Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vrijeme je za Prvu A ligu

Autor: Nebojša Gunjević

04.05.2009. 22:00
Vrijeme je za Prvu A ligu

Foto: Filip BRALA



Ovu sezonu Zadrankama je nedostajalo što Nina Hrabrov, primač-napadač, i Tamara Vrkić, dizač te po funkciji mozak sastava, nisu bile dovoljno zajedno s ekipom zbog obveza na studiju u Zagrebu pa su utakmice prečesto služile za uigravanje


Do suza nas je nasmijala Nina Hrabrov, kapetanica Zadra, kada je govoreći svoja očekivanja uoči zadnje utakmice sezone s Novim Zagrebom izjavila da očekuje pobjedu jer im je forma u usponu. Otkada su je u Upravi kluba “ofregali” jer je rekla nešto što po njihovu mišljenju nije trebala reći, Nina pazi što će reći i ako nešto i kaže što možda ne bi trebalo, zamoli da se to ne objavi. Naučila je što su mediji te da je dobro paziti na riječi, pogotovo kada s njima izlazite u javnost. Premda je to što je izjavila bila istina i dogodilo se upravo ono čega se pribojavala. A rekla je da pobjeđuju iako ne igraju dobro pa su nakon izvrsnih osam kola i sedam pobjeda te prvoga mjesta na početku sezone, izgubile pet susreta zaredom i tako morale napustiti sve snove o ulasku u Prvu A ligu.
Nismo znali što će Zadranke s tom formom na kraju sezone, koja u konačnici ni o čemu nije mogla odlučiti, jedino o tome hoće li biti treću godinu zaredom treće ili će nazadovati za jedno mjesto. No Nini je to bilo važno i, kada smo odgledali zadnju utakmicu sezone, onu s Novim Zagrebom od kojega su “višnje” izgubile u Zagrebu, vidjeli smo i zašto. Novi Zagreb pod snagom Zadranki nije mogao disati. Možda smo prvi put te sezone uistinu vidjeli pravi potencijal ekipe s Višnjika, premda je sastav trenera Roberta Kresoje imao već nekoliko vrhunski, prvoligaški odigranih utakmica.
Tri nedostatka
Ovu sezonu Zadrankama je nedostajalo što Nina Hrabrov, primač-napadač, i Tamara Vrkić, dizač te po funkciji mozak sastava, nisu bile dovoljno zajedno s ekipom zbog obveza na studiju u Zagrebu pa su utakmice prečesto služile za uigravanje. I iako je istinita poslovica da nije zlato sve što sja, ali je zlatna improvizacija, to je istina do neke mjere. Trener Kresoja ima godinama isti i sličan problem i teško je s njime izići na kraj. Svakako treba sve učiniti da se negativno ublaži, ali na to u cijelosti vjerojatno neće moći utjecati dok ekipe Zadra bude bilo.
Drugi nedostatak vidimo u tome što je amalgam starije-mlađe mogao i bolje funkcionirati. Vjerojatno je Zadrankama trebala lekcija od pet uzastopnih poraza kako bi vidjele da stariji ne mogu bez mlađih, a niti mlađi bez starijih. Da su svi vrijedni i važni te da druge treba poštovati ako želiš da drugi tebe poštuju i tvoje ti izgovara i piše velikim T.
Treći je nedostatak bila slaba usredotočenost na cilj i shodno tome nedovoljna mentalna snaga ekipe. Zadranke su se doslovno raspale u utakmici 10. kola protiv Dubrovnika, kada su u svojoj dvorani izgubile glatkih 0:3. Od ekipe koju su s lakoćom u uzvratu u Dubrovniku tukle 1:3. Kada su trebale biti najjače, nisu izdržale. I nakon toga izgubile su još tri utakmice u nizu, jedva se vrativši s osvojena dva od tri boda u svojoj dvorani sa slabašnom momčadi Marčane. Najjači izdržavaju kada je najpotrebnije da bi se poslije odmarali.
Na trenutke nam se činilo i da Zadranke ne stoje kondicijski dobro. I ako smijemo što savjetovati treneru Kresoji, savjetovali bismo mu da uz svoje bez sumnje kvalitetne treninge, motivira ekipu na dodatne tjelesne napore. Čini nam se da bi u Zadru najbolji savjet za to mogao dati Danijel Jusup, koji je i s ne tako dobrim sastavima imao izvrsne rezultate, sigurno zahvaljujući i vrhunskoj kondicijskoj pripremi svojih momčadi.
Nove snage
Kako je rekla Tamara Vrkić, najveća dobit sezone je to što su mlađe igračice stasale te ponijele velik dio tereta na svojim leđima. Plodovi rada trenera Roberta Kresoje su vidljivi. Daria Ugarković svojom silnom snagom i marljivošću prednjači među mlađima. Tu je i kadetska reprezentativka Katina Zubčić, koja može daleko više nego trenutačno pokazuje. Mlada Josipa Martinović, koja se odlikuje iznimnom sportskom inteligencijom, istisnula je iz sastava iskusnu Lorenu Banić, koja nakon ozljede u Rovinju u 10. kolu nakon stanke nije do kraja uspjela ući u formu. Izvrsno je prvi dio sezone odigrala i Leonarda Radulović, koja je u drugom izostala radi problema zdravstvene prirode. Trener Kresoja se nada da će s njom sve biti u redu te da će se i u sljedećoj sezoni moći osloniti na Leinu kvalitetu i srčanost. I mlađe koje nisu puno igrale, a igraju na ključnim odbojkaškim pozicijama, pokazale su puno. Ivona Magaš dobila je nagradu kao najbolji libero na turniru u Veroni i sigurno je već sada konkurencija standardnoj Amy Lovrić, a Nikolina Fantov, dizač, oduševila nas je svojom igrom u prvom setu protiv ekipe Donata u drugoj ligi, kada je pokazala nesvakidašnji potencijal. Možda će značenje njezina imena, pobjednica, predodrediti budućnost ekipe trenera Roberta Kresoje, nadamo se pobjedničke i pobjedonosne.


