisivanja ugovora s  izvođačem radova suvremenog kompleksa za gospodarenje otpadom,  razgovarali smo s gradonačelnikom, Brankom Dukićem, budući da je  Grad Zadar većinski vlasnik Centra.
Danas će biti upriličeno potpisivanje Ugovora za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane  Donje između naručitelja Eko d.o.o. i odabranog ponuditelja, Riko d.o.o.  iz Ljubljane u Sloveniji, kojem će nazočiti i ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić.


Udarne dvije godine
U zadnje dvije godine odrađen je značajan posao vezan uz projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Posljednja  odluka u tom poslu bila je ona o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja u  postupku javne nabave za projektiranje i izvođenje radova na izgradnji  Centra. Realizacija CGO-a od velike je važnosti za sve stanovnike, zbog  čega ga podržava i država, odnosno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.
U projekt se, među ostalim, krenulo jer je ocijenjeno da je postojeći  sustav gospodarenja otpadom na području Zadarske županije i južnog  dijela Ličko-senjske županije ekološki neprihvatljiv i neodrživ, uz vrlo  nisku stopu odvajanja i skupljanja korisnih sastavnica komunalnog otpada te visokim udjelom miješanog komunalnog otpada koji se bez prethodne obrade odlaže na odlagališta, ukratko niskim udjelom recikliranja iz komunalnog otpada.
Na koji će način uspostava Centra unaprijediti zbrinjavanje otpada u  Zadru i zadarskom kraju?


Zbrinjavanje otpada nema alternative
– Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, uz izgradnju i organiziranje sustava za sakupljanje i recikliranje otpada te sanaciju  i zatvaranje službenih odlagališta komunalnog otpada, ključna je za uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u našoj županiji.  Zbrinjavanje otpada je jedna od najvažnijih stvari današnjice. To je obveza koja nema alternative. Kao odgovorni pojedinci poduzeli smo sve kako bi sagradili Centar za gospodarenje otpadom koji će omogućiti da  zatvorimo velik broj odlagališta otpada na području naše županije. Izgradnja CGO-a značit će i konačnu sanaciju deponija u Diklu. Ovo odlagalište uskoro se približava svom kraju, što je velika potreba građana  Zadra. Konačna svrha projekta izgradnje CGO-a je stvoriti prihvatljiv i ekonomičan sustav gospodarenja komunalnim otpadom na području Zadarske i južnog dijela Ličko-senjske županije.
Tijekom turističke sezone grad i županija se susreću s višestrukim povećanjem količine otpada, a tvrtka Čistoća ima redovite obveze prema  ukupno 63 tisuće korisnika usluga. Kroz koje konkretne aktivnosti će  projekt dokazati svoju opravdanost?
– Izgradnja CGO-a Biljane Donje, kojim će se uspostaviti cjelovit sustava gospodarenja otpadom u našoj županiji, povećat će se stope izdvajanja i prikupljanja odvojeno skupljenih korisnih sastavnica komunalnog  otpada, te dijela biorazgradivog otpada, a nakon obrade u postrojenju za  mehaničko-biološku obradu otpada, smanjit će se ukupne količine komunalnog otpada, te količine biorazgradivog otpada koji se odlaže na  odlagalište neopasnog otpada. Ukupno će se poboljšati pružanje javne  usluge prikupljanja otpada na području ne samo Zadarske, već i južnog  dijela Ličko-senjske županije. Sve zajedno utjecat će na smanjenje pritisaka na okoliš i povećanja učinkovitoga upravljanja resursima te poboljšanja dostupnosti i kvalitete komunalnih usluga za stanovništvo.
Osim dva sagrađena CGO-a, trenutačno u  Hrvatskoj samo CGO Bikarac iz Šibenika i CGO Biljane Donje najdalje su odmakli u realizaciji. Tako se na svakom sastanku u MZOE, FZOEU, kao i na radnim sastancima  s Grupacijom centara za gospodarenje otpadom pri HGK, upravo Projekt izgradnje CGO-a Biljane Donje ističe kao primjer uspješne realizacije projekta koji se sufinancira iz OP Konkurentnost i kohezija 2014. –  2020.




Primjer uspješne realizacije projekta
– Projekt je usklađen sa zahtjevima Strategije gospodarenja otpadom,  PGO RH i mjerodavnim propisima RH i EU, te glavnim ciljevima Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK) 2014.-2020., Prioritetna os 6 – Zaštita okoliša i održivost resursa, Investicijski prioritet 6i – Ulaganje u sektor otpada kako bi se ispunili zahtjevi pravne stečevine Unije  u području okoliša i zadovoljile potrebe koje su utvrdile države članice  za ulaganjem koji nadilaze te zahtjeve, Specifični cilj 6i1 – Smanjena količina otpada koji se odlaže na odlagališta.
Projekt sufinanciraju Europska unija iz Kohezijskog fonda u maksimalnom iznosu od 70,7 posto (Operativni program Konkurentnost i  kohezija 2014. – 2020., Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  u maksimalnom iznosu do 19,3 posto, Zadarska županija, odnosno gradovi i općine na području Zadarske županije u iznosu do 10 posto vrijednosti projekta.
Razdoblje provedbe Projekta je od 31. srpnja 2015. godine do dana završetka svih projektnih aktivnosti odnosno do dana završetka svih sekundarnih ugovora po ovom Projektu, a najkasnije do 28. veljače 2022.  godine.