Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Rezultati analize za nekoliko dana

Autor: Anita Ćustić

04.05.2010. 22:00
Rezultati analize za nekoliko dana

Foto: Arhiva ZL



Još se ne zna uzrok zagađenja vode, jer analiza uzetih uzoraka nije završena. Ne znamo kada će rezultati biti gotovi, vjerojatno za nekoliko dana, a sa službenim podacima raspolagat će isključivo Ministarstvo zdravstva, kojima ćete se morati obratiti, poručila je Brajčić
Stanari cijelog kompleksa novih stambenih zgrada na Voštarnici, od kojih neke pripadaju Ulici Andrije Hebranga, a neke Ulici Stjepana Radića, gdje voda već nekoliko dana zaudara na benzin i nije za piće, još uvijek su suočeni s istim problemom. Tako ih je još u ponedjeljak na ulazima u zgrade dočekala upozoravajuća obavijest s koje poručuju da je Zavod za javno zdravstvo uzeo uzorke vode koje će ispitati te do nalaza Sanitarne inspekcije vodu ne smiju koristiti za piće, a ni za kuhanje.
Mutna voda
– Voda već nekoliko dana smrdi na benzin i čudne je, mutne boje. Ne koristim je za piće i kuhanje, nego kupujem vodu. Tuširam se normalno, ne bojim se toliko. Ne znam što bi to moglo biti, koji je uzrok tome, nije mi jasno, a osim ove obavijesti koja nam je u ponedjeljak osvanula na ulazima, ne znam ništa drugo, kazala nam je jedna stanarka, istaknuvši da osobno nije kontaktirala nikakve nedležne ustanove, jer očekuje da će stanari na vrijeme biti obaviješteni kad ponovno bude sve u redu.
Djevojka koja se uputila u trgovinu kako bi se za jučerašnji dan opskrbila pitkom vodom, potvrdila nam je isto, naglasivši da joj se čini da voda sad već manje smrdi pa se nada da će problem biti uskoro riješen.
– Voda zaista smrdi, možda ne bih rekla da taj smrad podsjeća na benzin, više kao na neki metal, ne znam. Danas je malo bolje, ne smrdi toliko, čini se kao da to onečišćenje isparava, ali s obzirom da na ulazu još uvijek stoji obavijest, držat ću se upozorenja, neću je piti. Evo, baš idem kupiti vodu, kazala je ova stanarka.
No drugi mladić, njezin sustanar, nije bio ravnodušan, jer je sve ove dane pio zagađenu vodu i to zato što ovo, kako kaže, nije prvi put da je tamošnja voda čudnog izgleda i mirisa.
Zagađenje u instalacijama
– Živim ovdje oko godinu dana i već je u više navrata voda bivala onečišćena, a s obzirom da tada nisam znao ni za kakva upozorenja, pio sam vodu. Tako je bilo i sad, jer sam mislio da je riječ o tim uobičajenim stanjima ovdašnje vode. No kad sam vidio upozorenje na ulazu, malo sam se uplašio, kazao je zabrinuti mladić, istaknuvši da se nada da analize neće rezultirati nekim za zdravlje iznimno lošim vijestima.
Poznato je, naime, da su stanari još prošle subote ovaj problem prijavili nadležnim službama, nakon čega su djelatnici Vodovoda utvrdili da nije riječ o problemu s vodoopskrbom, nego da je do zagađenja došlo u instalacijama zgrada.
Benito Pucar, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo, kazao je da je njegova služba izvršila samo dio analize te da je za cijeli postupak nadležna Sanitarna inspekcija.
No Marijana Brajčić, voditeljica Službe županijske sanitarne inspekcije, navodi da uzorci tamošnje vode jesu uzeti, no analiza je još u postupku.
– Još uvijek se ne zna uzrok zagađenju vode, jer analiza uzetih uzoraka nije završena. Ne znamo kada će rezultati biti gotovi, vjerojatno za nekoliko dana, a sa službenim podacima raspolagat će isključivo Ministarstvo zdravstva, kojima ćete se morati obratiti, poručila je Brajčić.