Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Hajduku Rabuzinovo sunce

Autor: Toni Bilić

04.05.2010. 22:00
Hajduku Rabuzinovo sunce


Hajduk je nakon pet godina posta stigao do trofeja, poslije sedam godina “bili” s Poljuda osvojili su Kup Hrvatske. Pobjednički trofej Rabuzinovo sunce kapetanu Hajduka Srđanu Andriću predao je admiral Ante Kardum, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića.
U pravom nogometnom ozračju odigran je uzvrat finala između dvaju najboljih dalmatinskih klubova, Šibenika i Hajduka. Splićani su na uzvrat stigli s minimalnom prednošću od 2:1 nakon splitske utakmice. Šibenčani su najavljivali prvi trofej u povijesti kluba, ali potopila su ih dva pogotka Splićana. Hajduk je u 16. minuti poveo iz akcije koja nije navještala gol. Vukušić i Ibričić odigrali su dupli pas, mladi napadač bijelih izbio je sam pred vrata Blaževića, pucao je, lopta je pogodila desnu stativu i završila u mrežu – 0:1.
Točku na “i” stavio je Senijad Ibričić. U sudačkoj nadoknadi Bulat je srušio Ibričića u kaznenom prostoru, a sudac je pokazao na bijelu točku. Siguran realizator bio je upravo Ibričić – 0:2.
Zakuhalo se već nakon šezdesetak sekundi igre nakon što je Ibričić u glavu laktom udario Bačelića-Grgića, a sudac Vučkov propustio kazniti gostujućeg igrača. Po kriteriju utakmica u Europi, Ibričić bi zaradio crveni karton, a prošao je bez opomene. Vjerojatno je Vučkov pomislio da je ipak prerano na početku susreta da “Hajduk” ostane s igračem manje…
Nakon vodstva “bilih” domaćini su imali dvije izgledne prilike, najprije je Zec s 13 metara poslao loptu preko gola, potom je i njegov suigrač iz vrha napada Dajić bio neprecizan.
U završnici prvog dijela Šibenčanima je sreća okrenula leđa jer su imali tri stopostotne prigode. Najprije je Zec primio loptu koja je preletjela zadnji red Hajduka, izašao pred Subašića, ali napadač Šibenčana se spetljao. Nakon udarca iz kuta Medvid je pucao glavom, a Oremuš je izbacio loptu s gol crte i spriječio izjednačenje. Treću je priliku imao Dajić, a onda je Subašić spasio siguran zgoditak poslije slobodnog udarca koji je izveo Bačelić-Grgić. Šibenčani su tako na odmor otišli s minimalnim zaostatkom iako su po prikazanoj igri trebali voditi.
U nastavku susreta domaćini su također imali više od igre, stvarali su šanse (Bloudek, Zec, Vidić…), ali Subašićeva mreža ostala je netaknuta. S druge strane, Splićani su i ranije mogli riješiti pitanje pobjednika, ali triput je vratar Blažević odlično reagirao poslije pokušaja Vukušića. Potvrda je stigla u smiraju utakmice, nakon koje su “bili” otrčali do Torcide, proslavljajući osvajanje trofeja poslije pet godina.
 


Policija smirivala Funcute


Susret na Šubićevcu nije prošao posve mirno. U 27. minuti je došlo do međusobne tučnjave među Funcutima, navijačima Šibenika, zbog čega je intervenirala policija koja je smirila situaciju. Divljanje navijača je trajalo desetak minuta, a zapaljeno je i nekoliko baklji. Sredinom drugog dijela do bakljade je došlo i na tribini s gostujućim navijačima.
Na red je pazilo više od tisuću policajaca i zaštitara.




 


POklepović: Veliki uspjeh


Stanko Poklepović, trener Hajduka:
– Mislim da je “Hajduk” zasluženo osvojio Kup iako su domaćini imali svoje prilike. No, mi smo postigli zgoditak, a prije drugog Vukušić nije iskoristio dvije stopostotne šanse. Ovo je veliki uspjeh za Hajduk jer je poslije pet godina jedan trofej došao na Poljud.
Branko Karačić, trener Šibenika:
– Tri su sporne situacije na utakmici, koje su, daje drugačije sudac procijenio, mogle stvoriti razliku. To je razlika između velikog i malog kluba. Mislim da se u dvije utakmce nismo osramotili.
Danijel Subašić, vratar Hajduka:
Presretan sam. Mislio sam da će se kup zvati po mojem velikom prijatelju Hrvoju Ćustiću. Nažalost, nije…
Senijad Ibričić, napadač Hajduka:
Zasluženo smo osvojili trofej. Meni je posebno drag jer mi je prvi u hrvatskoj ligi, u kojoj igram sedam godina. Sada mogu i otići iz “Hajduka” jer sam ispunio jedan od ciljeva. Zahvalio bih se navijačima Hajduka, oni su najbolji na svijetu.
Ante Vukušić:
Presretan sam zbog osvojenog Kupa. Ibričić me odlično poslužio. Imao sam i sreće, lopta se od stative odbila u mrežu.


 


Vlatko Marković izviždan


Uzvratna utakmica finala privukla je mnoga poznata lica na Šubićevac. U svečanoj loži bilo je izaslanstvo HNS-a na čelu s predsjednikom Vlatkom Markovićem i generalnim tajnikom Zorislavom Srebrićem, koje su gledatelji izviždali. Susretu je nazočio izbornik hrvatske reprezentacije Slaven Bilić te Ivica Osim i Džemaludin Mušević, koji je s Hajdukom 1967. osvojio kup bivše države.


 


Zec i Ibričić pod povećalom


Na tribinama stadiona na Šubićevcu bili su i skauti brojnih europskih klubova, koji su došli pogledati Ermina Zeca i Senijada Ibričića, ali i ostale igrače poput Strinića, Ademija…
Zec i Ibričić, po svemu sudeći, na ljeto će promijeniti klubove. Napadač Šibenika trebao bi doći u Hajduk, dok se Ibričić spominje kao novi član ruskog prvoligaša Rubina.


 


ŠIBENIK – HAJDUK 0:2


ŠIBENIK – Stadion Šubićevac. Sudac: Domagoj Vučkov (Rijeka) – 6. Gledatelja: 5.000. Strijelci: 0:1 Vukušić (16′), 0:2 Ibričić (90′-11m). Žuti kartoni: Bloudek, Zec (Šibenik), Skoko (Hajduk).
ŠIBENIK: Blažević 6,5, Bulat 6, Budiša 6, Vidić 6, Medvid 5,5, Bloudek 5,5 (61′ Elez 5,5), Husmani 6 (72′ Jakoliš -), Bačelić-Grgić 6, Ademi 6, Dajić 5 (46′ Fuštar5,5), Zec 5
HAJDUK: Subašić 6,5, Rubil 6, Maloča 5,5, J. Buljat 5,5, Strinić 6, Oremuš 5,5 (46′ Ljubičić 6), Andrić 6,5, Skoko 6 (79′ Pandža -), An. Sharbini 6, (85′ Tičinović -), Ibričić 6, Vukušić 6,5.


 


POBJEDNICI KUPA HRVATSKE


2010.Hajduk
2009.Dinamo
2008.Dinamo
2007.Dinamo
2006.Rijeka
2005.Rijeka
2004.Dinamo
2003.Hajduk
2002.Dinamo
2001.Dinamo
2000.Hajduk
1999.Osijek
1998.Croatia
1997.Croatia
1996.Croatia
1995.Hajduk
1994.Croatia
1993.Hajduk
1992.Inker