Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

»Stoše od Foše ili Kate Kapuralica« dostupna na Youtubeu

05.04.2020. 08:56


HNK Zadar također sudjeluje u posebnom načinu prezentacije kulturnih sadržaja uzrokovanom uvedenim mjerama borbe protiv širenja COVID-19 u čemu glavnu ulogu imaju nove, digitalne tehnologije. Tako svi zainteresirani od petka navečer mogu na You tube kanalu HNK Zadar pogledati snimku predstave »Stoše od Foše ili Kate Kapuralica«
»Deset godina prošlo je od premijere zadarske uspješnice »Stoše od Foše iliti Kate Kapuralica« u režiji Dražena Ferenčine, koju je na zadarski prilagodio Živko Nižić prema izvorniku koji je na dubrovačkom 1800. godine napisao Vlaho Stulli. Predstava se uvijek igrala pred prepunim gledalištem te je izazvala sjajne reakcije publike, kazališne kritike i medija, a publika se vraćala ponovo pogledati predstavu. Na 34. danima satire 2010. dramska prvakinja Jasna Ančić osvojila je NAGRADU ZLATNI SMIJEH za najbolju žensku ulogu u predstavi,« priopćili su iz HNK Zadar povodom postavljanja ove, inače najizvođenije njihove predstave, na You tube kanal.


Deseta obljetnica izvođenja
U predstavi igraju: Jasna Ančić, Mirko Šatalić, Žana Bumber, Paola Slavica, Silvio Mumelaš, Anđela Ćurković Petković, Mimi Zadarski, Vinko Radovčić, Valter Šarović i Venci Jurin. Scenografiju potpisuje Dinka Jeričević, kostimografiju Marija Šarić Ban, glazbu Nebojša Lakić, oblikovanje svjetla Ivo Nižić, a izradu kostima Vernarda Stipaničev. Inspicijent je bio Igor Kunštek, fotograf predstave Željko Karavida, asistentica redatelja Jasna Ančić, dok je za izradu scenografije i rekvizita bio zadužen John Čolak.
»Kate Kapuralica« kapitalno je djelo hrvatske dramske baštine napisano 1800. godine koje je gotovo palo u zaborav dok 1966. godine nije bilo ponovo otkriveno kada ga je na scenu postavio legendarni Marko Fotez. Predstava je 1985. godine premijerno izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar u režiji Ivice Kunčevića (koprodukcija Narodnog kazališta Zadar i HNK Zagreb)povodom 40. obljetnice djelovanja Narodnog kazališta Zadar i 125. obljetnice Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb.
»Premijera Stoše od Foše iliti Kate Kapuralica, koju je na zadarski prilagodio Živko Nižić prema izvorniku koji je na dubrovačkom 1800. napisao Vlaho Stulli, izvedena 2. travnja 2010. u zadarskom HNK u režiji Dražena Ferenčine, otkriva moć smijeha u vremenu smijehu nesklonu… Priidodaju li se tomu domaći toponimi koji su i simboli grada kao što su: Foša, Muraj, Arbanasi itd., s pomoću kojih se dešifriraju, a time i umnažaju značenja koja evociraju uspomene na nekadašnja vremena, živote kvartova, ulica i karakterološke osobine likova Stoše od Foše, onda je smijeh zajamčen.


Velika baštinska vrijednost
Nižić je u svemu uspio dubrovačku Katu Kapuralicu među Vratima od Peskarije učiniti zadarskom i pritom ne izgubiti ništa od orginalne životnosti te komedije. Njegova Stoše od Foše potvrđuje veliku baštinsku vrijednost te »mračne, okrutne komedije«, čiji prigušeni i glasni smijeh odolijeva vremenu, ono što je bilo smiješno prije više od dva stoljeća, ono arhetipsko, i dalje se potvrđuje i ostaje neprolazno.
Ferenčini je uspjelo napraviti dinamičnu, iskričavu i kreativnu ansambl-predstavu visokih glumačkih dometa,« napisao je u kritici objavljenoj u »Vijencu« Andrija Tunjić.
Predstavu je na You tubeu dosad pogledao oko osam stotina gledatelja, a premda je streaming postavljen u petak navečer, može je se i dalje pogledati kada god i koliko god puta se poželi. Samo treba otići na web adresu: https://www.youtube.com/watch?v=Shwch2Bz9Bk.