Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Policijskim uredom do policijske postaje

Autor: Velimir Brkić

04.05.2010. 22:00
Policijskim uredom do policijske postaje

Foto: Velimir BRKIĆ



Unapređenje suradnje građana i policije zasigurno će dovesti do sigurnijeg i kvalitetnijeg života građana u lokalnoj zajednici, istaknuo je načelnik Zlatko Sokolar
Prigodnim slovom načelnika PU zadarske i Općine Starigrad, Zlatka Sokolara i Krste Ramića, u Ulici sv. Jurja otvoren je Policijski ured Starigrad. Općinskim sredstvima u potpunosti je renoviran i opremljen te je na prigodnoj svečanosti predan na korištenje policajcima PU zadarske, odnosno Policijskoj postaji Obrovac. Ovaj Ured skrbit će tijekom turističke sezone za sigurnost građana i turista na podvelebitskom području, odnosno u Starigradu, Selinama i Tribnju te Modriču.
– Pored “policajca u zajednici” policijski djelatnici dat će sve da osiguraju red, mir i sigurnost građana, naravno u granicama policijskih ovlasti. Policajac mora biti servis građanima. Štoviše, uvjereni smo da će unapređenje suradnje građana i policije zasigurno dovesti do sigurnijeg i kvalitetnijeg života građana u lokalnoj zajednici, što je osnovna pretpostavka za ukupni razvoj društva. Svako veće mjesto u djelokrugu PU zadarske trebalo bi imati ovakav policijski ured, istaknuo je načelnik PU zadarske Zlatko Sokolar nakon što je zahvalio Općini Starigrad na dodijeljenom i opremljenom prostoru, a građanima na podršci.
Gotovo svako primorsko mjesto ljeti ima desetak puta više stanovnika nego zimi. Ulice, trgovi, šetališta i plaže danonoćno su puni, što znatno utječe na stanje sigurnosti. Na području Podgorja od 2.000 “zimskih” stanovnika tijekom ljeti naraste i do 15.000.
Uz želju da budu hrabri i ustrajni u uočavanju zla i u brzom prosuđivanju onog što im je povjereno činiti, zadarskoj PU posebno je jučer zahvalio načelnik Krste Ramić. U radu svih policijskih službenika na prvom mjestu uvijek mora biti sigurnost građana. Za tu namjenu Općina Starigrad je izvela nužnu adaptaciju na zgradi matičnog ureda gdje se i otvorio policijski ured. Radove na adaptaciji je izvelo općinsko komunalno poduzeće Argyruntum d.o.o.
– Ovim činom je ostvarena dobra suradnja između lokalne zajednice i policije što će doprinijeti stanju sigurnosti građana i turista. Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih zadaća jer turisti ne biraju samo lijepa, nego i sigurna odredišta. Zaštita ljudi i njihove imovine ima prvorazrednu važnost. Naglašavamo da je Podgorje itekako sigurno turističko odredište te smo uvjereni da će se novootvorenim policijskim uredom to i dalje poboljšavati, na zadovoljstvo turista, vikendaša, posjetitelja i općinskih žitelja, poručio je Ramić sa željom da s vremenom policijski ured preraste u policijsku postaju.
Na ovom zaista velikom događaju za Podgorje nazočili su i zamjenik načelnik Policijske postaje Obrovac Jure Vojković, predsjednik starigradskog OV-a Jure Tomić, direktor komunalnog poduzeća “Argyruntum” Zoran Vukić, ravnateljica škole Jadranka Marasović, općinski vijećnici, predsjednici mjesnih odbora te mještani.
 


Policajci su prijatelji građanima


– Danas policijska organizacija odrasta u sve moderniji sustav čija uloga u društvu i pristup rješavanju problematike neposredno utječu na stanje sigurnosti, a time i na ukupnu kvalitetu života cijele zajednice. Policajac nije samo profesionalac koji nadzire građane, već je i pomagač i prijatelj svih građana koji poštuju zakone, naglasio je načelnik PU zadarske Zlatko Sokolar, čovjek bogatog policijskog iskustva, ističući kako će i dalje nastaviti nadasve uspješan projekt Policije u zajednici s ciljem transformacije policije u javni servis građana u poslovima sigurnosti i ujednačavanja standarda djelovanja hrvatske policije sa standardima policija zemalja Europske unije.