Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dunatov: Financiranje sporta je naša velika moralna obveza

Autor: Šime Ćurko

04.05.2008. 22:00
Dunatov: Financiranje sporta je naša velika moralna obveza


Na državnoj razini neke stvari oko financiranja sporta nisu sasvim riješene i tek kad se to dogodi moći ćemo definirati kako će se lokalna zajednica odnositi prema sportu – kaže Dunatov
Sportski klubovi u Zadru u pravilu ovise o novcu koji dobivaju iz proračuna Grada Zadra. Stoga i ne čude stajališta vodećih ljudi u klubovima koji sve planove grade orijentirajući se prema tome koliko će im “kapnuti” iz gradske blagajne.– Grad Zadar pomaže sportske klubove koji djeluju u našem gradu, ali nijedan klub ne financiramo u potpunosti, odnosno iznos koji dobiju od nas nikome nije dostatan za zatvaranje financijske konstrukcije u pojedinoj godini – kaže Radovan Dunatov, poglavar za sport, kulturu i odgoj u Gradu Zadru. S Dunatovom smo razgovarali oko uvijek aktualne teme, kako, zašto i koliko Grad daje novca pojedinim sportskim kolektivima.– Sve počinje raspisivanjem javnog poziva za potrebe u sportu za pojedinu godinu. Klubovi koji se odazvu na ovaj javni poziv moraju priložiti dokumentaciju koju propisuje zakon kako bi se njihovi zahtjevi prema nama uopće uzeli u obzir. Pri tome je potrebno priložiti čitav niz dokaza iz kojih je razvidno da ti klubovi postoje, da sudjeluju na različim natjecanjima, odnosno da ispunjavaju sve druge kriterije, kojih je jako puno. Također, potrebno je podnijeti i financijsko izvješće.
Dobivaju svi Kako se određuje konkretan novčani iznos za pojedini klub?
– Najprije se gledaju mogućnosti proračuna za pojedinu godinu. Zatim se vodi računa o kategoriji sporta o kojem je riječ, a potom mi, služeći se opet nekim našim kriterijima, određujemo koga ćemo i s kolikim novcem financirati. Teško je o ovom pitanju govoriti uopćeno, morali bismo analizirati jedan po jedan klub i tek bismo tada mogli za svaki od njih dati konkretan odgovor zašto jednom klubu toliko, a drugom toliko novca. Posebno vodimo računa o klubovima u kojima ili imamo potencijalne olimpijske kandidate ili su njihovi članovi već izborili odlazak na olimpijadu. Vodi se računa i o tome u kojoj se ligi pojedini klub natječe, koliki su troškovi putovanja kao i kotizacije za suce te, jasno, kakvi se rezultati u tim natjecanjima postižu.
Svake godine rastu izdvajanja za sport u Zadru.
– Izdvajanja rastu jer raste i broj klubova. Istina, ne onom dinamikom kojom je rastao prije. Isto tako i potrebe klubova su veće, određeni klubovi postigli su dobre rezultate koje mi onda kroz proračun nastojimo pravilno vrednovati.Kako Grad kontrolira način na koji klubovi troše proračunski novac?– Najčešće je to stalnim kontaktom s rukovodećim ljudima u klubovima. Osim toga imamo i odgovorne osobe u našem uredu koje prate rad klubova. Postoji i mogućnost da ne isplatimo sredstva koja samo namijenili, najčešće se to dogodi u slučaju da se pojedina natjecanja koja su najavljena ne održe. Tada to stvara probleme nama, ali i klubovima. Zbog toga uz kontrolu koja se provodi, nama je najvažnije da između Grada i kluba postoji povjerenje.Dobiju li svi klubovi koji ispunjavaju zakonske uvjete pomoć iz proračuna.– Da. U ovoj je godini najmanji iznos bio 5.000 kuna.
