Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Svjesni smo rizika, no vjerujemo u uspjeh projekta

Autor: Teuta Babajko Jamičić

04.05.2010. 22:00
Svjesni smo rizika, no vjerujemo u uspjeh projekta

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Gradonačelnik Vrančić je istaknuo kako se najviše boji vremenskih rokova koje diktira Svjetska banka i to zbog otkupa zemljišta na trasi gdje će kolektor prolaziti. Prema gradonačelniku dr. Vrančiću, najviše problema se očekuje od Ulice Petra Skoka prema pročišćivaču Centar
Nakon završetka prve, Zadar ulazi u drugu fazu realizacije projekta Jadran. Riječ je o potprojektu Zadar, vrijednom 50 milijuna kuna, koji podrazumijeva izgradnju gradskog kolektora srednje, odnosno visoke zone Smiljevac koji će obuhvatiti područje od Gradskog groblja sve do Puta Bokanjca, a njime će se riješiti pitanje sustava odvodnje visoke zone grada.
Početak druge faze projekta Jadran na jučerašnjem Kolegiju gradonačelnika najavio je Matko Segarić, pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša, pojašnjavajući kako su u tijeku pripreme za potpisivanje ugovora o zajmu u iznosu od 50 milijuna kuna između Hrvatskih voda i zadarske Odvodnje, uz jamstvo Grada Zadra. Prema očekivanjima Grge Peronje, direktora zadarske Odvodnje, ugovor će biti potpisan do kraja ovoga mjeseca. Budući da glavni, makroprojekt Jadran, zajednički financiraju Svjetska banka, Državni proračun, Hrvatske vode i lokalna samouprava, Segarić je pojasnio kako se radi o iznimno povoljnom zajmu, koji podrazumijeva 20 milijuna kuna kredita od Svjetske banke, 20 milijuna kuna bespovratnih državnih sredstava i 10 milijuna kuna iz Proračuna Grada Zadra. Prema odredbama kredita Svjetske banke, projekt se mora završiti u četiri godine, dakle do 2013.
Rješavanje odvodnje viših gradskih zona
– Druga faza projekta Jadran, potprojekt Zadar, vrijedan je 50 milijuna kuna. U tijeku su pripreme za potpisivanje ugovora o zajmu, a cijeli projekt bi prema kriterijima Svjetske banke trebao biti realiziran do 2013. godine. Izgradnjom kolektora visoke zone, kojim će biti obuhvaćeno područje od Smiljevca do Bokanjca, riješit će se odvodnja viših gradskih zona, govori Segarić ističući kako će se realizacijom projekta omogućiti razvoj visokih zona grada.
Zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić ne skrivajući zadovoljstvo početkom realizacije još jednog iznimno važnog gradskog projekta, istaknuo je kako je Grad Zadar i u kriznim vremenima odlučio preuzeti rizik koji nosi novi zajam. Govoreći o rizicima, dr. Vrančić je istaknuo kako se najviše boji vremenskih rokova koje diktira Svjetska banka i to zbog otkupa zemljišta na trasi gdje će kolektor prolaziti. Prema gradonačelniku dr. Vrančiću, najviše problema se očekuje od Ulice Petra Skoka prema pročišćivaču Centar.
– Unatoč rizicima, odlučili smo se na realizaciju ovog projekta. U razgovoru s Hrvatskim vodama izborili smo se da i oborinske vode uđu u ovaj sustav odvodnje od Bokanjca do Smiljevca. Financijski je projekt gotovo osiguran, no strahujemo za izvedbu, odnosno poštivanje rokova jer prethodi im otkup zemljišta, što neće biti jednostavno. Otkup zemljišta nije financijski sadržan u ukupnoj cijeni projekta od 50 milijuna kuna, ističe dr. Vrančić.
Veletržnica seli na kamenolom
U nastavku jučerašnjeg Kolegija gradonačelnika, pročelnik Segarić izvijestio je o rezultatima postupka javne nabave radova izgradnje infrastrukture za zonu DPU “Ex-kamenoloma Put”. Podsjetimo, riječ je o lokaciji gdje se gradi veliki trgovački centar Supernova, čiji se dio radi na zemljištu na kojemu je bila nekadašnja veletržnica. Stoga, veletržnica se seli na prostor bivšeg kamenoloma u vlasništvu trvtke Granit Vrkić, a njezina izgradnja trebala bi biti završena do ljeta. Najpovoljniju ponudu, u iznosu od 4,6 milijuna kuna ponudio je splitski “Brodomerkur”, koju je gradonačelnik dr. Vrančić jučer i prihvatio. Konačnu odluku o izvođaču radova uskoro će donijeti Gradsko vijeće Grada Zadra.
Na Kolegiju gradonačelnika Želimir Perović i Marinko Lovrin imenovani su za zamjenika, odnosno zamjenika zapovjednika vatrogasnih postrojbi DVD Silba do 21. veljače 2013. godine. Vatrogasnoj zajednici Grada Zadar odobreno je 50 tisuća kuna za uređenje protupožarnog puta u Maloj Ravi. Središnjem savezu udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda odobreno je 10 tisuća kuna za održavanje 9. konferencije izvršnih direktora, tajnika i menadžera Europskih holstein saveza. Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Zadar odobreno je korištenje javne površine na Obali kralja Petra Krešimira IV. zbog održavanja akcije “Kupujmo Hrvatsko”. Akcija, čija je svrha promocija kvalitetnih hrvatskih proizvoda, održat će se 6. srpnja ove godine.
 


