Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Gradnja škole nastavlja se 1. lipnja

Autor:

04.05.2009. 22:00
Gradnja škole nastavlja se 1. lipnja

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ovih dana je potpisan novi ugovor s novim izvođačem radova koji bi trebao oko 1. lipnja započeti s radovima, rekli su mi u ministarstvu koje sam zvao više puta, kaže Ledenko, dodajući da je škola trebala biti gotova 1. rujna prošle godine, a novi izvođač bi je trebao završiti u roku šest mjeseci od potpisivanja ugovora


Dok u predizborno vrijeme veliki broj političara pokušava prerezati vrpce na otvaranju raznih objekata, vrtića, škola, mostova ili lopatom u ruci obavjestiti da započinje građenje još nekih važnih objekata, podsjetnik na takva vremena može biti i nedovršena zgrada područne škole u Vukšiću.
Propao izvođač radova
Naime, gradnja škole u Vukšiću započela je još prije dvije godine, ali je tvrtka koja je dobila natječaj navodno bankrotirala i stala s radovima. Kako bi problem bio veći, Vukšićki školarci do sada su išli u školu u Stankovce, ali i ta škola se obnavlja tako da sada pohađaju osnovnu školu u Benkovcu u drugoj smjeni. Najveći problem je, kako su nam rekli roditelji djece, poremećen ritam, jer sada ručak moraju spremati oko 11 sati, a djeca se iz škole često vraćaju nakon devet sati te su zbog toga nekima i pale ocjene. Područna škola koja je prije postojala je razrušena u ratu, a sadašnja, na novoj lokaciji, trebala se obnoviti državnim sredstvima predviđenim u tu svrhu. Mještane zanima je li s tvrtkom nepovratno nestao i taj novac, kada će se raspisati novi natječaj i tko je odgovoran za to što njihova djeca sada čekaju na stanicama i voze se starim autobusima.
Predsjednik Mjesnog odbora Vukšić Mario Mane Ledenko kaže da je izvođač radova 2007. godine napravio dio poslova i stao na tome jer nisu imali sredstava.
– Nakon tih radova se stalo i nije se radilo godinu dana. Raspisan je novi natječaj, a do 25. ožujka bio je žalbeni rok i ovih dana je potpisan novi ugovor s novim izvođačem radova koji bi trebao oko 1. lipnja započeti s radovima, rekli su mi u ministarstvu koje sam zvao više puta, kaže Ledenko, dodajući da je škola trebala biti gotova 1. rujna prošle godine, a novi izvođač bi je trebao završiti u roku šest mjeseci od potpisivanja ugovora.
Upitali smo predsjednika Mjesnog odbora Marija Ledenka, čija djeca također pohađaju školu u Benkovcu, koji je najveći problem koji imaju djeca.
Samo druga smjena
– Djeca su do sada išli u Stankovce i trebalo im je dvadesetak minuta. I naše generacije su tamo išle od četvrtog do osmog razreda osnovne škole. Zanimljivo je da je naša škola jedina na području Zadarske županije minirana, dok su ostale samo devastirane i zbog toga smo je morali ponovno graditi. Osnovna škola Stankovci sada se obnavlja i gradi se dvorana, a radovi će trajati do nove godine. Djeca sada idu u osnovnu školu u Benkovcu, samo drugu smjenu, a na put im ode oko pola sata, kaže Ledenko, dodajući da je djeci teže zbog toga što idu samo popodne u školu.
Ručak se mora ranije spremati i moramo ručati u 11 sati. Djeca se vraćaju kući oko sedam sati popodne. Uz to nisu zadovoljni autobusima koji su stari i dotrajali, kaže Ledenko, dodajući da su autobusi srednje kvalitete.
Mario Ledenko kaže da se dosta mladih ljudi vratilo u Vukšić.
– Sam Vukšić sada ima oko 600 stanovnika, a osnovnu školu pohađa 80 učenika. U mjesto se vratilo dosta mladih obitelji. Imali smo jednu od najstarijih škola na ovom području, još 1910. godine. Najpoznatiji smo po malonogometnom turniru koji smo stvorili skoro ni iz čega. Na turniru su igrali veterani Dinama i Hajduka, poznata imena Cico Kranjčar, Marko Mlinarić, Vlatko Đolonga, Stipe Andrijašević i mnogi drugi, kaže Ledenko ističući da su najveći problemi koje mještani imaju oni s vodovodom.
– Potpisan je ugovor za glavni magistralni vodovod od Benkovca prema Lišanima, a tu bi trebao biti i Vukšić. Izvođač je potpisao i posao bi trebao biti završen za dvije godine, a rekli su mi da je to sigurno i cijevi su spremne za početak radova. Projekt je vrijedan preko 20 milijuna kuna. Najveći problem nam je što nemamo vode, a privatne cisterne plaćamo po 300 kuna. Preko ljeta vode nemamo ako nam je ne dovezu, rekao je Ledenko. Prema riječima predsjednika Mjesnog odbora Marija Ledenka, problemi će uskoro biti riješeni pa će bar najmlađi školarci imati u mjestu svoju školu, a i voda bi trebala stići.


 OSIGURANI AUTOBUSI




Jedan od roditelja osnovnoškolca Vinko Marić rekao nam je da je poremećen ritam djeci, jer su do travnja imali nastavu samo u prvoj smjeni.
– Na svom djetetu vidim koliko se poremetio ritam. Kada dođe kući, na brzinu prolista zadaću i vidim da više nema onoga žara za učenje. Najvažnije je što su osigurani autobusi i sva djeca sjede, a vjerujem da će se s uvjetima za koncesionare, koji nalažu da djeca budu vezana, popraviti i stanje s autobusima. Nadam se i da će škola biti uskoro gotova pa da bar ova najmlađa djeca završe prva četiri razreda u blizini, kaže Marić.