Ulaganje da, upravljanje ne Velikoj većini klubova Grad je glavni sponzor. Daje li vam to kakve ovlasti u upravljačkoj strukturi tih klubova.– Ne. Naši su klubovi udruge građana, stoga bilo kakvo naše uplitanje u njihov rad nije moguće. Kao ured često smo puta pozivani na skupštine klubova isključivo u svojstvu gosta. Neki članovi Gradskog vijeća i Poglavarstva su dužnosnici u pojedinim klubovima, neki su članovi skupština i to njihova dobra volja i volja kluba koji procjenjuje da mu neka osoba svojim radom i ugledom može pomoći u svakodnevnom radu. Ja osobno ni u jednom klubu nisam član upravljačke strukture.Što novog (ili starog) donosi Zakon o sportu kad je riječ o financiranju sporta lokalne samouprave?– On bitno ne mijenja ništa u ovom pitanju. Ono što taj zakon ostavlja kao jednu mogućnost jest to da klubovi postanu dionička društva. U tom slučaj Grad Zadar bi mogao kao većinski spozor klubova ući u vlasničku strukturu, odnosno svoj udio pretvoriti u dionice i to s respektabilnim paketom. Tek tada bismo mogli sudjelovati u upravljačkoj strukturi. Naravno, Zakon o sportu ostavlja i soluciju da klubovi budu i udruge građana, kao što je to još uvijek slučaj s velikom većinom njih.
Zakon ne obvezuje Lokalna samouprava nije obvezna financirati profesionalni sport.– Ne samo da nije obvezna financirati profesionalni sport nego nismo obvezni nikog financirati. Imamo javne potrebe u sportu i možemo proglasiti da su one mininalne i samo to financirati. No, takvo što bi bila katastrofa jer u tom slučaju bismo pokazali da ne brinemo ne samo o sportašima, nego i o mladima općenito jer je ta populacija najviše involvirana u sport. Kažem, mi zakonskih obveza nemamo nikakvih, ali imamo velikih moralih obveza i time se rukovodimo. Na državnoj razini neke stvari oko financiranja sporta nisu sasvim riješene i tek kad se to dogodi moći ćemo definirati kako će se lokalna zajednica odnositi prema sportu.U kojem bi smjeru ta odluka trebala ići?– Moje je stajalište da bi financiranje sporta od lokalne zajednice trebalo biti naglašeno u amaterskom i sportu djece. Profesionalni sport bi morao postati ono što je postao u razvijenim državama, a to znači da ga financira putem sponzorskih ugovora i drugih izvora, a tu posebno mislim na gospodarstvo kao i na bilo koje druge potencijalne ulagače. Dok do toga ne dođe držim da mi moramo financirati sve, pa i profesionalne sportaše budući da gospodarstvo još uvijek te zahtjeve sporta ne može pratiti. Kad ne bismo financirali profesionalni sport mi bismo ga u ovom trenutku na neki način ugušili.
 
Plaće trenerima od 4 do 6 tisuća kuna Grad Zadar izravno financira 16 profesionalih trenera kojima se novac isplaćuje redovnim mjesečnim uplatama. Na koji način Grad određuje koje će trenere uzeti “pod svoje”?– Zahtjev za pojedinog trenera u pravilu dolazi od matičnog kluba. Svi treneri koje plaćamo moraju imati visoku stručnu spremu i valjanu licenciju. Poglavarstvo je sklono tome da na ovaj način klubovima osiguramo kvalitetan stručni kadar bez kojeg nema značajnijeg napretka, pa i održavanja do tada postignutih rezultata. Prošle godine njihova je plaća bila u rasponu od četiri do šest tisuća kuna, ovisno o klubu u kojem rade i uspjesima koje postižu – kaže Dunatov.
