Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bare Juraga: “Kada je otišao nije nam ostavio dugove”

Autor: Nives Rogoznica

04.05.2010. 22:00
Bare Juraga: “Kada je otišao nije nam ostavio dugove”

Foto: Adam VIDAS



Ostavio je svoje revolucionarno djelo na koje su svi bili ponosni. To djelo kasnije su pohlepni političari izokrenuli i pogazili svoja obećanja – kazao je Juraga
Članovi zadarskog Društva “Josip Broz Tito” i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zadarske županije obilježili su tridesetu godišnjicu smrti Josipa Broza. U emocijama nabijenom govoru, predsjednik zadarskog Društva “Josip Broz Tito” Bare Juraga prisjetio se trenutka kada je objavljena vijest o Brozovoj smrti te je evocirao uspomene na njegov posljednji ispraćaj.
– Sve je bilo Titom motivirano, a ta naša bol što ga više nema, ne može biti zaboravljena ni danas, 30 godina nakon njegove smrti. Nestao je div koji je izrastao na ovim našim prostorima, jer on je na čelu jedne partije, na čelu naroda, izdigao zemlju u takve visine o kojima je teško bilo sanjati 50 godina prije njegove smrti. Znali smo cijeniti sve ono što je učinio na našeg čovjeka, tadašnju i današnju domovinu i zato je oproštaj s Titom bio bolan i dirljiv. Svijet je pokazao koliko ga cijeni. Ne zna se je li ikada i igdje bilo toliko državnika i političara okupljenih na jednom mjestu, koliko ih je bilo na sahrani druga Tita. Bio je veliki borac za mir, za ravnopravnost, progres i pravdu, vezavši uz sebe brojne simpatije naprednog svijeta, istodobno izazivajući bijes protivnika. Titove ideje su se potvrđivale u praksi međunarodne zajednice, zračeći uvijek nečim novim i humanijim. Takva njegova uloga učinila ga je, još za života, povijesnom legendom. Kada je otišao nije nam ostavio ni dugove niti obveze prema bilo kome. Ostavio je svoje revolucionarno djelo na koje su svi bili ponosni. To djelo kasnije su pohlepni političari izokrenuli i pogazili svoja obećanja. Tito nije volio one čiji su osobni interesi bili iznad interesa cjeline. Ljutilo ga je nepoštivanje i zaboravljanje donesenih odluka, kazao je predsjednik Društva “Josip Broz Tito” Bare Juraga dodajući kako je “Titova svjetska, univerzalna dimenzija, bila i bit će i dalje, povod studija, analiza i teza o njegovoj ulazi u suvremenoj svjetskoj povijesti”.
– Tito je bio povijesni gigant koji je prerastao granice svoje zemlje i igrao značajnu ulogu na međunarodnoj političkoj sceni. Njegova hrabrost, upornost i dosljednost bezbroj su puta došle do izražaja. Od dolaska na čelu Mjesnog komiteta KPJ za grad Zagreb do kraja svog životnog puta, Tito je koračao vlastitom povijesnom stazom koja se s vremenom pretvorila u magistralu svjetske politike. Trebalo je imati hrabrosti i sposobnosti da se sagledaju i pravilno vrednuju međunarodne posljedice ekspanzionističkog i fašističkog rata. Mnogi od nas bili smo svjedoci Titovih ratnih podviga jer smo u njima sudjelovali. Pratili smo zbivanja poslijeratne obnove i izgradnje zemlje. S velikim ponosom smo govorili o Titovoj ulozi u Pokretu nesvrstanih i svjedočili širenju politike miroljubive aktivne koegzistencije na svim kontinentima, nasuprot interesa supersila i njihovih saveznika, kako onih s istoka, tako onih sa zapada. Titovo veliko djelo ostvareno na području međunarodnih odnosa je nerazdvojni dio najnaprednijih kretanja svjetske politike 20. stoljeća. Tito je imao puno razumijevanja za procese koji su težili napretku i uspostavi mira među narodima svijeta. Zahtijevao je i poticao oslobađanje eksploatiranih i porobljenih naroda, kao i stvaranje demokratske atmosfere u odnosima između država i naroda. Njegova vizija nije podrazumijevala samo suprotstavljanje blokovskoj podjeli svijeta, već je u njoj sadržan i zahtjev za unaprjeđenje suradnje i razumijevanja sa svim zemljama koje žele mir na temeljima miroljubive koegzistencije, političke i ekonomske ravnopravnosti. Zato su njegova djela u vrijeme hladnoratovske podjele svijeta predstavljala važan čimbenik međunarodne političke ravnoteže i stabilnosti, kazao je, među ostalim Juraga zaključujući svoje izlaganje riječima “Ponosni smo što smo živjeli u njegovo doba, bilo je lijepo živjeti s Titom”.