Nakon ukidanja praćenja koncentracije peluda smanjenje praćenja kakvoće mora?


Grad Zadar, koji se odlučio da će i ove godine financirati praćenje kakvoće mora na 13 morskih plaža, za spomenuta mjerenja koja se vrše svakih 15 dana, odnosno 10 puta u sezoni kupanja, trebao bi zadarskom Zavodu za javno zdravstvo platiti 45.500 kuna. No, zadarskom gradonačelniku dr. Vrančiću, koji ne želi nepotrebno razbacivati novac, to se čini previše.
– Znam da je to dobro i da treba pratiti kakvoću mora, no nekako mi se čini da je to puno novca. Zar je zaista potrebno deset mjerenja, je li nužno da to bude svakih 15 dana, zapitao se dr. Vrančić, komentirajući je li baš potrebno da se od Punte Bajlo do Kolovara more mjeri na četiri mjesta i to svakih 15 dana.
Stoga, dr. Vrančić je od pročelnika Matka Segarića zatražio da provjeri sa zadarskim Zavodom za javno zdravstvo može li se učestalost mjerenja modificirati ili je ono propisano striktno Uredbom.
Svaka analiza mora stoji 350 kuna, a Grad Zadar je prošle godine financirao praćenje kakvoće mora na 13 plažnih točaka. To su: Punta Bajlo, Arbanasi – škola, Hotel Kolovare, Kolovare – Mulić, plaža Jadran, plaža Vitrenjak, Silba – uvala Sutorišće, Premuda – uvala Krijal, Zapuntel – Šibinjski rt, Brgulje – Brguljski zaljev, Veli Iž – rt Korinjak, Mali Iž – Dolinje i Rava – uvala Lokvina.
Podsjetimo, gradonačelnik je nedavno odustao od daljnjeg financiranja praćenja vrsta i koncentracije peludnih zrnaca u zraku na području grada Zadra i njegove okolice, koji je godišnje Grad Zadar stajao 180 tisuća kuna.




 


Nabava novih sustava za Opću bolnicu


Nakon što su isplaćene zadnje rate za CT i opremu bolničke kuhinje, Grad Zadar nastavlja ulagati u zadarsku Opću bolnicu. Tako je u planu nabava sustava za navigaciju za Odjel neurokirurgije i angiosala za Odjel radiologije u zadarskoj Općoj bolnici. Spomenuta oprema vrijedna je oko 11,5 milijuna kuna, koliko će Grad Zadar u sljedeće četiri godine izdvojiti za podizanje standarda u zadarskoj Općoj bolnici. Zahvaljujući novoj opremi, Opća bolnica Zadar nastavlja širi spektar svojih usluga.


 


Buka samo na određenim mjestima


Na jučerašnjem Kolegiju gradonačelnika imenovano je četveročlano povjerenstvo koje će odrediti lokacije i uvjete za održavanje javnih skupova i manifestacija u Zadru pri održavanju kojih postoji mogućnost prekoračenja dopuštenih razina buke. U povjerenstvo su imenovani Ana Bajlo iz Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša, Ružica Srzentić iz Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom, Nada Beverin iz Upravnog odjela za gospodarstvo i Marijana Brajčić iz Uprave za sanitarnu inspekciju.
– Osnovali smo povjerenstvo kako bismo pomirili interese Zadra kao turističkog grada, ugostitelja koji žele raditi i građana koji trebaju normalno živjeti. Pritužbe na noćne klubove, koje imamo tijekom cijele godine, dodatno će se aktualizirati s početkom turističke sezone i ljetnih mjeseci. Problematična je i lokacija noćnih klubova te buka koja se stvara u njihovoj blizini, kaže dr. Vrančić.