Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Rekordan interes za smotru “Art dizajn”

Autor: Katarina Belić

04.05.2009. 22:00
Rekordan interes za smotru “Art dizajn”

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Tema ovogodišnje smotre Art dizajna je bila hrvatski kipari, a na smotri je sudjelovalo devet srednjih škola iz cijele Zadarske županije koji su predstavili četrdeset radova svojih učenika i mentora izrađenih u različitim tehnikama i materijalima


U sklopu Županijskih dana u Narodnom muzeju Zadar jučer je otvorena županijska smotra Art dizajn u organizaciji Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, a pod pokroviteljstvom Zadarske županije.
Prije samog predstavljanja i otvaranja ovogodišnje smotre Art dizajna brojni uzvanici, gosti i učenici su se zabavili i opustili uz prigodan program koji je započeo izvedbom pjesme “Ćaćine riči” vokalno instrumentalnog sastava učenika Medicinske škole Ante Kuzmanića. Na samom početku smotre prisutnima je nekoliko riječi rekla Marjana Bakmaz, ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.
– Ovo nije samo izložba već i smotra jer svake godine pored izloženih radova organiziramo i prigodan zabavni program. Cilj ove smotre je motivirati djecu da se što više likovno i kreativno izražavaju. 
Odaziv je uvijek velik kao i interes učenika za sudjelovanje. Izložba će trajati tjedan dana stoga pozivamo sve, a posebno učenike srednjih i osnovnih škola da dođu i pogledaju radove svojih kolega, kazala je Marjana Bakmaz.
Tema ovogodišnje smotre Art dizajna je bila Hrvatski kipari, a sudjelovalo je sveukupno devet srednjih škola iz cijele Zadarske županije. Oni su na izložbi predstavili četrdeset radova svojih učenika i mentora izrađenih u različitim tehnikama i materijalima.
Osim vokalne izvedbe učenika Medicinske škole Ante Kuzmanića s kojom je započelo i završilo otvaranje smotre, program su upotpunili svojom plesnom izvedbom i učenici iz plesne udruge Gesta. S obzirom da je Škola primijenjene umjetnosti i dizajna bila domaćin ovogodišnjeg natjecanja Dani odjeće, te je pritom osvojila prvo i treće mjesto u dvije različite discipline, održane su dvije modne revije iz tih disciplina. Tema prve revije koja je osvojila prvo mjesto je bila “Mornarski stil kroz nabore, prošive i plise”, dok su tema druge revije bile “Mornarske pruge kao inspiracija u dizajnu odjeće”. Nakon prigodnog programa proglašeni su i nagrađeni radovi koji su osvojili prva tri mjesta. Prvo mjesto su osvojile učenice Nina Barić i Paula Vidolin iz 2C razreda zajedno sa svojom mentoricom Lidijom Budak iz Gimnazije Franje Petrića s radom “Žena u crvenim ugsicama”. Drugo mjesto osvojio je grupni rad “Plutej Sv.Nediljice” učenika Gimnazije Jurja Barakovića dok je treće mjesto osvojio Marko Zurak iz Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole sa svojom “Kulisom za performas”. Iako nisu svi radovi nagrađeni, radovi nekih učenika su na kraju smotre posebno pohvaljeni, te su također uručene i zahvalnice svim školama sudionicima ovogodišnje smotre.
– Ove godine smo imali manje pristiglih radova nego prošle godine, no one radove koje smo dobili posebo su se isticali po kvaliteti. Time su djeca još jednom pokazala da hoće i da mogu, te da Art dizajn ima budućnost, zaključila je Bakmaz.