Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Optuženi Katić priznao krivnju

Autor: Suzana Bandić

04.05.2009. 22:00
Optuženi Katić priznao krivnju


Mario Katić i njegov suvozač Mate Lazanja, dali su na jučerašnjoj raspravi gotovo identične iskaze tvrdeći kako ni jedan od njih nije bio ozlijeđen nakon sudara s Vukićem, već nakon što je u njih udario Ivan Miočić


Mario Katić (23) iz Krneze sjeo je jučer na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru gdje mu je započelo suđenje zbog toga što je 6. travnja prošle godine u Vrsima skrivio prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradao 37-godišnji Frane Vukić, zamjenik glavnog urednika Zadarskog lista i dugogodišnji sportski novinar.
Protiv Katića je zadarsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu za izazivanje prometne nesreće iz nehaja, još 11. studenoga prošle godine, a na jučerašnjoj raspravi za počinjeno kazneno djelo tužiteljstvo je zatražilo zatvorsku kaznu u trajanju od godine i šest mjeseci.
Odmah na početku suđenja, on je iznio svoju obranu priznajući pri tom krivnju za izazivanje prometne nesreće u kojoj je Vukić poginuo, dok je decidirano odbio prihvatiti odgovornost za teške tjelesne ozljede koje je zadobio njegov suvozač Mate Lazanja (19).
Vukić na mjestu poginuo
Podsjećamo, tog se kobnog 6. travnja Frane Vukić vraćao iz Zadra u svoje rodne Vrsi. Zbog neprilagođene brzine na njega je “fiat bravom” frontalno naletio Mario Katić s kojim je u vozilu na suvozačevom mjestu bio njegov prijatelj Mate Lazanja iz Krneze. Par trenutaka potom, na Katićev automobil naletio je “nissan sunny” kojim je upravljao Ive Miočić (21), koji je vozio za Katićem još iz Vrsi. Na mjestu suvozača u Miočićevu vozilu bio je Roko Katić dok je na zadnjem sjedištu bio Mate Matak.
U stravičnom frontalnom sudaru Frane Vukić poginuo je na mjestu, a njegov automobil bio je smrskan do neprepoznatljivosti. Mario Katić tom je prilikom zadobio frakturu lubanje nakon čega je operiran u zadarskoj Općoj bolnici te se čak neko vrijeme nalazio u životnoj opasnosti, Mate Lazanja operirao je bedrenu kost i potkoljenicu, dok su njihovi prijatelji iz “nissana” prošli s lakšim ozljedama.
U svom iskazu pred sutkinjom Zlatom Smojver – Kanjer, Katić je opisujući nesreću rekao kako je par trenutaka prije nesreće pri ulasku u zavoj, izgubio kontrolu nad vozilom nakon čega je došlo do zanošenja, a dok se pokušavao održati na kolniku ugledao je svjetlo iz suprotnog pravca, udario u Vukića, odbio se i zatim stao. Potom je, tvrdi Katić, upitao Lazanju je li živ te su obojica pokušali izaći iz vozila. Prema njegovoj procjeni oko pet sekundi nakon sudara s Vukićem, u njih je udarilo drugo vozilo.
– Nakon tog udarca ja se više ničega ne sjećam – završio je svoj iskaz Katić.
Gotovo identičan iskaz nakon njega sutkinji je iznio Mate Lazanja koji je u trenutku nesreće sjedio na suvozačevom mjestu. I Lazanja je, naime, jednako kao i Katić, zanijekao da je bio ozlijeđen nakon sudara s Vukićem, da je osjećao bilo kakve bolove, primjetio tragove krvi i slično, a zadnje čega se sjeća je, ustvrdio je, udarac drugog vozila. 
– Ivan Miočić nije mi dolazio u posjet dok sam bio u bolnici nakon operacije bedrene kosti i potkoljenice u periodu od 6. do 21. lipnja, koliko sam boravio u bolnici, niti mi je poznato da se raspitivao za moje stanje – odgovorio je Lazanja na upit sutkinje Smojver-Kanjer o njihovim odnosima prije i poslije nesreće.
No, u svom je iskazu Miočić to opovrgnuo tvrdeći kako je zajedno s ocem posjetio i Lazanju i Katića. Prema njegovoj verziji priče, Katić i Lazanja došli su kobne večeri u Vrsi na mjesto s kojeg su on i njegovi prijatelji upravo odlazili. Katić se uputio prvi, a on za njim držeći rastojanje od 50-ak metara. Na nekih kilometar do kilometar i pol udaljenosti od mjesta nesreće Katić mu se izgubio iz vidokruga, mada je vozio oko 100 do 110 na sat. Dva zavoja prije mjesta nesreće ugledao je bijeli dim, a kad je prošao drugi zavoj naletio je na komade plastike i ulje po cesti. Počeo je kočiti, međutim nije uspio, već je udario u zadnji dio Katićeva vozila koji mu se, prisjećao se Miočić, prepriječio na cesti, dok automobil pokojnog Frane nije ni vidio.
Katićev auto prepriječio cestu
– Nakon udara bio sam na trenutak u nesvjesti. Sjećam se da mi je netko prišao i rekao da je čovjek poginuo, no ne sjećam se tko. Bio sam u nekom stanju delirija i poluamnezije. Sjećam se još samo da sam nazvao oca, ali nisam bio u stanju s njim razgovarati pa mi je neka žena uzela mobitel i objasnila mu gdje sam – svjedočio je Miočić dodajući kako tu dionicu puta nije od ranije poznavao, mada je nekoliko puta tuda prošao.
Iznošenje Katićeve obrane kao i iskaz svjedoka Mate Lazanje i Ivana Miočića pratila je obitelj pokojnog Frane Vukića, a njegova majka uložila je prigovor na svjedočenje Mate Lazanje u dijelu gdje on tvrdi kako ni on, a ni Katić nisu tu dionicu prometnice poznavali od ranije.
Nakon ovakvih iskaza zastupnica optužbe inzistirala je na neposrednom saslušanju svjedoka Domagoja Mikecina te Miočićevih suvozača Roka Katića i Mate Mataka. Osim njih na sljedećoj raspravi koja je zakazana za 10. lipnja, saslušat će se i sudski vještak prometne struke, Dimitrij Gnjatović.