Kome Grad plaća trenere 1 – trener: Aero klub, Sportska ambulanta, Klub podvodnih aktivnosti, Streljački klub Zadar, Odbojkaški klub Zadar, Plivački klub Zadar, NK Arbanasi, Košarkaški savez Zadarske županije, Tae kwon do klub Zadar, ŽKK Zadar, KK Borik-Puntamika, VK Zadar 19522 – trenera: Atletski klub Zadar, Veslački klub Jadran, STK Donat3 – trenera: JK Uskok
Skupštine se (ne)održavaju Kako je moguće da Grad financira i one klubove koji (javno) ne održavaju svoje godišnje i izborne skupštine?– Mi ne možemo znati je li neki klub zaista održao skupštinu, što je po zakonu dužan učiniti ili nije. Pri tome se oslanjamao na Ured državne uprave koji kontrolira u tom smislu rad klubova, odnosno klubovi u taj ured dostavljaju svoje zapisnike sa skupština. Kad je riječ o onim klubovima koje mi financiramo nije točno da oni skupštine ne održavaju jer za svaki od njih imamo dokaz iz Ureda državne uprave i mi se tim rukovodimo. Je li u praksi drugačije, mi ne znamo, za nas su to priče “rekla-kazala”. Ako i postoji neka sumnja time se po zakonu bavi inspekcija Državne uprave.Iznosi Zašto su novčani iznosi za pojedine klubove godinama približno jednaki iako rezultati tih klubova prilično variraju?– Na ovo pitanje možemo odgovoriti samo ako govorimo o pojedinom klubu. Općenito, godišnje potrebe klubova su približno jednake, a ako je rezultat malo bolji ili lošiji taj podatak nema puno utjecaj na njihovo financiranje. Ukoliko klub ispadne u niži rang, ili uđe u više, tada se sredstva mogu značajnije promijeniti.
KK Zadar poseban status Košarkaški klub Zadar očekivano je na prvom mjestu kad je riječ o novcu koji mu je Grad namijenio u ovoj godini, a on iznosi tri milijuna kuna. Klub iz Jazina jedini je zadarski sportski klub svrstan u kategoriju ciljanih ulaganja i kao takav u proračunu se nalazi na poziciji Gradskog poglavarstva koje o njemu vodi brigu, a tek nakon njega i Odjel za sport.
Uskoro igrališta s umjetnom travom Kakva je situacija sa sportskim objektima?– Završili smo projekt izgradnje otvorenih igrališta u svakom mjesnom odboru. U drugoj fazi sva smo ta igrališta i osvijetlili, a sada su ambicije mjesnih odbora došle do toga da žele postavljanje umjetne trave na igrališta i tek trebamo vidjeti koliko bi nas ti projekti koštali. Prošle godine imali smo veliko ulaganje u pomoćno igralište na Stanovima, a kroz klubove smo održavali SC Višnjik. Naravno, tu su i kapitalna ulaganja u novu dvoranu i bazen. Ulaganja u ta dva objekta, sa svim popratnim sadržajima prelaze 200 milijuna kuna.Kome pomoćne dvorane na Višnjiku? – Mislim da bi SC Višnjik trebao ostati kao cjelina, odnosno ne smatram da bi bilo dobro da bilo koju od dvorana dajemo isključivo pojedinom klubu. Treba vidjeti koliko košta sat treniranja u tim dvoranama i onda odrediti tko i pod kojim uvjetima dvorane može koristiti. Pri tome možemo odrediti neke prioritete. Primjerice, Ženskom košarkaškom klubu Zadar možemo omogućiti da ima najbolje termine, a ne on koje sada ima u Jazinama. Ali da neki klub ima dvoranu 24 sata na raspolaganju to ne bi bilo dobro.
Za novi stadion nema novca Gdje je stao projekt novog stadiona na Višnjiku?– Stao je na idejnom rješenju jer za sljedeći korak Grad trenutačno nema novca, naš je prioritet stavljanje u funkciju višenamjenske dvorane i bazena. Kad je riječ o uvjetima za igranje nogometa mi smo sve snage uložili u adaptaciju Stanova. Vjerujem da će se zapadna tribina vrlo brzo srušiti, pred nama su zahtjevi za lokacijsku i dozvolu za rušenje. Iz NK Zadar nas uvjeravaju da će to, uz postavljanje rasvjete, biti dovoljno da se na Stanovima i sljedeće sezone može igrati Prva liga.
