Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrvatska prema EU napreduje malim ali sigurnim koracima

Autor: Nikola Markulin

04.05.2010. 22:00
Hrvatska prema EU napreduje malim ali sigurnim koracima

Foto: Adam VIDAS



Vrlo je bitno da hrvatska javnost razumije prirodu procesa integracije i da Uniju poima ne samo kao birokratsku strukturu i uniju političara, već kao uniju građana i zajedničkih vrijednosti – mir, sigurnost i prosperitet, istaknuo je šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vendoren
U okviru programa Europskog tjedna 2010. godine jutros je u IMPACT centru u Zadru održano savjetovanje o završetku procesa pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji te o mogućnostima korištenja strukturnih fondova i kohezijskog fonda Unije.
Na savjetovanju u IMPACT centru, odnosno Europskom centru za međusektorsku suradnju su sudjelovali Paul Vendoren, šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj, Alessandro Pignati Morano di Custoza, veleposlanik Republike Italije, Andrej Plenković, državni tajnik za europske integracije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Stipe Zrilić, župan Zadarske županije, predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, te predstavnici Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije.
– Od kada je Zadarska županija 2003. godine započela proces suradnje s institucijama Unije, veliki je broj projekata osmišljen i realiziran sredstavima iz njezinih fondova. No, uvijek se možemo upitati – činimo li dovoljno? Upravo je sada potrebno uložiti dodatne napore kako bismo bili spremni za ulazak u veliku europsku obitelj kojoj svojim bogatim povijesnim i kulturnim naslijeđem pripadamo. Pred nas se sada postavlja pitanje posjedujemo li znanja i vještine, sada kada su nam na raspolaganju, iskoristiti sredstva Unije. U tom smislu potrebna nam je neprekinuta i kontinuirana edukacija. Upravo na edukaciji potencijalnih korisnika tih sredstava stručnjaci naše županije marljivo rade, kazao je, zaželivši dobrodošlicu gostima iz Europe, župan Zrilić.
Plenković, državni tajnik za europske integracije, je istaknuo izvanredan uspjeh koji na brojnim područjima u Zadar i Zadarska županija postižu u proteklih nekoliko godina, te podsjetio na povijesni put nastanka Europske unije:
– Da je pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji strateški interes konsenzusom su odlučili vlada i svi politički akteri naše zemlje. Hrvatska se trenutno nalazi u fazi u kojoj je otvorila 30 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja. Privremeno smo zatvorili 18 poglavlja. Od predstojećih koraka tri su ključna: o tržišnom natjecanju, o reformi pravosudnog sustava te o vanjskoj i sigurnosnoj politici Republike Hrvatske. Usudio bih se kazati, a time se i složiti s gospodom iz institucija Unije, kako je 23. poglavlje, ono o reformi pravosuđa, za Hrvatsku poglavlje svih poglavlja. Usprkos svim poteškoćama s kojima smo se na putu u Uniju do sada susretali čvrsto sam uvjeren kako će se ugovor o pristupanju potpisati u prvoj polovici 2011. godine, kada će Unijom predsjedavati naš susjed Republika Mađarska. Nakon toga slijedi ratificiranje tog ugovora u parlamentima zemalja članica. No, svakako je važno, da bi svi u ostvarenju ovog velikog projekta pristupanja naše zemlje Europskoj uniji bili zadovoljni, da o tome na referndumu odluče građani Republike Hrvatske, istaknuo je Plenković, iskoristivši i prigodu da ukaže na činjenicu kako se upravo sada u Anconi održava sastanak Jadransko-jonske inicijative koju čine sve zemlje Jadrana i Grčka, te kako je Hrvatska članica Unije za Mediteran, što nam donosi brojne mogućnosti suradnje.
I Paul Vendoren, šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj je upozorio na činjenicu kako Hrvatskoj i Uniji predstoje važni koraci u procesima integracije:
– Jedna je od mojih brojnih zadaća ona kojom moram osigurati što bezbolniji pristup Republike Hrvatske Uniji. U tom je smislu vrlo važno posjetiti sve hrvatske regije i županije, pa je i ovaj moj boravak u Zadru, iako prvi, sigurno ne i posljednji, veliki korak u tom smjeru. Vrlo je bitno da hrvatska javnost razumije prirodu procesa integracije i da Uniju poima ne samo kao birokratsku strukturu i uniju političara, već kao uniju građana i zajedničkih vrijednosti. Komunikacija s građanima Republike Hrvatske i njihovo informiranje bit će moj prioritet. Znam kako Hrvatska želi biti graditelj mostova između unije i drugih zemalja koje joj žele pristupiti. Mir, sigurnost i prosperitet temeljne su vrijednosti koje osigurava članstvo u Europskoj uniji. Valja istaknuti i to kako ne smijemo žrtvovati kvalitetu za brzinu. Stoga, usprkos nestrpljenju, napredujemo malim, ali sigurnim koracima. I ja mislim kako je 23. poglavlje o reformi pravosudnog sustava najvažnije i najteže, ali konsenzus hrvatskih političkih institucija oko ustrajne borbe protiv korupcije pokazuju da je put ka njegovom definiranju i rješevanju zacrtan, rekao je Vendoren.
– Drugi aspekt bitan za Hrvatsku je korištenje sredstava koje je Unija već rezervirala za nju. Stoga mi je drago kada čujem vašeg župana o tome kako su se vaš grad i županija već uključili u nihovo korištenje. Vjerujem kako će Hrvatska doprinijeti boljitku Unije na način kako je to prije mnogo stoljeća za Hrvatsku i Europu učinio Juraj Dalmatinac.
Da je rješavanje problema korupcije ključno za hrvatsku budućnost ustvrdio je, kazavši kako su ga na to upozorili i hrvatski studenti s kojima se nedavno susreo, i ambasador Republike Italije Alessandro Pignati Morano di Custoza. Još je dodao kako nije tajna da su odnosi Hrvatske i Italije tako dobri zbog toga jer obje zemlje vide Hrvatsku u Uniji, te kako će, ne samo zbog političkih razloga, Italija i nadalje davati bezrezervnu podršku hrvatskim naporima na putu integracije:
– Postoje bogati fondovi koje ćete kada postanete članica moći koristiti. Na vama je da se što bolje pripremite i da osmislite što bolje i što uspješnije projekte. Vjerujem da je zajednički cilj naših zemalja da Hrvatska sutra bude dio europske obitelji.
Zvonimir Savić, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije, prezentirao je potom plan o mogućnostima korištenja strukturnih fondova i kohezijskog fonda Unije.


