Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pepeljare sa stola

Autor:

04.05.2009. 22:00
Pepeljare sa stola

Foto: Zvonko KUCELIN



Iako smo slali dopise Vladi da se stupanje na snagu ovog Zakona prolongira još neko vrijeme, Zakon ipak stupa na snagu 6. svibnja. Na nama je sada da sa stolova maknemo pepeljare te da upozoravamo goste da ne puše unutar restorana ili kafića, kaže Knežević


Ostao je još jedan dan do stupanja na snagu potpune zabrane pušenja u svim zatvorenim javnim prostorijama, uključujući restorane, kafiće, noćne klubove te diskoklubove.
Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda stupio je na snagu u studenom prošle godine, od kada je zabranjeno pušenje u svim odgojnim, obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, osim u  psihijatrijskim bolnicama i njihovim odjelima, njegova potpuna primjena počinje sutra, nakon čega će biti potpuno zabranjeno pušenje u svim javnim prostorima. Iako je od izglasavanja Zakona te njegova stupanja na snagu prošlo dosta vremena, još uvijek ima ljudi koji kao da su zatečeni činjenicom da uz omiljenu jutarnju kavu neće moći zapaliti željenu cigaretu. Ovo će moći učiniti jedino ako kafić ili restoran ima otvorenu terasu, dok će u restoranima biti moguće zapaliti jedino ako je vlasnik osigurao posebnu prostoriju za pušenje u kojoj neće biti moguće naručiti hranu ili piće.
Gost kafića ili restorana koji se ne bude pridržavao zabrane pušenja moći će biti kažnjen sa 1.000 kuna, a zaposlenik ugostiteljskog objekta, ako dopusti pušenje, morat će platiti kaznu od 500 do 1.000 kuna. Predviđene kazne za pravne osobe zbog kršenja zakona kreću se od 5.000 do 15.000 kuna.
 – Iako smo slali dopise Vladi da se stupanje na snagu ovog Zakon prolongira još neko vrijeme, Zakon ipak stupa na snagu 6. svibnja. Na nama je sada da sa stolova maknemo pepeljare te da upozoravamo goste da ne puše unutar restorana ili kafića. Ipak, mislim da nije u redu da mi, vlasnici lokala, moramo odgovarati ako netko zapali cigaretu u našem lokalu, a mi ga niti ne vidimo, rekao je Stipe Knežević, predsjednik Udruženja obrtnika Zadar.