 


IZDVAJANJA ZA SPORTSKE KLUBOVE U 2008. GODINI
AAŠK Zadar 330.000 AK Alojzije Stepinac 10.000 AAŠK Rina 50.000 Aero klub Zadar 180.000 Akcija koševi po gradu 50.000 Ambulanta športske medicine 250.000 Atletski klub Veteran 25.000 Auto moto klub Zadar 20.000 Bejzbol klub Donat 40.000 Biciklijada Domovinskog rata 10.000 Biciklisti u prometu ZABPA 10.000 Biciklističke utrke 20.000 Biciklistički klub Donat 60.000 Boćarski klub Brodarica 20.000 Boćarski klub Bili brig 20.000 Boćarski klub Veteran 10.000 Boćarski klub Vruljica 10.000 Boćarski klub Zadar 10.000 Boksački klub Diabolik 120.000 Dječiji vrtić Latica 5.000 DŠR Bili brig 10.000 Gimnastički klub Salto 10.000 Gimnastički klub Zadar 70.000 Golf klub Zadar 99 30.000 Gorska služba stanica Zadar 100.000 HNK Dalmatinac Crno 30.000 Internet 5.000 Izdavačka djelatnost 20.000 Jedriličarski klub Punta Bajlo 20.000 Jedriličarski klub Sv. Krševan 400.000 Jedriličarski klub Uskok 400.000 Judo klub Zadar 110.000 Ju-jutsu klub Zadar 50.000 KK Jazine 80.000 KK Pet bunara 80.000 KK Prvi koš 70.000 KK Voštarnica 80.000 KK ABC 70.000 KK Borik-Puntamika 1.000.000 KTB Zadar 5.000 Karate klub Forum 10.000 Karate klub Zadar 45.000 Karate klub Donat 5.000 Karate klub Zvonimir 10.000 Ki aikido klub Donat 10.000 Ki aikido klub Zadar 35.000 Kickboxing klub Croatia 30.000 Kickboxing klub Diagora 25.000 Kickboxing klub Sv. Krševan 20.000 Klub daljinskog plivanja Donat 10.000 Klub podvodnih aktivnosti Zadar 70.000 Klub skokova u vodu Zadar 80.000 Klub sportske rekreacije Feniks 10.000 Klub Zadarskih studenata Zagreb 10.000 Konjički klub Epona 80.000 KOP Jadera 20.000 Košarkaški klub Zadar 3.000.000 Košarkaški savez Zadarske županije 110.000 Kuglački klub Donat 35.000 Kuglački klub Zadar 430.000 Kuglački klub Donat zaštita 20.000 Kuglački klub Gorica 25.000 Kyokushinkai karate klub Croatia 50.000 Loptica šk. sporta i rekreacije 20.000 MO Molat 5.000 Malonogometni savez Zadarske županije 35.000 MNK Kampo kaštelo 20.000 MNK Puntamika-Zadar 20.000 MNK Višnjik 20.000 MNK Bokanjac 20.000 MNK Bulevar 20.000 MNK Mala Rava 20.000 MNK Maslina 15.000 MNK Ploča 20.000 MNK Plovanija 20.000 MNK Sv. Ante 20.000 MNK Zapuntel 20.000 NK Zadar 2.275.000 NK Arbanasi 250.000 NK Poskoci 20.000 OŠ Voštarnica 5.000 Obuka nogometa Damatinac Crno 40.000 Odbojka na pijesku Arbanasi 15.000 Odbojkaški klub Donat 20.000 Odbojkaški klub Arbanasi 30.000 Odbojkaški klub Zadar (m) 200.000 Odbojkaški klub Zadar (ž) 300.000 Odbojkaški klub invalida Zadar 40.000 Odbojkaški savez Zadarske županije 5.000 Odred izviđača Mastral 10.000 Odtimer klub Zadar 10.000 Olimpionik d.o.o. 50.000 Planinarsko