Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Upoznali se s ronjenjem i očistili podmorje

Autor: Petra Mičić

04.05.2009. 22:00
Upoznali se s ronjenjem i očistili podmorje


U kontaktu s našim članovima rodila se ideja da napravimo ne samo ekološku nego i edukativnu akciju, želimo očistiti plaže, a najviše želimo učiti mlade, kazao je Duić


Edukativno-ekološka akcija čišćenja virskog podmorja provedena je u Viru u organizaciji Turističke zajednice općine Vir i Ronilačkog kluba “AdriatiCro – Zagreb”.
Ronilački klub “AdriatiCro” Zagreb već treću godinu za redom organizira i provodi ekološko – edukativnu akciju, a kao i dosadašnjih godina uključena su djeca iz dječjeg vrtića “Smješko” iz Vira te Osnovne škole Privlaka, područne škole Vir. Ronilački klub okuplja uglavnom hrvatske branitelje i ratne vojne invalide, koji na ovaj način svoju ljubav prema domovini žele prenijeti na djecu.
 – U kontaktu s našim članovima rodila se ideja da napravimo ne samo ekološku nego i edukativnu akciju, želimo očistiti plaže, a najviše želimo utjecati na dječju svijest jer smatramo da je jako bitno steći ekološku svijest od malih nogu. Ovo je samo jedna u nizu naših akcija kojom želimo ukazati na očuvanje prirode, a posebno podmorja. Naš klub ima oko 60 članova, obučenih ronioca, od početnog stupnja pa do instruktorskog stupnja i svi se jednako trude pridonjeti našim akcijama, kazao je tajnik ronilačkog kluba “AdriatCro” Dario Duić.
Djeca su poslušala i edukativno predavanje na kojem su ih ronioci upoznali s konkretnim problemom zagađenja okoliša te pokazali načine kako svatko može dati svoj doprinos u postizanju čistog i zdravog okoliša, iznimno važnog i nezamjenjivog za život svakog od nas. Stotinjak djece je bilo uključeno u ovu akciju, a između ostalog su se upoznali i s ronilačkom opremom, a neki su pojedinci uz dozvolu i nazočnost roditelja ušli u more i vidjeli svijet podmorja.
 – Naš ronilački klub u svibnju ove godine organizira ekološku akciju u Zagrebu na Jarunu, a nakon ljeta i u Novalji. Između ostalog nastojimo pomoći i invalidima jer je dokazano kako ronjenje ima blagotvorne učinke na invalide, osobito na osobe s amputiranim udovima ili koji su imali neke zahtjevne operacije. U našim akcijama surađujemo sa mnogim hrvatskim ministarstvima i turističkim zajednicama i trudimo se biti aktivni tokom cijele godine, naglasio je Duić.
Ronioci su iz mora izvukli razne predmete, a upravo zbog ovakvih akcija podmorje u Viru je svake godine sve čišće.