 ZA ULAZAK 53 POSTO HRVATA


Naš je ured proveo jedno istraživanje koje je pokazalo kako bi na referendum izašlo 76 posto građana, kako bi za pristup bilo njih 53 posto, a protiv njih 40 posto, dok bi suzdržanih bilo 7 posto. Iako ova istraživanja pokazuju napredak u obimu podrške naših građana pristupanju Uniji, na nama je da ljude još bolje informiramo o čemu se tu zapravo radi, jer taj projekt nije jednostavan i zahtijeva inormiranje, istaknuo je državni tajnik Andrej Plenković.




 MOGUĆNOSTI SURADNJE NA EUROPSKIM SVEUČILIŠTIMA


Europski tjedan, obilježavanje godišnjice (ovo je 60.) Schumanovog plana, koji se u Hrvatskoj obilježava deseti put obilježen je i na Sveučilištu u Zadru. U Novom je kampusu Sveučilišta održana videokonferencija na temu „Regional – EU cooperation in organizing Master and Doctoral programmes”. Sudionicu su raspravljali o mogućnostima suradnje na zajedničkim diplomskim i doktorskim studijima između europskih sveučilišta i onih iz istočne i središnje Europe. Naglask je bio na poteškoćama prilikom izrade zajedničkih studijskih programa te na potrebi za prisnijom suradnjom na međunardnoj razini između sveučilišta i zakonodavnih tijela.


 VANDOREN I MAYER KOD ZRILIĆA


U povodu obilježavanja Europskog tjedna u Zadarskoj županiji, župan Stipe Zrilić zajedno sa pročelnikom Upravnog odjela za razvoj i infrastrukturu ujedno i tajnikom županijskog Savjeta za europske integracije Davorom Lonićem primio je šefa delegacije Europske unije u Hrvatskoj, NJ.E. Paula Vandorena i Martina Mayera, političkog savjetnika u Delegaciji.
Tom prigodom župan Stipe Zrilić istaknuo je kako se Zadarska županija kroz rad Odjela za razvoj i infrastrukturu nastoji što bolje pripremiti za ulazak u Europsku uniju, spomenuvši pritom da smo do sada iz predpristupnih fondova iskoristili oko 13 i pol milijuna eura, te da se smatramo jednom od uspješnijih županija u korištenju tih sredstava.
Šef delegacije Europske unije istaknuo je kako se nada da će Hrvatska za vrijeme njegova mandata ući u Europsku uniju i dodao da do tog trenutka želi ostvariti dva prioriteta – javnosti želi dati kvalitetnu informaciju o prednostima ulaska u Europsku uniju, a zatim i ojačati kapacitete za korištenje europskih fondova koji su na raspolaganju.