društvo Paklenica 50.000 Plivači obuka 250.000 Plivački klub Zadar 280.000 Plivački klub Jadera 150.000 Ragbi klub Zadar 10.000 Roman športsko međ. suradnja 20.000 Rukometni klub Zadar 150.000 Rukometni klub Zadar Eva 420.000 SD Zadar 25.000 STK Donat 500.000 Savez za športski ribolov na moru 10.000 Sportska zajednica Zadarske županije 60.000 Streljački klub Lovac 50.000 Streljački klub Zadar 160.000 Sveučilište Condura Croatica 20.000 ŠD Diklo 20.000 ŠD Fortunal 15.000 ŠD Kožino 20.000 ŠD Arbanasi 20.000 ŠD Novi Bokanjac 20.000 ŠD Osoba oštećena sluha 40.000 ŠD Petrčane 20.000 ŠD Vitar 25.000 ŠDEŠ Adrenalin 10.000 ŠRD Bregdeti 10.000 ŠRK Donat 25.000 Šahovski klub Casper 60.000 Šahovski klub Zadar 100.000 Šahovski savez Zadarske županije 105.000 Škola nogometa za djecu i mladež 70.000 Školovanje stručnih kadrova i sem. 100.000 Športom protiv droge 5.000 Športska škola za djecu i mladež 300.000 Športski aikido klub ZOILO 10.000 Športski klub skokovi u vodu Arno 20.000 Športski program za Dan grada 60.000 Športski program Zadarskih otoka 60.000 ŠRD Brgulje 15.000 Tae kwon do klub Jaguar 10.000 Tae kwon do klub Zadar 180.000 Tae kwon do klub Donat 10.000 Tenis klub Zadar 35.000 Tjelesna i zdravstvena kultura mladih 300.000 Udruga “Krešimir Ćosić” 20.000 Udruga košarkaških trenera 5.000 Udruga navijača Tornado 10.000 Udruga slijepih Zadarske županije 60.000 Udruga Sportske igre mladih 15.000 Udruga vaterpolo sudaca 5.000 Udruga za rekreaciju Relax 30.000 Udruga za šport i rek. invalida Zadar 50.000 UHDDR Dragovoljac 25.000 UHVIDR-a 80.000 Uskrsni nogometni turnir 20.000 VK Veterani 20.000 Vaterpolo klub Zadar 1952 220.000 Vaterpolo klub Zadrani 10.000 Virusi 100.000 Veslački klub Jadran 1.500.000 Veslački klub Sv. Krševan 10.000 Veterani koš. kluba Zadar 20.000 Zbor atletskih sudaca 5.000 Znanstveno istraživačka djelat. 5.000 Zubatac ŠRD 100.000 Ženski košarkaški klub Zadar 400.000 Županijski savez školskog športa 10.000 Intelektualne usluge 170.000 Udruga Zadarskih tenkista 20.000 Ukupno 15.305.000


Javne potrebe Grada Zadra u sportu za 2008. godinu Ukupno21.280.000Sportska natjecanja (sportske udruge)12.380.000Kapitalna ulaganja u sportske objekte3.200.000Investicijsko održavanje sportskih objekata2.775.000Poticanje i promicanje sporta1.075.000Sport djece i mladeži1.060.000Zajednice sportskih udruga370.000Sport i rekreacija osoba s invaliditetom320.000Akcija koševi po gradu50.000Sportska rekreacija40.000Studentski sport10.000Kapitalna ulaganja u sportske objekte Stadion Stanovi-rekonstrukcija2.000.000Rekonstrukcija kuglane Mocire1.000.000Sportska oprema200.000Napomena: Iznosi su u kunama