Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nestranačkog ministra nasljeđuje HDZ-ov prvoborac

Autor: Z L

04.05.2010. 22:00
Nestranačkog ministra nasljeđuje HDZ-ov prvoborac


Rođeni Vukovarac Bošnjaković je osamdesetih u Ivanić Gradu bio tajnik izvršnog vijeća tadašnje istoimene općine, a član HDZ-a postao je već 1990. godine
Državni tajnik Dražen Bošnjaković zamijenit će ministra pravosuđa Ivana Šimonovića koji odlazi na dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava. I predsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Republike Ivo Josipović Šimonovića ocjenjuju velikim stručnjakom i uspješnim diplomatom te ih njegov izbor za pomoćnika glavnog tajnika UN-a ne čudi.
– To je velika čast ne samo za ministra Šimonovića nego i za cijelu Vladu, ali i Hrvatsku jer se time zapravo odaje priznanje našem napretku u ostvarivanju i zaštiti ljudskih prava, kazala je Jadranka Kosor.
Napominjući da je za izbor Šimonovića znala prije no što je to objavljeno javno, predsjednica Vlade je dodala da je zajednički s ministrom i ostalim članovima Vlade donesena odluka da će ga zamijeniti dosadašnji državni tajnik Bošnjaković. No, Kosor je ipak izrazila oprez, dodajući da to nije definitivna odluka. Napomenula je i da je “i ministar Šimonović rekao da je Bošnjaković ušao duboko u sve procese i puno toga napravio”.
Predsjednik Josipović zaželio je puno uspjeha Šimonoviću na novom poslu, ističući da ga ne čudi da je postao pomoćnik glavnog tajnika UN-a za ljudska prava jer je on jedan on naših najistaknutijih diplomata te izvrstan pravni stručnjak. S budućim ministrom, kojeg će izabrati Vlada i Sabor, Josipović očekuje suradnju. Dražen Bošnjaković jučer nije htio komentirati promaknuće na dužnost ministra pravosuđa, između ostalog i zato jer još nije službeno ni imenovan.
Rođeni Vukovarac Bošnjaković u Zagrebu je sredinom osamdesetih završio Pravni Fakultet te se nastanio u Ivanić Gradu gdje je ubrzo postao tajnik izvršnog vijeća tadašnje istoimene općine. Na toj poziciji ostao je i nakon 1990. godine, kada je postao član HDZ-a.
Nakon što je Ivanić 1997. godine postao dio Zagrebačke županije, Bošnjaković postaje najbliži suradnik dugogodišnjeg šefa HDZ-a zagrebačke županije Branimira Paseckog koji koristi svoj utjecaj da ga pogurne na prve značajnije stranačke funkcije.
Te 1997. Bošnjaković polaže pravosudni ispit i otvara odvjetnički ured u Ivanić Gradu. Najpoznatiji slučaj koji je vodio bio je kada je na sudu zastupao dvije male općine, Križ i Kloštar, i uspio u njihovo ime naplatiti šest milijuna kuna od Grada Ivanić Grada. Za saborskog zastupnika prvi je put izabran 2003. godine.
Nakon što je dugogodišnji predsjednik utjecajnog saborskog Odbora za Ustav Vladimir Šeks postao predsjednik Sabora, Bošnjaković je zauzeo njegovo mjesto. Na toj se funkciji nije previše istakao, ali to treba dijelom pripisati i stalnom procesu slabljenja Sabora, a posebice njegovih odbora.
Kako je nakon parlamentarnih izbora 2007. godine Ivo Sanader maknuo Šeksa s mjesta predsjednika Sabora, ovaj se vratio u Odbor za Ustav, a Bošnjaković se prebacio u Odbor za zakonodavstvo, odakle je 2008. godine otišao na funkciju državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa. Rošade u pravosudno-zakonodavnim radnim tijelima Sabora te odlazak u ministarstvo prilijepili su mu etiketu Šeksovog čovjeka. Bivši premijer Ivo Sanader osobno ga je zadužio da otputuje u Bordeaux i preuzme iskustva francuske države s državnom školom za izobrazbu pravosudnih kadrova, koja je na koncu bila i glavni uzor za uspostavu takve škole u Hrvatskoj.
Uz napredovanje u izvršnoj vlasti, Bošnjaković je nakon odlaska Paseckog u mirovinu postao i šef županijskog HDZ-a gdje mu je prvi uspjeh bio odvajanje HSS-a od SDP-a i sklapanje koalicije sa seljacima koja je potom pobijedila na lokalnim izborima. Član je Središnjeg odbora HDZ-a. Supruga mu je predsjednica Općinskog suda u Ivanić Gradu. Zanimljivo je i da je svjedok u istrazi protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca jer je bio član državnog povjerenstva koje je s MOL-om pregovaralo o promjeni dioničarskog ugovora u Ini. Polančeca se tereti da je bez znanja drugih članova povjerenstva u cijelu priču oko upravljanja Inom uključio i Podravkine probleme s varaždinskom Fimom.
 


Još se ne zna kad točno Šimonović odlazi u New York


Kada će Šimonović napustiti Vladu, još nije poznato. On je jučer ponovio da bi prije odlaska na novu dužnost želio otvoriti poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava – u pregovorima s EU-om.
– Prije odlaska u New York volio bih da se dobiju i mjerila za zatvaranje tog poglavlja, kazao je Šimonović. Iako ne postoji formalni rok u kojem treba preuzeti novu dužnost, Šimonović je objasnio da će o datumu odlaska znati više nakon četvrtka, kada ide na razgovore u UN.