Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Komunistički zložini još uvijek nekažnjeni

Autor: Marijana Roščić

04.05.2010. 22:00
Komunistički zložini još uvijek nekažnjeni

Foto: Filip BRALA



Povodom obilježavanja Gospe Loretske Društvo zadarskih Arbanasa organiziralo je u ponedjeljak navečer u Gradskoj knjižnici u Arbanasima predavanje dr.sc.Zlatka Begonje «Još nešto o zločinu (Arbanasi 1944.-1946.)». Predsjednik Društva, Enio Grdović, pozdravivši prisutne na početku istaknuo je kako se svake godine obilježavaju dani Gospe Loretske prigodnim manifestacijama te je prisutne ukratko upoznao s predavačem, odnosno s područjem znanstvenog istraživanja dr. Begonje.
Begonja je u uvodu rekao kako se za temu odlučio iz razloga jer se zločini komunizma i danas ciljano zaobilaze, a na svaki zločin iz prošlosti treba ukazati da se ne ponovi. O onodobnoj strukturi vlasti Begonja kaže:
– Utopijska doktrina zajednice sastojala se od ideala, što podrazumijeva društvo jednakosti, ukidanje privatnog vlasništva i diktaturu proletarijatskog radništva. Svaka diktatura je ista, a neograničena vlast radništva imala je za cilj uništenje buržoazije. Kasnije je volja naroda zamijenjena voljom partije, odnosno uspostavio se totalitarizam. Dolazi do kažnjavanja civilnih osoba koje bi zbog svog svjetonazora mogle ometati sustav, odnosno unaprijed se nastojalo suzbiti reakciono djelovanje. Begonja je prisutnima ukazao i na važnost datuma ulaska partizanskih odreda u Zadar. Iako su partizanske jedinice u Zadar ušle 31. listopada 1944. godinama se taj ulazak slavio 1. studenog kao Dan oslobođenja Zadra, a razlog tomu je, kako kaže Begonja, onemogućavanje blagdanskog ozračja jer se radi o blagdanu Svih svetih. Već 5. studenog u Zemuniku su strijeljane prve žrtve, a kroz studeni i prosinac ukupno je likvidirano 97 osoba, od kojih dominiraju prezimena Bajlo, Maršan, Kalmeta, Petani, Nikpalj, Stišić, Vukoša, Duka, Stipčević, Krstić, Magaš, Dešpalj i drugi. Neki nisu nikad zabilježeni u Matici umrlih, već su smatrani nestalima, dok se nekima sudilo nakon likvidacije, o čemu svjedoče dokumenti s nadnevcima. A apsurd suđenja je i taj što su svjedočili «standardizirani svjedoci», oni koji su na više mjesta bili istovremeno. U obrazloženju presude stajalo je kako su osuđeni za sudjelovanje u 107. legiji fašističke policije, proglašeni su narodnim neprijateljima i oduzeta im je imovina, a presuda se objavljivala putem pisanog oglasa kojih je od 1944.-1946.bilo 352. Begonja nadalje navodi kako na području Zadarske županije ima preko 20 neistraženih jama, te kako je Državnom odvjetništvu prijavio jamu na prostoru Medviđe u kojoj se nalazi preko 200 kostura, ali nažalost, kaže Begonja, ništa nije poduzeto.
– Ne poznajemo nikog da je pozvan na obavijesni razgovor zbog ovih zločina, a neki se još uvijek šetaju među nama. Likvidacije su bile politički unosan čin, bio je to način napredovanja na društvenoj ljestvici, rekao je Begonja nakon čega se moglo kroz pitanja zainteresiranih konstatirati kako je broj žrtava daleko veći, ali o svima ne postoji dokumentacija pa se konačan broj žrtava ne može ustvrditi..
Oktet Pieta za kraj je izveo dosad neizvođenu pjesmu «Isuse, dušu svoju ti dam» koju je napisao Šime Relja.