Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Na Lastvinama pronađene keramičke figurice s prikazom žene

Autor: Mile Marić

04.05.2010. 22:00
Na Lastvinama pronađene keramičke figurice s prikazom žene


Pronalazak dviju ženskih keramičkih figurica iz ranog bakrenog doba 3.000 godina prije Krista jedinstveni je arheološki nalaz na prostoru istočne obale Jadrana
Arheološka iskapanja na lokalitetu Benkovac – Lastvine urodila su vrijednim otkrićem – dvjema keramičkim figuricama s prikazom žene, jedinstvenim nalazom do sada nezabilježenim na prostoru istočnog Jadrana iz bakrenog doba. Voditelj projekta Brunislav Marijanović kaže kako pronalazak dviju ženskih figurica nije zabilježen u znanstvenoj literaturi koja obrađuje arheološka istraživanja na području istočnog dijela Jadrana. Stoga ovaj pronalazak na benkovačkom području i općenito na prostoru istočne obale Jadrana otvara mogućnosti povezivanja sa zajednicama i kulturama koje su u istom vremenskom razdoblju (oko 3.000 g. pr. Kr.) živjele i djelovale na prostoru današnje sjeverne i istočne Hrvatske, a i mnogo šire.
Poznato je da benkovački kraj krije brojne arheološke lokalitete. Istraživanja koja se već dugi niz godina vrše na lokalitetu Asseria otkrivaju nam prošlost iz liburnsko-rimskog vremena. No, posljednje arheološko istraživanje na lokalitetu Benkovac – Lastvine za znanstvenu zajednicu predstavljaju veliku novost. Radovi na navedenom lokalitetu započeli su krajem prošle godine, ali zbog vremenskih uvjeta nisu bili u mogućnost nastaviti, no zahvaljujući lijepom vremenu istraživanja su se intenzivirala posljednjih mjesec dana.
U stručnoj istraživačkoj ekipi pod vodstvom prof. dr. sc. Brunislav Marijanovića sudjelovali su i mr. sc. Dario Vujević, asistent na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac, diplomirani arheolozi Vedrana Glavaš i Jure Popović, studenti Odjela za arheologiju i fizički radnik dodijeljen od strane Grada Benkovca.
Na lokalitetu Benkovac – Lastvine prva sondažna istraživanja provedena su 1986. godine pod vodstvom prof. Šime Batovića i dr. John Chapmana, u sklopu međunarodnog istraživačkog projekta Neothermal Dalmatia. Potaknuti pronađenim ostacima, a i temeljem građe koja se čuva u Zavičajnom muzeju Benkovac, započelo je istraživanje lokaliteta. Istražena je površina nešto više od 100 kvadratnih metara koja je dala izvanredne rezultate. Utvrđeno je postojanje nastambi iz doba ranog eneolitika (bakrenog doba) oko 3.000 godina prije nove ere. Ujedno je utvrđen bogat kulturni sloj u kojem je pronađena velika količina keramičke građe, životinjskih kostiju, ostaci kućnog lijepa (gline) te obrađenih kremenih i koštanih artefakata.
 


Nastavak istraživanja


Istraživanje na lokalitetu Benkovac – Lastvine ostvareno je u suradnji Sveučilišta u Zadru, Odjela za arheologiju i Zavičajnog muzeja Benkovac pod vodstvom prof. dr. sc. Brunislava Marijanovića, redovitog profesora na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru, uz podršku Grada Benkovca.
Izvršeno je istraživanje naselja iz bakrenog doba (otprilike 3.000 prije Krista) koje je dalo iznenađujuće rezultate. Potaknuti dobivenim rezultatima arheoloških istraživanja suradnja između Odjela za arheologiju – Sveučilišta u Zadru i Zavičajnoj muzeja Benkovac nastavit će se i dalje na obostranu korist, a u cilju promoviranja i rasvjetljivanja bogate kulturno-povijesne baštine benkovačkog kraja.