Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Kako općine mogu pomoći svoje obrtnike?

04.05.2011. 22:00
Kako općine mogu pomoći svoje obrtnike?


Programom rada  Udruženja obrtnika Zadar za  2011. godinu predviđeni su zajednički sastanci s predstavnicima jedinica lokalne samouprave koji se nalaze na području teritorijalnog obuhvata  Udruženja. Naime, veliki broj  jedinica nema uvjete za samostalnu organizaciju udruženja  te obrtnici petnaestak gradova i  općina djeluju kroz Udruženje  Zadar. Namjera ovih sastanaka  je zastupanje interesa obrtnika  pred tijelima jedinica lokalne  samouprave te rješavanje aktualnih problema.   
Tijekom siječnja, veljače i  ožujka održan je niz sastanaka  s predstavnicima Grada Zadra, o čemu smo izvještavali.
U travnju je održan sastanak  s predstavnicima Općine Preko, Općine Kali te Turističke  zajednice Općine Preko. Na  ovom sastanku dogovarana je  suradnja i uključivanje u planirane aktivnosti Sekcije ugostiteljstva i turizma te su raspravljani brojni problemi karakteristični za poslovanje na  otocima. Dogovoreni su daljnji  koraci u smjeru zajedničkog  rješavanja istaknutih problema, a u pripremi je sastanak s  nadležnim institucijama.
Posljednji je upravo održani  sastanak lokalnih obrtnika s  predstavnicima Općine Poličnik  na kojem su se prisutni složili  oko najvećih problema na koje  nailaze u svom poslovanju, a  među kojima prevladavaju neriješeni imovinsko-pravni odnosi, nelikvidnost zbog velikog  broja nenaplaćenih potraživanja, problem nedovoljne povezanosti lokalnih poljoprivrednih proizvođača te nedovoljna  informiranost poduzetnika. U  zaključcima sastanka dogovorena je daljnja suradnja i utvrđene mogućnosti zajedničkog  rješavanja problema kroz komorske institucije i u suradnji s  jedinicama lokalne samouprave. Zajedničkim obilaskom poslovne zone Grabi, obrtnici su  upoznati s mogućnostima korištenja i daljnjeg razvoja poduzetničke infrastrukture na  ovom području.
Udruženje obrtnika Zadar  uputilo je još u veljači poziv na  zajednički sastanak i Općini  Vir na čijem području posluje  više od 100 registriranih obrtnika, a ovaj broj se dodatno  povećava ako se uzme u obzir  da veliki broj obrtnika u Viru  posluje sezonski preko izdvojenog pogona. No, do sada  nije došlo do realizacije susreta. U tijeku su dogovori s  predstavnicima Općine Privlaka koji su prepoznali važnost i partnerstvo s lokalnim  obrtnicima te su i sami predložili sličnu inicijativu.