Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Dan hrabrih zadarskih vatrogasaca

Autor: Elza Radulić-Toman

04.05.2009. 22:00
Dan hrabrih zadarskih vatrogasaca

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Povodom Dana vatrogasaca predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Kažo Kolanović je uručio odličja zaslužnim vatrogascima. Zadarska županija je tako za hrabrost i požrtvovnost odlikovala vatrogasce Martina Čulinu i Andru Zoricu. Zapovjednika Željka Šošu je za zalaganje i uspjehe u radu zadarskoga vatrogastva odlikovala Hrvatska vatrogasna zajednica


Prigodnim događanjima,  zadarski su vatrogasci danas svečano obilježili Dan sv. Florijana, svoga nebeskog zaštitnika. Svečanostima u krugu vatrogasnoga doma su nazočili brojni zadarski uglednici, među kojima i saborske zastupnice Ana Lovrin i Nevenka Mrinović, gradonačelnik Živko Kolega i brojni drugi uzvanici.  Nakon što je održana minuta šutnje za tragično nastradale kornatske vatrogasce i sve vatrogasce koji su gaseći požare dali svoje živote, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije i Javne vatrogasne postrojbe grada Zadra Željko Šoša se okupljenima prigodno obratio i ukratko ih upoznao s radom zadarskih vatrogasaca, koji su prošle godine, premda ne baš tako vatreno izrazite, ipak imali 1.850 intervencija. U ovoj godini dosad već su gasili, odnosno intervenirali više od 500 puta! Šoša je podsjetio i na značenje vatrogastva u Zadru, gdje je prvo vatrogasno društvo osnovano daleke 1892. godine. Nije izbjegao ponoviti ni činjenicu da neke jedinice lokalne samouprave u Zadarskoj županiji ni do danas nisu osnovale svoja vatrogasna društva, niti osigurale novac za te potrebe, bez obzira što već niz godina to od njih traže zakonske odredbe.
Skup vatrogasaca pozdravio je i gradonačelnik, istakavši, uz ostalo, kako Grad vrlo dobro surađuje s vatrogascima, a obratio im se i dožupan ujedno i  načelnik Stožera zaštite i spašavanja u Zadarskoj županiji Đani Bunja. Položen je prigodno i vijenac na kip Svetoga Florijana. Pokazani su uzvanicima i radovi najmlađih Zadrana iz vrtića “Radost”, koji su crtali na temu vatrogastva.
Povodom Dana vatrogasaca predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Kažo Kolanović je uručio odličja zaslužnim  vatrogascima.  Zadarska županija je tako za hrabrost i požrtvovnost odlikovala vatrogasce  Martina Čulinu i Andru Zoricu. Zapovjednika Željka Šošu je za zalaganje i uspjehe u radu zadarskoga vatrogastva odlikovala  Hrvatska vatrogasna zajednica.
Nakon toga održana je i kombinirana vatrogasna vježba, pa su uzvanici imali priliku vidjeti i najmodernije vatrogasno vozilo, kojega je zadarska postrojba dobila lanjske godine. Riječ je, naime, o specijalnom vozilu za gašenje požara, koje istodobno nosi vodu, pjenu, prah i CO 2 plin, vrijednom čak četiri milijuna kuna! Kupljeno je u Njemačkoj sredstvima koje je osigurala hrvatska Vlada i manjim dijelom Grad Zadar. Inače, u zadnjih pet godina zadarski su vatrogasci samo  od Vlade dobili više speciujalnih vozila i potpuno su tehnički opremljeni, tako da su spremni na svaku intervenciju u gradu, županijskim mjestima i na vanjskim požarima. Ovoga bi ljeta trebali dobiti i specijalni brod, koji je i prošle godine bio najavljivan, ali ga je zaustavila birokracija. Bit će to brod koji će na zadarske otoke prevoziti vatrogasce, ali i biti opremljen za potrebe gašenja. Prilikom vježbe gostima je zorno pokazano kako se gasi požar na vozilu i kako se spašavaju stradali, a pokazan im je i rad vatrogasaca na  ljestvama, visokim 32 metra, što znači da se s njima može doprijeti i do najviših zgrada u Zadru.  Automatizirane ljestve imaju i namodernije opremljenu košaru, među ostalim i sa nosilima za spašavanje ljudi ozlijeđenih na višim katovima.