Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Studenti: U medijskoj smo blokadi

Autor:

04.05.2009. 22:00
Studenti: U medijskoj smo blokadi

Foto: Zvonko KUCELIN



Kako bi izrazili nezadovoljstvo studenata po pitanju zastupljenosti i informiranosti šire javnosti o aktivnostima i djelovanju Nezavisne studentske inicijative Zadar, predstavnici su u utorak u prostorima Sveučilišta održali konferenciju za novinare. Naglasili su stoga kako ovim istupom ne žele okrenuti pozornost isključivo u vlastitu korist, odnosno prezentirati isključivo vlastiti rad i postignuća, nego da je najveći razlog njihovog izvješća izostavljenost iz medija čime se stječe dojam da Nezavisna studentska inicijativa Zadar ne participira u aktualnoj borbi hrvatskih studenata protiv komercijalizacije obrazovanja.
– Da stvari budu jasnije, blokada predavanja na cijelom Sveučilištu u Zadru se nastavlja, te danas ulazimo u petnaesti dan. Ovim se putem još jednom zahvaljujemo na potpori koju od prvog dana imamo od Uprave Sveučilišta i najvećeg dijela profesora. Naglašavamo i potporu Studenstkog zbora koji je svu svoju legitimnost u donošenju odluka prebacio na plenum, no ne prestaje postojati kao sveučilišno tijelo, istaknuto je na konferenciji, te je također naglašeno kako je na plenumu održanom prošle nedjelje prihvaćen jedan temeljni zahtjev kojim studenti uvjetuju prestanak blokade, a navedeni su i partikularni zahtjevi.
Iako taj jedinstveni zahtjev svih sveučilišta uvjetuje rješavanje drugih problema, studenti su naglasili da ih je nužno napomenuti kako bi se istaknula svijest o problemima koji muče kako sve hrvatske studente tako i širu akademsku javnost.
Studenti su tako ovim putem iznijeli i spomenuti zajednički zahtjev kao uvjet za prestanak blokade nastave, istaknuvši kako zahtjevaju ukidanje svih oblika uvedenog plaćanja visokog obrazovanja na svim razinama, odnosno preddiplomskoj, diplomskoj i postdiplomskoj.
– Porezi koje izdvajamo moraju biti dostatni kao jamstvo elementarnih prava i stečenih institucija socijalne pravde i jednakosti. Tko tvrdi da to unutar postojećih okvira nije moguće, samo potvrđuje akutnu realnost potrebe da se politika koja je te okvire postavila iz temelja mijenja, stoji u zahtjevu zadarskih studenata, gdje je naglašeno kako realizaciju iznesenog zahtjeva mora pratiti porast kvalitete nastave i studentskog standarda. Stoga je, kako je naglašeno, potrebno izraditi jasno definiranu strategiju visokog obrazovanja, koja bi zamijenila dosadašnju praksu donošenja učestalih interventnih odluka, kao i preraspodjela proračunskih sredstava na štetu kvalitete visokoobrazovnog procesa.
– Povećanju kvalitete nastave pridonio bi strateški plan decentralizacije visokog obrazovanja kojim bi se, putem realnije raspodjele radnih mjesta i adekvatnog ulaganja u potrebnu infrastrukturu, ukinula dosadašnja praksa marginalizacije manjih sveučilišta, stoji u zahtjevu kojeg su studenti u javno iznijeli, a u kojem je isto tako naglašeno, kako se dosljedna primjena bolonjskih načela mora provoditi ne samo i dalje potrebnom reformom nastavnih programa i planova, nego i prepoznavanjem pojma prvostupnika na tržištu rada.
Studenti su ovom prilikom istaknuli kako je na plenumu održanom u ponedjeljak prihvaćen i poziv na razgovor od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa na kojem će sudjelovati predstavnici Ministarstva, Uprave Sveučilišta, te delegati Nezavisne studentske inicijative Zadar. Naglasili su stoga kako se u ovom slučaju ne radi o nikakvim pregovorima nego o razgovoru na kojem će delegati izravno prenijeti prethodno naveden zahtjev izglasan na plenumu, te da je za sada samo poznato da će se sastanak održati u Zadru, no točno vrijeme će se tek naknadno utvrditi.
Istaknuli su također kako se na zadarskom Sveučilištu svakodnevno održava plenum na kojeg su pozvani svi studenti i na kojemu se izglasava nastavak blokade. Do sada je, kako navode, blokada svaki put jednoglasno izglasana, a nema nikakvih naznaka da bi u skoro vrijeme moglo biti drugačije.
Studenti su na konferenciji iznijeli i kratki izvještaj o aktivnostima proteklih dana, te su naglasili kako su aktivnosti Nezavisne studentske inicijative Zadar započele potpisivanjem peticija na svim frekventnim lokacijama u gradu.
– Sljedećeg dana se nastavilo s dijeljenjem letaka u sklopu boljeg informiranja javnosti o pravnoj podlozi naših zahtjeva. također su izvedena i tri performansa u kojima su studenti u tišini i na miran način izrazili nezadovoljstvo te podsjetili na svoje zahtjeve. Dva su izvedena na Narodnom trgu “pet do dvanaest” za koje smo dobili pohvalu prvotnih prganizatora. Posljednji performans izveden je prilikom svečanog osvjetljavanja gradskih zidina Poluotoka kojim smo iznenadili građane, te gradonačelniku Živku Kolegi, prema njegovim riječima, uljepšali večer, podsjetili su studenti, napomenuvši kako je započelo i objavljivanje svojevrsnog biltena kao još jednog instrumenta pružanja detaljnih informacija.
Spomenuli su i kako je u dvorištu Sveučilišta postavljen i info pult s materijalima na kojem se također prikupljaju i donacije kao potpora financiranju ove inicijative, a na info pultu se nalaze i kutije u kojima se prikupljaju svi prijedlozi i komentari koji se čitaju na plenumu.
– Na Kalelargi je također tijekom  dana provedena akcija “Kupite znanje” u sklopu koje su studenti prodavali kuverte s natpisima “Znanje” za simboličnu svotu od 22 lipe. Kuverte su sadržavale letke čiji sadržaj je bio namjenjen upozoravanju da građani dva puta izdvajaju novac za obrazovanje. Budući da građani nisu bili zainteresirani za kupovinu znanja, samo je potvrđena ispravnost studentskog zahtjeva da znanje treba biti besplatno, te su se kuverte sa “znanjem” počele dijeliti svima bez obzira na socijalni status, kazali su studenti, naglasivši kako se alternativna predavanja, tribine i radionice nastavljaju svakodnevno održavati, kao i potpisivanje petcije građana kojom je do sada prikupljeno više od pet tisuća potpisa.