 DOBAR POČETAK I ZAVRŠETAK, LOŠA SREDINA




Treću sezonu zaredom Zadar je završio na trećem mjestu, a protekla je sezona uvelike podsjetila na sezonu 2005./06. Tada su Zadranke od 2. do 6. kola nanizale pet pobjeda (Orao 3:0, Donji Miholjac 3:2, Bjelovar 3:0, Belišće 3:0, Vukovar 3:2) i došle do drugog mjesta na ljestvici. Kada se činilo da bi mogle konkurirati za najviši plasman u središnjem dijelu sezone dogodio se niz poraza i to od ekipa koje su kvalitetom bile lošije. Šest pobjeda u posljednjih šest kola nije moglo gurnuti Zadar dalje od trećeg mjesta.
Reprizu smo vidjeli ove godine. Prvo šest pobjeda u šest kola, onda tek jedna pobjeda u sedam utakmica i furiozan završetak sezone, devet kola devet pobjeda. Opet nedovoljno za prva dva mjesta, rupu u sredini sezone bilo je nemoguće ispuniti. Nije teško zaključiti da Zadar u pravilu odlično počne i završi sezonu, ali sve to pokvare loši rezultati u drugoj polovini jeseni, odnosno prvoj polovini proljeća.


 T. VRKIĆ: MLADE IGRAČICE PREUZELE ODGOVORNOST


Tamara Vrkić jedna je od najiskusnijih igračica. Uz Lorenu Banić, Amy Lovrić i Ninu Hrabrov, igračice koje i danas nose zadarski dres, prije pet godina sa Zadrom je osvojila titulu prvakinja Druge lige. Nakon toga Vrkić je za matični klub odigrala već petu sezonu u Prvoj B ligi.
– Na kraju smo zabilježile pet pobjeda u nizu i završile sezonu kako smo i počele. I ovu godinu smo barem jednom pobijedile sve momčadi te odlučile prvaka, što nije prvi put. No, pale smo u sredini sezone. To traje već nekoliko sezona, bilježimo isti pad, što se vjerojatno događa stoga što nismo zajedno. Očito imamo potencijala za više. Mlađe igračice preuzele su na sebe velik dio tereta i otkriće tih cura vjerojatno je najveći uspjeh ove godine.
Kako ste zadovoljni sezonom?
– Imali smo velika očekivanja, ali je to s vremenom opalo jer smo zabilježili nekoliko poraza u nizu. Na kraju je to treće mjesto solidno, ali ostao je žal da se moglo bolje, iako je treće mjesto vrlo dobra pozicija, budući da je ova liga kvalitetna te svatko može svakoga pobijediti. A najstalniji završi kao prvi.
Planovi za sljedeću sezonu?
– Ne znam još gdje ću živjeti. Tijekom ove godine završit ću fakultet (građevinski, op. n.) i ne znam hoću li nakon toga ostati raditi u Zagrebu. To će odrediti moje aktivnosti. Ove godine sam na treninzima bila prisutnija nego prijašnjih sezona, trudila sam se doći već u srijedu kako bih mogla biti s ekipom.
Zadar u sljedećoj sezoni?
– Budućnost kluba nije neizvjesna, ima puno mladih cura i nikada nismo imale toliko dobrih mladih igračica. Nas je bilo osam kad smo igrali Drugu ligu, a sada nas ima 15-16 igračica. Šteta što nismo stalno igrale zajedno, već velik broj susreta u izmijenjenom sastavu, ali to znači da je klupa duga. Ne bojim se za sljedeću godinu.